background

Superživila iz slovenske kulinarike

Bi raje krepili imunski sistem z živili polnega okusa, ki so iz črnih loncev dišala že našim prednikom? Bojda se moramo za obstoj naroda in kleno zdravje zahvaliti našim babicam in prababicam, ki so, kljub manjši izbiri živil od današnje, znale ustvariti hrano, ki je podpirala zdravje. Prazen žakelj res ne stoji pokonci, zato moramo skrbno izbrati vsebino, ki ga bo zapolnjevala. Za zimske jedi so značilni kislo zelje, kisla repa in pa kaša. Pestrost okusov pričaramo z zabelami in s suhim mesom. Ker telo samo ve, kaj najbolj potrebuje, si iz spodnje nabirke receptov privoščite jed, ki vam najbolj zadiši …

Kislo zelje

Kislo zelje je pravo superživilo za zdravje prebavil. Vsebuje številne vitamine in minerale, najbolj izdaten je z vitaminom C. V procesu kisanja se ustvarjajo mlečnokislinske bakterije, ki so blagodejne tudi za razvoj črevesne flore. Kislo zelje vsebuje le malo ogljikovih hidratov in maščob, zato je odlično tudi za uravnavanje telesne teže. Bogato je z vlakninami, ki temeljito očistijo črevesje. Kislo zelje je najbolje uživati brez termične obdelave, saj je tako hranilno najbolj bogato. Vseeno pa je tudi kuhano izjemno koristno in zdravo. Uživamo lahko tudi zeljnico, kot napitek ali nadomestek kisa pri solatah.

Kisla solata

  • 1 skodelica kislega zelja
  • 1 strok česna
  • 2 žlici bučnega olja

Strt česen in bučno olje dodamo kislemu zelju ter premešamo. Postrežemo kot samostojno jed s kruhom ali kot solato k glavnim jedem.

Kislo zelje na zaseki

  • 1 kg kislega zelja
  • 1 lovorjev list
  • 3 žlice zaseke
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 5 poprovih zrn
  • Moka, mleta rdeča paprika, olje, sol* po okusu

Kislemu zelju prilijemo kozarec vode, dodamo lovor in poprova zrna. Kuhamo, da prevre. V ponvi na zaseki prepražimo čebulo in česen, ter potresemo z moko in rdečo papriko. Prežganje dodamo k zelju, prilijemo dodaten kozarec vode, solimo in kuhamo do zgostitve. Postrežemo s suhim mesom, krompirjem ali temnim kruhom.

Repa

Kisla repa je odličen antioksidant in zaščita proti staranju organizma. Telo čisti in deluje antiseptično. Vsebuje beljakovine in ogljikove hidrate. Je nekoliko manj priljubljena jed kot kislo zeljo, na jedilnikih jo pogosto nadomestijo s krompirjevimi prilogami, saj je bolj blagega okusa. Repa vsebuje tudi izredno pomembno folno kislino.

Bujta repa

  • 1 kg kisle repe
  • 150 g prosene kaše
  • 50 g mesnatih ocvirkov
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • olje, moka ter sol* po okusu

Repo damo v lonec ter dodamo dobro oprano proseno kaše ter ocvirke. Kuhamo do mehkega. Medtem v ponvi pripravimo prežganje iz olja, moke, ter dodamo sesekljana česen in čebulo. Prilijemo 2 dl vode ter malo pokuhamo. Zgoščenje dodamo v lonec z repo, solimo ter na zmernem ognju kuhamo še 5 minut.

Kisla repa s smetano in krompirjem

  • 1 kg kisle repe
  • 3 kuhani in olupljeni krompirji
  • 3 žlice kisle smetane
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • olje, moka ter sol* po okusu

Repo osolimo in kuhamo v loncu. V ponvi na olju pripravimo prežganje iz moke, čebule in česna ter mu dodamo kislo smetano. Krompir z rokami zmečkamo in pridenemo k repi, iz ponve prelijemo prežganje s smetano ter premešamo. Na zmernem ognju kuhamo še nekaj minut ter postrežemo.

*Sol v omenjenih jedeh lahko nadomestimo tudi z izdelki Herbamare.

Proso

Proso je naravna oblika in skupek vitaminov B. Proso uživamo za zdravje nohtov, las in kože ter za podporo živčevja. Izjemno bogato je z vlakninami. Pred uporabo moramo proso namočiti ali vsaj dobro sprati, da preprečimo grenak okus in morebitne prebavne težave, saj vsebuje saponine. Proso ne vsebuje glutena in je primerno za prehrano vseh, ki so preobčutljivi na to sestavino.

Prosena kaša s suhimi slivami

  • 1 skodelica prosene kaše
  • 2 skodelici vode za kuhanje
  • 1 žlička masla
  • 1 ščepec soli
  • 3 suhe slive

Kašo čez noč namočimo. Pred uporabo jo odcedimo pri prilijemo dvojno količino vode. Ko v loncu prične brbotati dodamo slive, maslo in sol. Kaša je kuhana, ko je mehka, čas kuhanja pa je odvisen tudi od letine.

Mlečna kaša z medom

  • 1 skodelica prosene kaše
  • 2 skodelici mleka
  • 1 žlička masla
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička medu

Kašo pred kuhanjem namočimo ali dobro speremo. V posodi jo kuhamo v dvojni količini mleka. Ko se mleko segreje, dodamo maslo in sol. Ko je kaša kuhana do mehkega, jo postrežemo v skodelici in rahlo ohlajeni dodamo še med.

Besedilo: Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.