background

Poletna osvežitev - voda z okusom

Včasih je veljalo, da voda še za v čevelj ni dobra. Za gašenje žeje je bilo vljudno ponuditi le pijače z močnimi okusi. Danes pa vemo, da je najbolj naravna ter tudi zdrava pijača voda. Hkrati se moramo zavedati tudi, da imamo izjemno srečo in lahko v naši deželi še vedno uživamo vodo kar iz najbližje pipe.

Voda je brez vonja, okusa, barve ter energije. Odlična in osvežilna. Za poletno osvežitev pa lahko vodo popestrimo in ozaljšamo tudi s svežim sadjem, zelenjavo ter zelišči.

Industrijsko pripravljene vode z okusom imajo pogosto kar nekaj skritih kilokalorij. Poleg arome vsebujejo tudi sladkor. Take napitke bi lahko imenovali tudi razredčeni sokovi. Z le malo domišljije pa lahko tudi z domačimi pridelki vodi dodamo prav posebne okuse, odtenke ter tudi namen.

Za pripravo vod z okusom uporabimo litrske kozarce s pokrovom ali litrske vrče. Do polovice jih napolnimo s poljubno vsebino, do vrha prilijemo vodo ter za nekaj ur shranimo v hladilnik. Kombiniramo dve do tri sestavine, da bo okus bolj intenziven. Izrazitejši okus vode bomo dobili, če jo pustimo sočiti kar čez noč. Po odprtju pa jo je priporočljivo zaužiti v nekaj urah. Če nam tekne, lahko na koncu sočno usedlino tudi pojemo.

Kisla voda

Bio limono in bio pomarančo narežemo na rezine ter prelijemo z vodo. Limono in pomarančo lahko tudi ožamemo ter narežemo samo lupine. Vse skupaj prelijemo z vodo in sočimo.

Voda z mintom

Šopek sveže mete sesekljamo ter dodamo pest pomečkanih svežih listov stevie. Bio limeto narežemo na rezine ter vse skupaj prelijemo z vodo.

Pikantna voda

Ingver olupimo ter narežemo nekaj rezin v velikosti kovanca. Dodamo 3 stroke olupljenega česna ter pest svežih listov petršilja. Če je pri roku tudi kak čili, ga dodamo v kozarec.

Osvežilni tonik

Vrtno kumaro olupimo ter narežemo na kolesca. V vodo dodamo še na rezine narezano limono.

Sadna voda

Jabolko narežemo, pest ringlojev pa le zarežemo ter vložimo v vodo. Za piko na i dodamo palčko cimeta.

Voda za čiščenje telesa

2 pesti svežih listov kopriv zmešamo z velikim šopkom sesekljanega peteršilja. Dodamo limonin sok in sočimo.

Jagodni izbor

2 pesti vrtnih jagod zmešamo z jagodami enega grozda ter prelijemo z vodo.

Vitaminska rdeča voda

Kozarec do polovice napolnimo z mešanico rdečega ribeza in malin ter sočimo.

Temna sadna voda

Gozdne borovnice, nekaj klinčkov ter par listov zmečkane stevije prelijemo z vodo.

Kot mineralni napitek lahko pripravimo tudi vodo z jušno zelenjavo ter ščepcem zeliščne soli Herbamare. S potenjem izločimo tudi minerale, ki jih je priporočljivo vzdrževati v ravnovesju.

Pijemo počasi, po malo in večkrat. Pitje vode je zdrava navada. Na zdravje!

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel