background

Maščevje na in v trebuhu

Rešilni pas, ki vodi v težave

Povečanje telesne teže ima več vzrokov. Lahko je povezano z letnimi časi, zavestnim uživanjem prekomernih količin hrane, dedno zasnovo, metabolizmom, aktivnostjo, stresom ter tudi z nespečnostjo. Pomembno pa je, da spremljamo, kam se nam dodatni kilogrami naložijo. Na telesu imamo tako več odlagališč, v estetiki jih imenujejo tudi »šibke točke«. Tako nekateri novo pridobljene kilograme najhitreje zaznajo na bokih, drugi na zadnjici, tretji na trebuhu. Prav za vse pa velja, da se maščoba na trebuh naloži šele, ko so vsa ostala mesta zapolnjena. Zato se je tudi najtežje znebimo. Ob dieti in gibanju se bodo maščobne blazinice topile v istem zaporedju kot so se tudi naložile. Ravno ta trdovraten pas okoli pasu je zato lastnik največ pikrih imen – rešilni pas, hlebec, sodček, balkon ali streha ... Le ta bo pričel kopneti nazadnje. Problem pa ni le maščoba na trebuhu, pač pa tudi tista, ki nastane v trebuhu.

Nasplošno imamo o maščobah v telesu napačno predstavo. Maščobe oziroma maščobnih celic pravzaprav ne moremo odstraniti. V telesu imamo stalno število maščobnih celic, vplivamo lahko le na njihovo vsebino. Lahko jih polnimo ali praznimo. Tudi z najbolj strogo dieto pa se jih ne moremo znebiti.

Predel pasu je pokazatelj tako vitkosti kot tudi telesne pripravljenosti. Ko postava izgubi ožino med vrhom medenice in dnom reber, se je smiselno vprašati, kaj se dogaja v telesu. Maščobne obloge okoli pasu so navadno tudi znanilec visceralne maščobe. Ta obdaja organe v trebušni votlini in naznanja tveganja za bolezni, ki so povezane s prekomerno telesno težo, na primer diabetes.

Nabiranje maščob okoli pasu ter tudi v trebušni votlini nakazujejo na telesni tip jabolka, ki je značilen za moške ter ženske od menopavze dalje. Manj pa je zanj dovzeten hruškast tip, ki ga pripisujemo mlajšim ženskam. Te imajo več oblog prisotnih na bokih, stegnih in zadnjici.

Z vzdrževanjem linije vitkega pasu brez rešilnega obroča skrbimo za zdravje. Kako torej lahko ukrepamo ob prvih znakih porasta maščevja? Pri zniževanju telesne teže sta gibanje in prehrana povezana partnerja. S povečanjem deleža beljakovin v prehrani ter z optimalno količino ogljikovih hidratov ter maščob lahko dosežemo prve vidne rezultate. Pokazala jih bo tehtnica, nikakor pa ne tudi meter.

Pri zniževanjuu telesne teže je tako bolje spremljati centimetre kot grame in kilograme. Številka na tehtnici je lahko varljiva, saj je prehitro pridobljeni deficit telesne teže lahko zgolj posledica izgubljene vode.

Ob primerni dieti se lotimo še vadbe. Zmotno je prepričanje, da maščobno na šibkih točkah topimo z vajami, pri katerih aktiviramo mišice pod tarčnimi mesti. Z aktivacijo prav vsakega vlakna trebušnih mišic s »trebušnjaki« se maščevje okoli popka ne bo prav nič spremenilo. Vaje sicer ne bodo škodovale telesni drži ter čvrstosti centra. Za tovrstne obloge moramo aktivirati večje mišice. Priporočljive so vaje z lastno težo ali utežmi. Izvajamo počepe, sklece, plank, vojaške vaje. Več ponovitev zaporedoma. Z redno vadbo bomo izgradili in učvrstili mišično maso, ki bo z urjenjem porabljala energijo iz maščob. Maščobe bomo uspešno topili tudi z dolgotrajno aerobno vadbo. Tako je tudi tip dolgega teka dobil ime »maščobni tek«. Mehanizem topljenja maščob se vklopi oziroma preklopi na dalših progah.

Izjemno učinkovita vadba je plavanje. Aktivira se celotno telo ter z uporom premaguje vodno maso. Plavanje med drugim tudi sprošča, saj med izvajanjem gibom ni potrebno prenašati teže lastnega telesa.

Brez naporov vselej ne gre. Ko se lotimo maščobnih oblog okoli pasu, se je smotrno vprašati tudi, kako so se tja naložile. Navade so železne srajce. Obloge niso posledica manjših spodrsljajev, pač pa življenjskega sloga.

Za zdrav pas in vitek staz si tako namesto priboljška v obliki ogljikovohidratne bombe privoščite raje deset počepov ter kozarec Molkosana. Prisotne aminokisline v koncentrirani sirotki so gradniki beljakovin, ki jih nujno potrebujete za strateško reduciranje maščob. Zadovoljstvo ob uspehu bo tako dvojno. Notranje in zunanje. Zunanje za estetiko in notranje za zdravje. Vaš pas veliko pove o vas.

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel