background

Lenoba ali leno črevo?

Očitek lenosti črevesja ni povsem upravičen. Res je, da prebavno cev poleg resic sestavlja tudi mišičje, ki s kontrakcijami pomaga pri premiku vsebine. Na aktivnost teh premikov pa v veliki meri vplivamo z našo gibalno aktivnostjo … ali lenobo. Za zdravo prebavo in redno izločanje blata je torej potrebno aktivirati in obremeniti celotno telo in pospešiti metabolizem. Ker je telo celota, sodelovanje sistemov, prebave ne moremo obravnavati ločeno. Posledice neredne prebave se tako izrazijo tudi skozi druge simptome, npr. akne, izpuščaje, utrujenost, glavobole.

Poleg zdrave prehrane, ki vsebuje zadostno mero vlaknin in z ugodno črevesno floro, ki je naseljena s koristnimi bakterijami, pa si lahko v primeru težav pomagamo tudi z masažo in vajami. Z dotikom, pritiskom ter gibanjem telesa prebudimo tudi gibanje v črevesju.

  • Masaža

Za spodbujanje peristaltike – dinamike v črevesju ob prvih znakih neugodja lahko na trebuh položimo kar dlani ali grelno blazino. S segrevanjem trebušnega predela omogočimo sproščanje mišic. Ob daljšem zadrževanju blata se le to zgosti ter težje potuje po posledično zateglem črevesu. Zaradi nastalih bolečin je izločanje težje in boleče. Prvi korak pri sproščanju prebave je torej blagodejno gretje in sproščanje.

V nadaljevanju z dlanjo izvajamo masažo trebuha v smeri urinega kazalca. V tej smeri namreč poteka tudi prebava. V kolikor bi izvajali masažo v obratni smeri se vas lahko poloti blaga omotica ali slabost, pri dolgotrajnem vztrajanju pa lahko izzovemo tudi bruhanje. Masiramo torej v smeri urinega kazalca.

Masažo lahko stopnjujemo v točkovne pritiske s kroženjem. Prste desne roke sklenemo, kot bi želeli zajeti ščepec soli. S konicami prstov pritisnemo globlje v trebuh in krožimo v točki. Točke vrtinčenja izvajamo po poti urinega kazalca oziroma prej opisane blage masaže.

  • Vaje

Za pospešitev metabolizma in razbremenitev zastojev je dobrodošlo vsakodnevno redno gibanje. To je lahko sprehod ali usmerjena aerobna in anaerobna vadba. Glede na zmožnost in gibljivost lahko sprehod stopnjujemo v tek ali vzpon na hrib. Med tekom zaradi tresljajev (tek je praktično preskakovanje z ene noge na drugo) odlično stimuliramo celotno trebušno votlino. Pri hoji navkreber pa zaradi napora, napenjanja, pospešimo dogajanje v črevesju.

Če nam gibanje na prostem prepreči slabo vreme ali katerekoli druge okoliščine, lahko vaje, drže in zasuke izvajamo tudi v zaprtem prostoru.

Za aktivacijo naredite nekaj serij počepov, vojaških poskokov ter vaj za trebušne mišice.

Vaje vam bodo nagnale kri iz pet v lica, vas ogrele in aktivirale tudi mišičje v prebavilih.

V zaključnem delu vadbe pa lahko izvedete tudi slednjo držo: naredite širok in globok počep, zadržite držo ter se z rokami oklenite pod koleni. Vztrajate nekaj minut ter opazujte dogajanje v trebušni votlini. Predel črevesja se ožema in pritiska proti izhodu iz telesa, s široko držo pa raztezamo in relaksiramo mišice zadnjice ter krožno mišico danke, ki sodelujejo, da blata ne zadržujemo. Zadrževanje blata povzroča neprijetne in boleče razširitve žil - hemeroide.

Naslednja učinkovita drža so telesni zasuki. Usedemo se na tla in predse poravnamo noge. Desno nogo pokrčimo ter prenesemo preko leve noge in priključimo k levemu kolenu. Levo roko ponesemo predse in priključimo desnemu boku. Trup zasučemo v desno smer, ravno tako sledi glava, previdno zasukamo vrat in se ozremo nazaj. Vztrajamo poljubno dolgo ter vajo ponovimo še v zrcalno smer. Z zasuki dobesedno ožemamo črevesje.

Drže in zasuki so izjemno učinkovita in hitra prva pomoč. Ker pa je bolje preprečiti kot zdraviti, raje poskrbite za ustrezno vsakodnevno gibanje. Kot omenjeno, je za lenost črevesa kriva … izvorna lenoba.

Lucija Šušteršič

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam