Ko govorimo o prebavi, imamo pogosto v mislih dogajanje v trebušnem predelu. Če nam kruli po želodcu, občutimo lakoto, ob polnem, zaobljenem trebuhu sitost, ob pritisku pa potrebo obiska toaletnih prostorov. Pa se res vse zgodi v področju trebuha?
Prebava pravzaprav poteka vse od ust do zadnjika in lahko bi rekli, da ima tako glavo kot rep. Prav vsak odsek prebavil ima svojstveno funkcijo. Na tej 6- do 8-metrski poti se zgodi vnos ter razgradnja hrane, v nadaljevanju absorpcija hranilnih snovi ter ob koncu izločanje neprebavljenih. Prebavila povezujemo tudi z možgani, v zgodnjem razvoju so ustvarjene zanimive povezave. Ogromno občutkov tako zaznamo tudi v črevesju in, obratno, nam tudi stresna situacija lahko požene prebavo v višje, nezaželene prestave. Da je prebava dolga pot, je razbrati tudi iz rekov. Za situacijo, ki ji ni konca, pravimo, da se vleče kot kurja čreva. Da pa naše telo prejme prav vse nutriente, ki jih potrebuje za izgradnjo in delovanje, je ravno prebavna pot tista, ki na vsakem odseku poskrbi za maksimalen izkoristek. Drži tudi, da je pomembno, kaj damo vase in ne samo nase. Predstavljajmo si, da je hrana gradnik. Kako kvalitetno je zgrajen vaš tempelj zdravja, je odvisno od vaših prehranskih navad ter odločitev.
Pa poglejmo, kako po prebavilih potuje zaužit obrok in kako lahko funkcije prebavil tudi dodatno podpremo.
Del prebavne poti upravljamo zavestno, del poteka samodejno kot verižna reakcija. Vnašanje hrane in izločanje blata se v zgodnji dobi naučimo tudi kontrolirati. Sposobnost s starostjo lahko tudi upade, zato je priporočljivo področja tudi čvrstiti in krepiti. Sam prebavni sistem podpira tudi gravitacija. Izločanje blata je tako precej lažje v pravilni drži. Žal pa so naši toaletni prostori dizajnirani bolj v prid enostavnosti in čistoče kot smotrne uporabe. Izhod blata na plano bi si precej olajšali, če bi potrebo opravljali čepe, tako kot naši predniki.
Na zdravje prebavil ter ritem izločanja vplivamo tudi z gibanjem in režimom prehranjevanja. Prav noben organski sistem v telesu ni možno obravnavati ločeno od življenjskega sloga. Zatorej naj bo tudi vaša prebava uravnotežena. Ravnovesje boste dosegli, ko vas prav nikjer ne bo tiščalo, napenjalo ali utrudilo. Prevelik zalogaj v želodcu bo povzročil zaspanost. V kolikor prebavil ne boste redno oskrbeli s hranili, pa bodo bolj lačne vaše oči. V telesu se bo sprožil alarm pomanjkanja in tako boste zaužili več hrane, saj si telo želi ustvariti zaloge.
Naj bo prebava dinamičen proces, ki telo poživi in ne zavira. Preudarni izbirajte svoje gradnike ter tudi gorivo. Smo to, česar se naužijemo. Da bo vse gladko steklo, ne pozabite tudi piti. Naše telo je namreč iz kar 70 odstotkov vode. Na zdrav apetit torej, naj vam tekne.
Lucija Šušteršič
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.