background

CELULIT – skrivnosten kot ledena gora

Zanimivo je, da je celulit povsem naraven pojav. Ima ga 80 do 90% žensk. Da je moteč ali celo »grd«, pa nas opozarjajo mediji šele v zadnjih desetletjih.

Kaj pravzaprav je celulit?

Pogosto ga zamenjujemo z besedo celulitis, ki označuje precej resno akutno bakterijsko okužbo kože in podkožja. Celulit pa je zgolj neenakomerna razporejenost maščobnega in vezivnega tkiva v podkožju. Pogosto ga primerjamo s pomarančno kožo. Poznamo več stopenj celulita, le te pa so opisane v Nurberger-Millerjevi lestvici*. Stopnje so razvrščene glede na opaznost sprememb na koži. Pri blagih oblikah stisnemo kožo med palec in kazalec ter opazujemo strukturo. Če sprememb ni, je to stopnja 0. Kot omenjeno, ima tako stopnjo le okoli 10% žensk. Malo za šalo, malo za res, to stopnjo nam prepogosto s pomočjo programa Photoshop prikazujejo in vsiljujejo v medijih. Bolj realne pa so vse naslednje stopnje na lestvici. Celulit je opazen že, če sedimo, ali stojimo, brez stiskanja kože v gubo. Najpogosteje se pojavi na predelu stegen, zadnjice, na trebuhu ter nadlahteh, torej na točkah, kjer se nahajajo maščobne zaloge.

Na pojav celulita vpliva delež telesne maščobe ter čvrstost tkiva. Pojavlja se tudi pri zelo vitkih ženskah in športnicah. Kaj torej botruje pojavu celulita?

Zagotovo in zatrdno poznamo tri dejavnike za nastanek, sam pojav pa še vedno ostaja skrivnost. Obstajata dve teoriji, prva prisega na neuravnovešenost hormona estrogena, druga se nagiba k slabi cirkulaciji limfnega sistema. Prav nobena teorija se ni izkazala kot prednostna. Vsekakor pa drži, da so ključne sestavine za celulit tri - raven hormona estrogena, starost osebe ter življenjski slog. Celulit sicer ne odraža vašega zdravstvenega stanja, vsekakor pa je dober pokazatelj, da je telo v neravnovesju. Kot že poudarjeno, je celulit estetski problem moderne dobe, ki dopušča več zornih kotov in pogledov. Vsekakor s tem člankom dame ne želimo obremeniti z izgledom, velja pa pogledati na stanje nekaj plasti globlje.

Če razbremenimo telo toksinov, se bo poslovil tudi celulit

Za razbremenitev telesa in hkrati zniževanje maščobnega tkiva ter pojava celulita je priporočljivo razstrupljanje. Posledično se zniža tudi telesna teža, za čvrstost tkiv in podkožja pa moramo biti fizično aktivni. Na porast celulita vplivamo tudi s škodljivimi razvadami, kot so kajenje, uživanje alkohola, kave, gaziranih pijač, sladkorja in podobno. S pestro in raznoliko prehrano, uživanjem vode ter gibanjem ste že na dobri poti do gladke in čvrste kože. Na pojav celulita vpliva tudi nosečnost, kontracepcija in genetika. Z zdravim življenjskim slogom vplivamo tudi na ravnovesje hormonov, zato pričnimo kar na tem področju.

  • Čiščenje telesa, urejanje prebave: dan pričnite z zelenjavnimi sokovi ter spodbudite telo, da sprosti nakopičene toksine in jih izloči skozi prebavila in sečila. Zelo učinkovita je kombinacija rdeče pese, matche in spiruline. odlično čistilno sredstvo za telo je tudi sok zeljnice. Okrepil in spodbudil bo dobre bakterije v črevesju ter olajšal izločanje.
  • Voda in hidriranje: pijte vsaj 2 in pol litra vode z dodanimi bazičnimi minerali. S tem boste telesu pomagali do ravnovesja kislosti in bazičnosti. Tekočina pripomore tudi k lažjemu izločanju, čistejši in mehkejši koži ter dobremu počutju. Z dodatkom mineralov priskrbimo tudi mikrohranila za zdravje kože.
  • Prehrana: v prehrano vključite veliko sveže zelenjave ter sadja. Odpovejte se procesirani hrani ter črtajte sladkor in nadomestke. Izbirajte lahko prebavljive vire beljakovin ter maščob.
  • Fizična aktivnost: celulit imajo lahko tudi zelo vitke osebe. Toliko bolj opazen je, če mišice nimajo ustreznega tonusa ter prekrvavitve. Za čvrstost bo potrebna tudi mišična obremenitev ter redna vadba. Gibanje omogoča tudi vzdrževanje optimalne telesne teže. Porast maščevja je namreč tudi en od vzrokov za tvorbo celulita.
  • Nega – so kreme proti celulitu učinkovite? Seveda. Vendar le kot podlaga za masažo. Poglaviten del celulita je namreč pod kožo. Pravzaprav lahko uporabite katerokoli kremo ali olje, ki omogoča dober oprijem in drsenje po kritičnih predelih. Glavno vlogo pri posegu ima zagotovo masaža in ne podlaga. Z masažo vplivamo na podkožje. Masažne gibe vedno usmerjamo proti srcu, oziroma v prvi zbirni center limfe. Navadno so to dimlje ali podpazduha. S celulitom se je potrebno dobesedno »spoprijeti«. In medtem, ko masirate kritične predele nog, zaradi intenzivnih gibov hkrati krepite kritične predele rok. Celulit je res skrivnostna tvorba, primerjava z ledeno goro je povsem upravičena.
  • Kava – za ali proti celulitu? Kava oziroma kofein je odlično anticelulitno sredstvo … Vendar ne v skodelici in v dobri družbi … Potrebno jo je nanesti in vmasirati na/v kožo. Tako kot bi vas ob zaužitju zdramila, tako bo prebudila tudi mikrocirkulacijo kože. Kako jo uporabimo? V obliki piliga: 2 žlici olja, 1 žlico medu, ščep cimeta, žlico sladkorja ter zvrhano žlico kave zmešamo v gosto zmes ter s krožnimi gibi nanesemo na telo. Pustimo učinkovati še 20 minut, nato pa speremo z mlačno vodo.

Vaš celulit seveda ne bo magično izginil čez noč. Navadno se topi toliko časa kot nastaja. Z vami pa bo ostal toliko časa, dokler ne spremenite življenjski slog.

Pomembno je, da ozavestimo, da je celulit naraven pojav. Deležna ga je večina pripadnic ženskega spola. Nikakor pa ne bi smel kvarno vplivati na samopodobo. Še posebej obremenjujoči so trendi »telesa za na plažo« za mlade ženske. Potovanja ali dopusta se boste spomnili po doživetjih in ne po stopnji celulita. Tudi na plažah osebam s celulitom ni preprečen dostop. Kako moteč pojav je celulit, pravzaprav odločate sami. In če pojav obrnemo še sebi v prid, imajo ga le prave ženske. Kavi s prijateljicami se ne bo potrebno odpovedati. Le kavno vsedlino shranite, saj jo lahko učinkovito reciklirate v anticelulitni pilig.

Lucija Šušteršič

*Higeja, Anticelulitna in vakuumska masaža, Priročnik za udeležence tečaja, Ljubljana, november 2014

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel