background

Namesto kisa v solato Molkosan

Solata tu, solata tam, za vsak dan

Pri solati mi sploh ni pomembno, katere vrste je, a najraje imam tisto, ki sem jo nekaj pred nekaj minutami prinesla s svojega vrta. Že ko pomislim na denimo radič, ki ga narežem na tanke rezance, ga posujem s suho praženimi orehi, nadrobljenim modrim sirom, krhlji sveže hruške sedaj v jeseni, prelitim z dobrim olivnim oljem in balzamičnim kisom, vem, da bo kosilo še posebej dobro. Vedno izberem balzamični kis ekološkega porekla, iz zgoščenega soka neškropljenega grozdja, ne uporabljam pa ga tako pogosto, le kdaj pa kdaj, ko moj obrok predstavlja pretežno le zelena solata, saj jed postane tako še boljša. Odličen je tudi z rukolo, v katero naribamo parmezan, dodamo trdo kuhana jajca in pražena semena sončnic. Z olivnim oljem. Balzamični kis je hedonistični element kuhinje. A limona, vinski in jabolčni kis ne zaostajajo daleč. Poskusite kdaj solato iz sveže rukole, ki ji dodate na tanke lističe narezane zelene bučke, ščep nežno praženih pinjol, malenkost naribanega parmezana, pikico sveže mletega črnega popra in solni cvet, par kapljic limone in olivno olje. To je vrhunska predjed. Pa rukola je ena prvih rastlinic, ki vam bo spomladi, če jo boste ob sejanju dobro zavili v kopreno, uspela.

Moram reči, da me ob čakanju na tisto, kar bo zraslo na vrtu, sploh ne skrbi toliko, kdaj bo zraslo in nisem niti najmanj neučakana, ko pa je moja pot do vrta tlakovana z deteljami, regačico, regratom … čemaž raste blizu in vse to je užitno, bogatejše z vitamini kot tisto, kar boste posejali, okusi so bolj močni, zato teh rastlin običajno ne pojemo tako veliko. Z nekaj dodatki, kot so kuhan krompir ali pastinak, stročnice, semena in dobro zabelo, je to lahko edinstven samostojen obrok. Četudi je prva berivka z nežnimi listki pese, špinače in polivko iz limone, olivnega olja in česna, tudi prava pesem na krožniku. In vse te solate so odlična malica, le polivko pripravite posebej in jo shranite v steklenem kozarčku (nekaj raznovrstnih predlogov domiselnih prelivov, s katerimi bodo vaše solate prešle v nove dimenzije, ponudim v nadaljevanju).

Jabolčni kis – da ali ne

Mnenja o uporabi jabolčnega kisa so zelo deljena. Vi naredite tako, kot se vam zdi najbolj prav. Preveč je pozitivnih aspektov uživanja domačega jabolčnega kisa, da bi vam ga odrekli, saj poleg mnogih vitaminov vsebuje tudi pektin, ki kot goba vpija strupe v našem telesu. Odlične rezultate daje pri težavah s kožo, če postane del vaše kopeli ali masaže, učinkovit je pri prehladih, ko ga grgrate, izboljšuje presnovo, upočasni staranje in Alzheimerjevo bolezen, krepi srce, odpravlja glavobole, je tudi najbolj znano sredstvo za uravnavanje telesne teže, pa zelo učinkovita ustna voda, če ga pol čajne žličke razredčite v kozarcu vode. Če imate težave z razbohoteno kandido, pa velja vendarle razmisliti, s čim nadomestiti kis. Ta namreč vsebuje kvasovke, ki so hrana za nadležne glivice. Eno čudovitih in še kako zdravih možnosti predstavlja koncentrirana fermentirana sirotka Molkosan.

Črevesje je zelenica našega telesa

Zakaj bi nam moralo biti pomembno, kako popolno pristrižena in urejena je zelenica okoli doma, iz katere marsikdo skrbno odstranjuje vse zeli, če pa nam po drugi strani morda ni toliko mar za tisto, kar se razrašča v našem telesu? Zelene solate, ki so polne celuloze, so tisto, po čemer hrepenita naše črevesje in naša kri. Črevesje tam spodaj ni samo en organ, ki iz nas odpravi tisto, česar telo ne potrebuje. V črevesju nastane večina, skoraj 90% vseh bolezni, ki obstajajo. Strokovnjaki pravijo, da gre pri črevesju za celično inteligenco našega telesa, imunsko inteligenco. Ker se tam vsrkavajo hranila, ki jih potrebujemo za polno življenje, je še kako pomembno, da premislimo, kaj bomo jedli. Kdo pa bi želel biti brez energije, ki ne more nastajati, če je v črevesju zmeda? Gotovo ste že kdaj slišali za pojem črevesna flora, izjemno kompleksen sistem, ki ni odgovoren le za prebavo hrane, ampak deluje kot možgani, saj je neposredno povezana z našim osrednjih živčevjem in imunskim sistemom. Številni odkloni od optimalnega zdravja kot so neredna prebava, zaprtje, driska, napenjanje, težave s kožo, motnje pozornosti, glavoboli, kandida, bi lahko bili prvi alarm, da vaša črevesna flora potrebuje podporo. In tu se začenja zgodba o dragocenih pomočnikih, med katere se uvršča tudi koncentrirana fermentirana sirotka.

Probiotiki delajo čudeže

Kaj sploh so probiotiki? To so mikroskopski organizmi oziroma bakterije, ki so naravno prisotni v tankem in debelem črevesju. Tako kot poznamo v naravi bogato mediteransko, pa planinsko floro, torej rastline, ki rastejo na določenem področju in so navdih proučevanja, podobno naseljeno je tudi črevesje. Najbolj znani so mlečnokislinski probiotiki, ki so desnosučni (desnosučno deluje na nas tudi čista ljubezen, nasprotno pa razum). Če imate razbohoteno kandido, eno najbolj nadležnih kvasovk, ki kolonizira v vašem črevesju in sili ven na skoraj vseh področjih vašega življenja (kaže se kot izčrpanost, nerazložljiva žalost, otopelost, bolečine v želodcu, pomanjkanje želje do spolnosti … celo slavna Bridget Jones jo omeni v najnovejši uspešnici), potem je skrajni čas, da v telesu napravite red. Spremembam se navadno vsi upiramo, a vztrajajte in uspelo vam bo.

Zdravljenje črevesja s koncentrirano fermentirano sirotko

Sirotka, ki je polna mlečnokislinskih bakterij, ki jih naše črevesje potrebuje, izboljšuje njegovo floro, saj ustvari pogoje, da se črevesje aktivira, kot je treba. Sirotka je kot dragocena tekočina zaslovela že davno, saj so jo v 18. stoletju cenili klasični zdravilci, ki so živeli v Alpah in vedeli, da pomaga razkisati telo, spodbuja metabolizem, olajša delovanje prebavnega trakta … Gre za tekočino, ki je nastala z mlečnokislinskim vrenjem, zato ne vsebuje niti maščob, niti beljakovin, je pa polna desnosučne mlečne kisline, ki je bazična in zavira razvoj mikroorganizmov, ki bi motili optimalno delovanje črevesja, na primer gnilobne bakterije. Zdravi širok spekter težav v naših prebavilih, pa tudi na sluznici in koži. Kadar je v črevesju krhko ravnotežje med koristnimi in škodljivimi bakterijami porušeno, je koncentrirana fermentirana sirotka prava rešitev. Uporabljate jo lahko tudi pri umivanju intimnih predelov telesa, pri glivičnih okužbah in kopelih.

Desnosučne mlečnokislinske bakterije vsebujejo tudi kislo zelje in repa, kefir in vsa druga, naravno fermentirana živila. Če iz surovega mleka naredite skuto, bo najboljši del mleka ravno sirotka. Zanimivo, sirotka je pravzaprav najbolj zdravilna komponenta mleka, kmetje pa jo zlivajo v jaške, ker ne vedo, kaj bi z njo. Zamesite kdaj kruh s sirotko, ki vam bo ostala, ne morete si misliti, kako zelo dober je.

Drugačni prelivi za solato

Ker sem posvetila naslov članka koncentrirani fermentirani sirotki Molkosanu, vas ob koncu spodbujam k temu, da si tu in tam, za spremembo, ali v primeru težav, z njim pripravite svojo solato. Uporabite ga namesto kisa ali limone, če se vam njegov okus zdi preveč intenziven, ga z njima lahko tudi kombinirate.

Da pa se zadnji akt pred pričetkom vašega kosila ne bi vedno zaključil samo z Molkosanom na solati ali tradicionalno mešanico olja in kisa, pripravite še kako drugo polivko. Z njimi me je že dolgo nazaj navdušila imenitna novozelandska kuharica Annabel Langbein, zaradi katere že nekaj let sanjam, kako bom odpotovala na tisti najbolj oddaljen del sveta.

Klasika, na moderen način

  • ¾ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • ¼ skodelice skodelice limoninega soka
  • 3 jušne žlice belega vinskega kisa
  • 2 jušni žlici kakovostne dijonske gorčice
  • 1 južna žlica sladkorja
  • pol jušne žlice soli in sveže mletega popra
  • 1 strok sesekljanega česna

(enota mere je skodelica, kar je 250ml)

Vse sestavine zmešajte v steklenem kozarčku, v hladilniku jih lahko hranite do tedna dni.

Medeno gorčična polivka

  • 1 jušna žlica in pol medu
  • 1 jušna žlica in pol kakovostne dijonske gorčice
  • 1/4 skodelice belega vinskega kisa
  • 1/2 skodelice nevtralnega olja (recimo sončnično)
  • polovica stroka sesekljanega česna
  • sol in sveže mleti črni poper po okusu
  • sok ene limone

Vse sestavine zmešajte v steklenem kozarčku, v hladilniku jih lahko hranite do tedna dni.

Vesnina polivka z domačo majonezo

Naredite domačo vegansko majonezo, nič nimam proti jajcem, tokratni predlog jih ne vsebuje zgolj slučajno.

Sestavine: 2 dcl nevtralnega olja (recimo ekološko hladno stiskano repično), 1 dcl rastlinskega mleka (lahko sojino), malo limoninega soka, ščep sveže mletega popra, ščep kurkume, velika žlica kakovostne dijonske gorčice. Vse sestavine zmešaj v blenderju. Takoj boste dobili gosto, po konsistenci čisto pravo, originalno majonezo, ki je zelo dobra. Ne skrbite.:)

Žlici ali dvema takšne majoneze dodajte še malo olivnega olja, limonin sok, sesekljana sveža zelišča (obilo), recimo, drobnjaka, in začinite solato. Voila.:)

Avtorica članka: Vesna Topolovec

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Nad bolečine z gorsko arniko

Gorska arnika - enako učinkovita kot zdravila

Kako pomaga arnika?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.