background

Obstojnost novoletnih zaobljub

Ob zavedanju, da je lažje spremeniti cel svet kakor sebe, je to zahteven podvig. A ko boste spremenili sebe, boste spremenili tudi okolico. Vsaka velika sprememba se prične s prvim korakom. In z malimi koraki se daleč pride. Vse modrosti so že zapisane v spoznanjih velikih mojstrov. In kakšni so vaši plani za prihodnje leto?

1. Jutro in nov dan

Jutra so čas predramljenja, prijetnega prebujanja, novih začetkov. Odvisno od energijskega tipa pa so lahko jutra tudi … naporna. Se tudi vi ne spravite v pogon brez skodelice ali dveh močne črne kave? Ji dodate nekaj žličk sladkorja in ohladite z mlekom? Posrkate z zaprtimi očmi in upate, da se bo predramila tudi vaša prebava, še prej pa vas zdrami vzdražena kislina v želodcu. Kava je odličen napitek, ob modri uporabi tudi zelo cenjen antioksidant. V kolikor pa kavo potrebujete, da v jutru sploh lahko zaživite, je vredno spremeniti vaše življenjske navade. Kje potrošite toliko energije, da ste po več urnem spancu utrujeni?

Nova zaobljuba: Jutro pričnite z Molkosanom. Blagodejni koncentrat sirotke bo z mlečnimi kislinami nežno prebudil vašo prebavo ter okrepil črevesno floro. Ker se v črevesju nahaja pretežen del vašega imunskega sistema, se boste ob uživanju Molkosana počutili bolj čili in zdravi. Jutranja kava bo postala stvar izbire ali okusa. Odkrijte svoj vir energije. Molkosan je primeren tudi za vse, ki so občutljivi na laktozo in gluten.

Kavo lahko nadomestite tudi z napitkom Bambu. Žitna kava izbrane arome in okusa ne vsebuje kofeina in je prijazna tudi želodcu. Ob njejj lahko uživa cela družina.

2. Dnevni vrvež

Čez dan se posvečate delu, doživljate zavidljive količine stresa, preskočite malico, nato še kosilo. Želodec glasno zahteva topel obrok, vi pa mu na hitro ponudite kavo in obrok hitre prehrane. Ker je to postala že vaša navada, opažate, da morate na pasu dodati luknjo, da ga lahko zapnete in tudi vaš krvni test nakazuje na malomarnost pri zdravih navadah. Vsak izgovor je odveč, saj tudi merilec krvnega tlaka potrdi vaš življenjski slog. Ustavite se!

Nova zaobljuba: Obroke ne nadomeščajte s kavo. Hitra prehrana vsebuje pretirane količine maščob in soli. Na delovno mesto si lahko prinesete doma pripravljen obrok, ki ste ga začinili s solno mešanico Herbamare, z manj natrija. Če se odpoveste le eni žlički sladkorja na dan, boste tako v enem letu zaužili skoraj 2kg sladkorja manj! Kilogrami okoli pasu bodo skopneli sami od sebe.

3. Prekratek dan ali prehiter večer

Ko opravite vse dolžnosti in uredite vse opravke, je že trdna tema. Utrujeni na kavču pred televizijo počakate na izdatno večerjo. Med večerjo zaužijete veliko tekočine, saj čutite silno žejo od preslanega obroka hitre hrane. Obilna večerja vas utrudi in niti slučajno vas ne mika obisk telovadnice. Ko pregledate nekaj televizijskih kanalov, se odpravite v kopalnico, se oprhate ter odidete v posteljo. Nikakor ne morete zaspati. Napetost v prebavilih ne popušča, velike potrebe pa niste opravili že nekaj dni.

Nova zaobljuba: Večerja naj ne bo edini in največji topli obrok. Čez dan zaužijte več obrokov, proti večeru pa količino hrane zmanjšujte. Vadba je pomemben del zdravja! V kolikor ne uspete opraviti obiska v vadbenem centru, lahko vadite tudi doma. Poleg kavča si namestite uteži in jih poprimite, še predno zgrabite daljinec. Različni športni rekviziti na primernih mestih vas bodo spodbujali k vadbi. Ne iščite izgovorov! Ker bi morala biti večerja lahek obrok, obremenjujete prebavo, ki se je polenila. Za premostitev težav uporabite zrnca Laksan. Že naslednji dan zjutraj pa se vrnite na točko 1 in nove zaobljube. Čez dan popijte vsaj 8 kozarcev vode, ločeno od obrokov. Uživanje tekočine med obroki zmanjša učinek prebavnih encimov in otežuje razgradnjo hrane.

Ljudje smo bitja navad. Zastavite si realne cilje, ki jih lahko izvedete že v naslednjem dnevu. Prve spremembe se bodo pokazale že v tednu dni. Kako se lahko prepričate, da ste na pravi poti? Ko bo vaša lastna telesna energija zadostovala za aktivnost čez cel dan. Zbujali se boste čili in zdravi. Kava pa bo postala vaša razvada in ne navada. Zdrave razvade pač niso prepovedane.

Srečno in zdravo novo leto, kot tudi naprej!

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel