background

Po zajtrku se dan pozna

To, da brez njega ne gre, drži, kaj naj vsebuje, pa ostaja vprašanje. Vzemimo ta obrok pod drobnogled in ugotovimo, kako ga sestavimo.

O zajtrku nesporno drži le to, da je prvi obrok po daljšem, večurnem postu. Med večerjo in zajtrkom naj bi minilo vsaj osem ur počitka. Ker je zajtrk nova zaloga goriva za nov dan, pa je pomembno, kako mu določimo gradnike.

Podobno kot za ostale parametre in izračune za telesno težo in energijsko porabo, je pomembno upoštevati tudi jutranjo energijo ter apetit. Če bomo dan pričeli z izdatno količino sladkorja, nas bo občutek lakote spremljal skozi ves dan. V koliko začnemo s preobilico maščobe, pa se bomo počutili utrujeni. Za zajtrk je tako modro izbrati živila, ki so bogata z beljakovinami in vlakninami. Beljakovine so naši osnovni in pomembni gradniki, vlaknine pa čistilci. Odlično nasita in ne obremenita.

V kolikor ste zjutraj tako nemočni in brez energije, da je vaša prva izbira kava, je to že dober pokazatelj, da nekje grešite. Počakajte, da se organizem prebudi in začuti potrebo po hrani. Odlična budnica prebavnega sistema je tudi kozarec vode s koncentrirano sirotko – Molkosanom. Celotno prebavno cev boste tako osvežili in prebudili k optimalnemu delovanju. Visok delež L-(+) desnosučne mlečne kisline, ki jo vsebuje, sodeluje tudi pri vsrkavanju mineralov, prehrani koristnih bakterij ter spodbuja izločanje črevesnih sokov. Z uživanjem na tešče je Molkosan prava budnica in eliksir za organizem. Po prebujeni prebavi pa se bo kmalu oglasil tudi tek.

Po okusih smo si različni. Marsikdo se zajtrku odreče ali ga preskoči, ker mu ne zadiši. Slab izgovor! Izberite kombinacijo živil, ki bo prebudila apetit tudi v zgodnjih urah. Ugotovite, ali vam prija topla ali hladna hrana, tekoča ali trda oblika. Za prav vsakogar se najde ustrezna kombinacija.

Bolj kot odlašamo z zajtrkom, večjo energijsko praznino ustvarjamo v telesu. Nekako tako, kot bi pri praznem tanku avtomobila vseeno od njega zahtevali še nekaj deset kilometrov do naslednje bencinske postaje, oziroma v našem primeru, do naslednjega obroka. Saj bi šlo, vsekakor se boste prebili do kosila. Se bodo pa na tak način v vašem telesu sprožili alarmi pomanjkanja in varčevanja z energijo. Postali boste manj zbrani, nemirni, manj odzivni ter slabše učinkoviti. Ob tem velja omeniti šolske otroke. Zelo pomembno je, da šolska malica ni njihov prvi obrok. Zajtrk je potrebno pojesti doma, da lahko zbrano sodelujejo pri pouku. Zgled velja več kot vse besede, zato naj zajtrkujejo tudi starši.

Še nekaj besed o kavi. Kava je stimulator energije. Uživamo jo, ko začutimo padec. Če dobro pomislimo, je zajtrk obrok po daljšem počitku. Nam tako res lahko primanjkuje energije? Zjutraj je tako bolj primerno uživati žitno kavo. Cikorija, ena od ključnih sestavin žitne kave Bambu ima ravno tako kot sirotka odlične učinke na prebavni proces. Prava kava je namreč tudi diuretik, s svojih delovanjem pa lahko vzdraži tako želodec kot črevesje. Z žitno kavo je začetek jutra lepši, uživa pa jo lahko tudi cela družina.

Ste že ugotovili svoj energijski tip? Že veste, kaj vam zjutraj zadiši?

Znameniti švicarski naturopat Alfred Vogel, ki nam je zapustil svoja izročila v številnih zapisih, je na zdravje gledal kot mozaik. Hrana ima vsekakor velik pomen za človeka, a kaj pomaga, če je ne uživamo v dobri družbi. Za zajtrk priporoča žitno mešanico z oreški in suhim sadjem – musli. Dobro ga namočimo v mleku, čaju, soku ali vodi ter zaužijemo. Tudi v zajtrku je treba uživati, zato je toliko lepše, če k temu obroku sede več ljudi skupaj.

Če musli ni vaša izbira, vam ponujamo še nekaj alternativ, ki zadostijo prav vsem prehranskim tipom. Kaj vam bolj tekne?

Predlogi za zajtrke:

Hladni

  • 1 skodelico ovsenih kosmičev ter žlico chia semen že na predvečer namočimo v dvojni količini vode. Zjutraj dodamo ¼ avokada ter pol skodelice gozdnega jagodičevja. Zaužijemo presno v obliki pretlačenke ali smutija.
  • 3 žlice skute začinimo z zeliščno soljo Herbamare original ter pretlačimo z 1 žlico svežega sesekljanega drobnjaka. Namaz dodamo na kos temnega kruha (ajdovega ali rženega).

Topli

  • 2 jajčna beljaka ter eno banano z vilicami dobro pretlačimo ter stepemo. Grudičasto mešanico vlijemo v segreto in naoljeno ponev. Obrnemo in popečemo kot omleto ali razdrobimo v praženec. Naravno sladkast okus banane odlično zaokroži okus omlete.
  • 2 lista svežega zelja sesekljamo ter prepražimo v ponvi, da postekleni. Na zelje prelijemo 2 razžvrkljani jajci ter spečemo. Hrustljavo zelje doda zajtrku volumen ter podaljša sitost.

Eksotični

  • Nojevo jajce razžvrkljamo in prelijemo v ogreto naoljeno ponev. Dodamo 2 pesti sesekljanih aromatičnih svežih zelišč (peteršilj, bazilika, drobnjak, šetraj) ter začinimo s Herbamare diet. Zaradi blagega okusa jajca lahko eksperimentiramo z okusi zelišč. Preostanek nojeve jajčne mešanice lahko za več dni shranimo v hladilniku ali zamrzovalniku ter ponovno uporabimo.
  • Rezino opečenih piščančjih prsi položimo na rezino kislega kruha ter pokrijemo z rezino svežega ananasa. Kislo sladki okus sendviča je bogat tudi z encimi, ki olajšajo presnovo.

Na predlaganih jedilnikih ni zaslediti belega kruha, marmelade, masla, čokoladnih namazov, paštet in podobnih živil, ki se – priznajmo, tudi znajdejo na naših mizah. Tud tak zajtrk je kdaj povsem na mestu, a le, če ga boste tudi energijsko porabili. Sigurno se bo prilegel, ko se boste odpravljali v hribe, na tisočake.

Za zdravje, optimalno težo in energijo pa izberite raje zgornjo ponudbo. Novemu dnevu pa najprej nazdravite s kozarcem Molkosana. Dan se res po jutru pozna.

Lucija Šušteršič

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Ali ste vedeli? Znano je, da post prinaša mnoge koristi. Tako lahko z njim med drugim vzdržujemo zdravje, izboljšamo fizično ali psihično počutje ter skrbimo za dolgoživost. Vendar pa post ni primeren za kogarkoli.

Postenje – kdo ni primeren?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam