background

Alfred Vogel o zaprtju (zapeki)

Topla voda na tešče

Zaprtje, tako kot mnoge druge zdravstvene težave (glavobol, težave z želodcem, sklepi …) sodobnega človeka, lahko nastane zaradi dehidracije - nezadostnega pitja vode. Zato pazimo, da zaužijemo toliko vode, kot jo dnevno izločimo, kar je približno 2 do 2,5 l vode. Alfred Vogel je svetoval, naj dan, posebej kadar nas muči zaprtje, začnemo s kozarcem tople vode.

Figova pašteta

Če kozarec tople vode zjutraj ne zaleže, lahko temu dodamo še nekaj rezin figove paštete. Za pripravo le-te potrebujete 100 gramov fig, 100 gramov rozin, 20 gramov v prah zdrobljenih listov sene, 20 do 50 gramov sveže zmletih lanenih semen (npr. v kavnem mlinčku). Maso potisnemo skozi strojček za mletje mesa, dobro premešamo in figova pašteta je nared za uporabo. Po potrebi od mase odrežemo rezino in jo zaužijemo skupaj s kozarcem tople vode in zaprtje kmalu ne bo več vaš problem.

                   


Zdravilo rastlinskega izvora A. Vogel Laksan

Seno in lanena semena pa boste našli tudi v zdravilu A. Vogel Laksan. Gre za kombinacijo zdrobljenih listov sene, celih semen lanu in zdrobljene skorje navadne krhlike. Pripravek je namenjen lajšanju kratkotrajnih težav pri občasni zaprtosti, ki je ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano ali z izdelki z vlakninami. Odrasli in mladostniki nad 12 let naj za odpravljanje zaprtja zaužijejo 1 merilno žličko zrnc Laksana enkrat dnevno in sicer zvečer. Zrnca se zaužije skupaj s kozarcem vode (najmanj 150 ml), lahko pa jih umešate tudi v jogurt, kefir itd. Pomembno je, da ob jemanju Laksana dovolj pijete. Odvajalni učinek bo nastopil zjutraj.

Suhe slive

Preizkušen nasvet proti zapeki je tudi uživanje suhih sliv. Alfred Vogel je svetoval, naj jih ob zapeki (zaprtje) zaužijemo zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem. Seveda pri izbiri suhih sliv pazite, da izberete ekološke in nežveplane slive. Tako se boste izognili prebavnim motnjam, ki lahko nastanejo zaradi ostankov škropiv ali konzervansov. Slive je potrebno pred zaužitjem zmehčati v vodi.

Koprive

To preprosto a zelo koristno zelišče raste skoraj na vsakem vrtu. Če ga ne najdete skoraj pred svojim pragom, pa se podajte v bližnji gozd. Kopriva raste na sončnih pobočjih, strminah in bregovih. Njena uporaba je tradicionalno poznana za blaženje ali odpravljanje mnogih težav z zdravjem. Alfred Vogel jo je svetoval tudi v primeru težav kot je zaprtje. Za odpravljanje le-tega si skuhajte, najbolje mlade spomladanske koprive, na mleku. Takšno mleko pijemo zjutraj na tešče. To je hkrati tudi napitek proti bruhanju žolča pri migrenskih glavobolih. Poleg tega pa je kot odvajalo Alfred Vogel svetoval tudi uživanje presne solate iz kopriv. Ta bo obenem dobrodejno delovala tudi na kri.

Juha proti zapeki

Za spodbujanje lenega črevesja je Vogel svetoval tudi uživanje posebne juhe, ki naj bi jo zaužili zjutraj na tešče s prepečencem ali s kruhom iz debelo zmlete moke. Juho skuhamo zjutraj iz zmletega, čistega pšeničnega zdroba, kateremu dodamo narezano čebulo in zmečkan strok česna. Ko je skuhana, ji dodamo peteršilj in žlico olivnega olja. Ta preprost zajtrk naj bi že marsikoga rešil zapeke. V trdovratnih primerih lahko juhi dodamo še sveže mleto laneno seme ali seme bolšinca.

Sprememba prehrane in zaprtje

Zaprtje seveda lahko poskusimo odpraviti tudi s spremembo prehrane, posebej še če je naša prehrana neustrezna. V ta namen se izogibajmo hrani, ki povzroča zaprtje. Sem npr. sodi hrana z malo vlakninami in obiljem škroba. Za odpravljanje zaprtja začnite postopoma uživati raje hrano z obiljem vlaknin, ki pomagajo zadrževati vodo v črevesju in mehčati blato. Najdete jih v sadju, zelenjavi, polnozrnatem kruhu, lanenih semenih, otrobih itd. Pomembno je, da v ca. petih tednih postopoma dodajate v prehrano več vlaknin, da se črevesje navadi nanje. S tem se boste tudi izognili neprijetnemu napenjanju in vetrovom. Če se ti vseeno pojavijo, pa bodo v nekaj tednih minili. Da bo teh težav čim manj, je pomembno seveda piti tudi veliko vode.

Sirotka Molkosan

Del vsake zdrave prehrane je tudi uživanje mlečno-kislinsko fermentiranih napitkov ali jedi. Alfred Vogel je npr. slehernemu pacientu, ki se je k njemu zatekel po pomoč, svetoval redno uživanje sirotke. Za ta namen je razvil posebno, še močneje delujočo sirotko, kot jo lahko pripravimo sami. Sirotka A. Vogel Molkosan, je namreč pripravljena s pomočjo izbranih mlečno-kislinskih mikrobov, ki proizvajajo veliko desnosučne mlečne kisline. Ta pa je pomembna za vzdrževanje ravnovesja črevesne flore, brez katere ni brezhibne prebave. Torej kadar se nam pojavi zaprtje (pa tudi driska, napenjanje, vetrovi, krči …), je to obenem tudi znak, da je naša črevesna flora potrebna podpore. Pomagamo ji lahko z rednim uživanjem omenjene sirotke. Npr. eno jušno žlico sirotke razredčimo s kozarcem vode in zaužijemo do trikrat na dan. Uživanje se priporoča, vse dokler se prebavne motnje ne umirijo. Za nadaljnje vzdrževanje zdrave prebave pa jo lahko uživate redno vsaj enkrat na dan. Molkosan lahko uživate ne glede na druge pripravke za odpravljanje zaprtja oz. zapeke.

Besedilo: Adriana Dolinar
V besedilu so tudi zapisi Alfreda Vogla, z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige Alfreda Vogla: Ljudski zdravnik.

Molkosan®

Koncentrirana sirotka bogata z L + mlečno kislino.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel