background

Kako pa kaj prebava?

Prebavi radi določimo tudi hitrost. Tako je lahko redna, neredna, lena, počasna … Skoraj bi ji lahko določili kar lastnostni temperamentov. Povezava je povsem upravičena, saj skupek naših dnevnih navad vpliva na odziv prebavil. Naš življenjski slog pa se odraža tako na telesu kot temperamentu.

Pri opisu procesa in značilnosti prebave posameznika skušamo določiti tudi sprejemljivo periodo izločanja blata. Uravnoteženost prebave namreč meri na redno odvajanje odpadnih snovi iz organizma. Ob prvih znakih zaprtja si ljudje navadno pomagajo s prehranskimi dopolnili. Po opravljeni kuri se bo stanje izboljšalo. Z nespremenjenimi navadami seveda tvegamo ponoven zastoj in neprijetnosti v tem velikem organskem sistemu.

Celoten potek prebave ob primernih hranilih poteka nemoteno. Črevesna mikrobiota je sposobna samostojne obnove ter vzdrževanja. Uravnoteženost in ravnovesje pa dosežemo s primerno prehrano ter gibanjem. V kolikor zaznavate težave, ki počasi pridobivajo status kroničnosti, je smiselno pod drobnogled vzeti le en dan vašega vsakdana.

Pri spodnjih vprašanjih izberite najbolj ustrezen odgovor, ki opiše vaše dnevne navade. Ob koncu testa seštejte, katera črka prevladuje v vaših ter sledite nasvetom za izboljšanje. Zakaj je vredno pod drobnogled vzeti ravno prebavo? Ker se v naših prebavilih poleg čistilne naprave nahaja tudi 80% imunskega sistema.

1. Vaš dan pričnete s katero jutranjo navado?
A – z zajtrkom
B - s kavo
C - tešče odidem od doma

2. Katere mlečne izdelke uživate?
A – fermentirane (jogurt, kefir)
B - mleko, sir in skuto
C – ne uživam mlečnih izdelkov

3. V kakšni obliki se v vaših obrokih nahaja zelenjava?
A – presni (solata)
B – kot prikuhe, termično obdelana
C – redko ali nikoli ne uživam zelenjave

4. Kako uživate sadje?
A – kot samostojni obrok
B – v obliki sokov
C – zgolj v obliki kompotov, marmelad, sladic

5. Po zaužitem obroku se počutite
A - lahkotno
B - rahlo utrujeno
C - obremenjeno, potrebujem spanec

6. Izločanje blata poteka
A – redno in spontano
B – dokaj redno ob sprožilcih (kava, mineralna voda)
C – redko, neredno, s pomočjo prehranskih dopolnil ali zdravil

7. Občutek teže v želodcu povzroča uživanje
A – preobilen obrok
B – ocvrta in mastna hrana
C – vsa zaužita hrana

8. Stanje telesne teže bi opisali kot
A – stabilno, brez nihanj
B – niha za 3 do 5 kilogramov
C - znatno povečanje ter nezmožnost hujšanja

9. Stanje energije in elana bi opisali kot:
A – odlično, polni energije
B – občasni energijski padci
C – nizko stanje energije, kronična utrujenost

10. Ali prebava vpliva na kvaliteto vašega spanca?
A – Ne
B – Samo v primeru prebavnih motenj
C - Da

Kaj seštevek črk razkriva o vašem zdravju?

Odgovori A
Vaš življenjski slog je odlična popotnica za zdravo prebavo. Zavedate se pomena zdrave prehrane, vaš nivo energije razkriva tudi, da ste v dobri telesni pripravljenosti. Vaš prebavni sistem je naravno aktiven ter ne povzroča težav. Za odlično popotnico v zdravo prihodnost vam priporočamo vzdrževanje zdravih navad še naprej. Previdni bodite le v mesecih, ko je na voljo manj svežih živil ter se okrepite z izbranimi sokovi. Odlično tekne zeljnica, zelenjavni sok ali naraven vitaminski mozaik – Multi Fit.

Odgovori B
Ste dobro osveščeni o zdravih smernicah ter navadah, vseeno pa pri izvajanju niste dosledni. Živila, ki jih izbirate za gradnike svojega zdravja, so v oblikah, ki vašo prebavo zaradi predelave rahlo obremenjujejo, namesto oplemenitijo. Za bolj zdravo izbiro preglejte odgovore pod črko A. Da podkrepite dobre bakterije, ki imajo glavno vlogo pri prebavi, vam priporočamo uživanje koncentrirane, naravno fermentirane sirotke Molkosan. Ne vsebuje laktoze ter beljakovih iz mleka, ki lahko povzročata težave. S starostjo izgubimo zmožnost presnove, kar povzroča vretje in nelagodnosti v črevesju. S kozarcem Molkosana pričnite dan, vse nadaljnje obroke pa le osvežite z živili, ki so obilje vitaminov ter mineralov. Priporočamo tudi občasne čistilne kure s sokom Detox in dodajanje antioksidantov.

Odgovori C
Zaradi slabih prehranskih navad vam prebava načenja že prav vse stebre zdravja. Kronična utrujenost ter neprespanost nakazujeta tudi na precej krhek imunski sistem. Ker se na vašem jedilniku ne pojavljajo sveži sadeži in plodovi, je vaš organizem tudi v pomanjkanju mikrohranil, kot so vitamini in minerali. Encimske reakcije so vedno šibkejše, leni pa se tudi vaše črevo. Ob prebavnih zastojih vam svetujemo rešitev – Laksan. Mehča blato, omogoča lažji prehod ter je naravna pomoč pri zaprtju, ki vas odreši težave praktično čez noč. Zrnca zaužijete zvečer, učinke pa pričakujte zjutraj. Že prvo jutro pa se vam ponuja priložnost, da spremenite vaše navade ter z vztrajnostjo dosežete živahnejšo prebavo, več energije ter zadovoljstva. Ker so navade železne srajce, jih boste talili postopoma. V vmesnem času si lahko pomagate tudi s sokom suhih sliv. Telo oskrbite z vitaminom C in minerali. Ob vztrajnosti bodo spremembe kmalu opazne.

Na področju zdravja nam življenje redko ponuja bližnjice. Blage težave so prijazno opozorilo, da ne ravnamo v skladu z ravnovesjem. Vaša zavestna odločitev naj bo, ali boste bolezen hranili ali izstradali. Resnično smo to, kar jemo. S plati prebave pa smo tudi to, kar zadržujemo in izločimo. O tem se odločimo že s prvim jutranjim požirkom ali grižljajem. Naj bo v znamenju pozitive in L + mlečne kisline. Na zdravje ter dober dan z Molkosanom!

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel