background

Kako preprečiti ponovno vnetje mehurja s krepitvijo koristnih mikrobov?

Pijte dovolj vode

Osnova za odpravljanje ali preprečevanje vseh vrst zdravstvenih težav je preskrba telesa z zadostno količino vode, seveda, če ledvica in srce delajo normalno. S pitjem približno 2,5 litrov vode, ob normalnem psihofizičnem stanju, skrbimo za redno in učinkovito odplakovanje strupov iz našega telesa. To je pomembno, saj se v zakisanem in strupov polnem telesu škodljivi mikrobi lažje razmnožujejo in tako rušijo mikrobno ravnovesje med koristnimi in škodljivimi mikrobi. Torej pitje ustreznih količin vode ni koristno le za redno splakovanje škodljivih mikrobov iz sečil, ampak tudi za redno čiščenje in razkisanje telesa ter s tem za preprečevanje razmnoževanja številnih škodljivih mikrobov v telesu.

Negujte črevesno floro

S krepitvijo črevesne flore ugodno vplivamo tudi na zdravje sečil. Npr. s krepitvijo črevesne flore izboljšamo delovanje prebavil, izboljšamo prebavo zaužite hrane in srkanje vitalnih snovi v telo, kar vse omogoča krepitev imunskega sistema. To pa pomeni, da bo naš imunski sistem lažje kljuboval tudi vnetjem na sečilih. Krepitev črevesne flore pomeni tudi manjšo nevarnost, da se E. coli prekomerno razmnoži in povzroči težave. E. coli je sicer normalni prebivalec črevesja, ki pa se ob zanjo ustreznih pogojih (npr. ko primanjkuje koristnih mikrobov) lahko prekomerno razmnoži in posledično povzroči tudi vnetje na sečilih. Vse, kar zavira njeno prekomerno razmnoževanje v črevesju, torej pomaga tudi našim sečilom.

Osnova krepitve črevesne flore je uživanje kakovostne, naravne hrane, ki vsebuje pre- in probiotike. Sem npr. sodi ekološka hran, ki vsebuje veliko vlaknin. Teh naj bi za normalen potek prebave dnevno zaužili vsaj 30 gramov. Takšne vlaknine, ki še posebej ugodno vplivajo na prebavo (ker med drugim krepijo črevesno floro zaradi prebiotika inulina), najdemo npr. v artičokah, topinamburju, čebuli, česnu, špargljih in cikoriji. Prav tako med prebiotično hrano, zaradi vsebnosti desnosučne mlečne kisline, sodi navadna sirotka, pa tudi močneje delujoča koncentrirana fermentirana in prečiščena sirotka (npr. A. Vogel Molksan), kaskadno fermentirani pripravki, probiotični jogurt, kefir, mlečnokislinsko fermentirani zelenjavni napitki, kislo zelje in repa itd. Mnogi od naštetih, če jih niso termično obdelali, vsebujejo tudi nekaj živih probiotičnih mikrobov, ki pomagajo nadomeščati probiotične mikrobe v črevesju. Vendar pozor, samo uživanje npr. jogurta ali kefirja s probiotičnimi kulturami ne bo dovolj za obnovo močno porušene črevesne flore. Zadostovalo bo za vzdrževanje zdrave črevesne flore, za obnovo porušene pa bo potrebno poseči po močnejših krepilcih črevesne flore. To pomeni, da boste za obnovo črevesne flore ob zaprtju, diareji, po jemanju antibiotikov, npr. zaradi vnetja sečil ..., potrebovali pomoč probiotičnih pripravkov. Te najdete v ampulah, kapsulah, napitkih ... Med odlične probiotične pripravke, ki še posebej učinkovito zavirajo razvoj E. coli in na ta način pomagajo preprečevati vnetja sečil, sodijo takšni, ki vsebujejo probiotično glivo Saccharomyces boulardii.

Negujte vaginalno floro

Ponavljajoča vnetja na sečilih pa so lahko tudi posledica težav na spolovilih. To opažajo tudi urologi - specialisti za vnetja sečil. Kadar npr. pri pacientkah z vnetjem sečil (zlasti vnetjem mehurja) njihova terapija ne prinese uspeha, jih pogosto napotijo na pregled v ginekološko ambulanto. Mnogokrat se namreč zgodi, da npr. glivično vnetje, ki je prisotno v vaginalnem predelu, ustvari pogoje za vnetje v mehurju. Torej če imate pogoste težave z belim sirastim izcedkom iz nožnice (ki je običajno znak glivičnega vnetja), je za preprečevanje ponovnega vnetja mehurja dobro opraviti tudi z glivičnim vnetjem v nožnici. Isto velja za katero koli drugo vnetje na spolovilih. Ker je pomemben del zdravja spolovil tudi uravnotežena vaginalna flora oz. flora na sluznici spolovil, je smiselno za preprečevanje ponovnega vnetja na sečilih okrepiti tudi to. V ta namen lahko sluznico spolovil vsak dan redno spirate z razredčenim koncentratom fermentirane prečiščene sirotke Molkosan. To razredčite npr. v razmerju 1:1. Če je koncentracija Molkosan : voda = 1: 1 preveč pekoča, ji dodajte več vode.

Negujte floro sluznice sečil

Da, prav ste prebrali. Čeprav še vedno velja mnenje, da naj bi bilo okolje mehurja sterilno, pa raziskovalci v zadnjih letih ugotavljajo, da naj bi tako kakor na sluznici črevesja, tudi na sluznici mehurja prebivali različni koristni mikrobi. Posledično ugotavljajo tudi, da pogoste antibiotične terapije vnetja sečil niso najboljša rešitev, saj z njimi pokončamo tudi potencialno varovalne mikrobe na sluznici mehurja. Rezultat tega je lahko večja dovzetnost za okužbe in začaran krog ponavljajočih se vnetij. Čeprav je še daleč do natančnega poznavanja mikrobne flore mehurja, kakšna je normalna sestava in kako jo okrepiti, da nas bo ščitila pred težavami na mehurju, pa tej, če drugače ne, lahko preventivno priskočimo na pomoč z naravnimi pripravki za obvladovanje škodljivih mikrobov v sečilih. Naravni protimikrobni pripravki namreč ne poškodujejo koristnih mikrobov tako kakor sintezni antibiotiki.

Npr. za preprečevanje vnetja na mehurju je priporočljivo pitje soka brusnice (npr. Dr. Steinberger Sok iz brusnic). Mnogi ga v ta namen pijejo vsaj 1-krat na dan in to pred spanjem, saj na ta način ovirajo razmah škodljivih mikrobov (npr. E. coli) ponoči. Razvoj številnih škodljivih mikrobov v sečilih pa ovira tudi čaj iz divjega origana.

Prav tako lahko sečilom preventivno pomagajo tudi različna eterična olja. Eno takšnih je eterično olje čajevca. Ta deluje na širok spekter mikrobov (viruse, bakterije, glivice). Uporabljamo ga npr. tako, da kanemo 1 kapljico na spodnje perilo trikrat na dan. Dokazano pa lahko ponavljajoča vnetja na mehurju učinkovito obvladujemo tudi s kombinacijo korenine luštreka, lista rožmarina in zeli navadne tavžentrože (Canephron). Raziskave so za navedeno kombinacijo rastlin potrdile protivnetno, diuretično, spazmolitično, antiadhezivno in protibakterijsko delovanje. Prav tako so dokazali, da za odpravljanje ponavljajočega se vnetja mehurja večinoma zaleže že 12-tedensko zdravljenje z omenjenim pripravkom. Raziskave so namreč pokazale, da se po takšni terapiji pogostost pojavljanja vnetij sečil zmanjša za 73%!

Besedilo: Adriana Dolinar

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam