background

Mleko ali sirotka?

Že v obdobju pradavnine, z udomačitvijo prvih živali, si je človek to tekočino za prehrano priskrbel od črede. Mleko je tako postalo živilo vsakodnevne prehrane. Mleko brez ustreznega skladiščenja pa kaj hitro prične spreminjati svojo sestavo. Ta proces smo skozi zgodovino dodobra izkoristili in ustvarili bolj pestro kulinariko. Različne frakcije pri predelavi mleka nam nudijo okusne proizvode ter stranke pridelke. Prav vsi pa imajo svoje specifične lastnosti. Pod drobnogled bomo vzeli najbolj priljubljena mlečna napitka - mleko ter sirotko.

MLEKO

Najbolj pogosta vrsta mleka, ki ga uživamo, je kravje. Ker je mleko hitro pokvarljivo živilo, smo mu rok trajanja podaljšali z UVT sterilizacijskim postopkom in pridobili »trajno obliko«. Mleko v tetrapakih, steklenicah in plastenkah je uporabno precej dlje, ob odprtju pa se mu izteče rok v nekaj dneh. Ker je termično obdelano ter tudi kontrolirano, ne obstaja možnost za prenos okužb. Sveže mleko je namreč potencialni prenašalec bolezni, ena izmed njih je tudi tuberkuloza. Mleko, ki se zbira v mlekarnah, je skrbno nadzorovano. Vzorci mleka, ki kažejo na neprimerno skladiščenje, transport ali vsebnost antibiotikov, tako ni primerno za nadaljnjo predelavo. Živali za molžo morajo biti zdrave ter primerno hranjene.

Zanimivo je, da ima mleko glede na prehrano živali tudi značilen vonj. V kolikor mleko ni takoj odstranjeno z delovnih površin, se zelo hitro navzame tudi vonja prostora. Enako velja tudi pri hrambi v domačem hladilniku.

Skladno s trendi je na voljo bolj in manj mastna različica mleka. Mleko je tudi priljubljen dodatek kavi ali čaju, odličen za sočenje kosmičev in pripravo mlečnih sladic. Kravje mleko je bogato beljakovinsko živilo. Seveda pa je težje prebavljivo kot materino mleko, saj vsebuje kar 20-krat več beljakovine, imenovane kazein. Z leti izgubljamo tudi zmožnost presnove mlečnega sladkorja, imenovanega laktoza. Količina encima, ki ga razgrajuje, se namreč znižuje. Težave pri uživanju mleka se pogosteje pojavijo pri starejši populaciji. Neredke pa so alergije na mleko tudi pri otrocih. Snovi, ki jih organizem ne more presnoviti, postanejo tujki in povzročajo vnetja. Pogoste težave pri uživanju mleka so tako napenjanje, prebavne težave, bolečine v predelu trebuha ter slabo počutje. V primeru, da vam povzroča neljube prebavne težave, vam svetujemo, da ga izključite iz jedilnika in uživate fermentirane oblike.

SIROTKA

Mleko se zaradi bakterij prične siriti, v prvi fazi tako nastane kislo mleko. Z zgoščevanjem in odcejanjem pa dobimo dva izdelka – skuto in sirotko. Sirotka je rumenozelenkasta motna tekočina. Prvi precedek vsebuje še nekaj smetane ali mleka, naslednji pa so vedno bolj čisti, a vseeno motni.

Sirotko lahko primerjamo tudi z zeljnico, precedkom, ki nastane ob kisanju zelja. Obe tekočini sta pravi eliksir za zdravje, vsaka na svoj način, saj zeljnica za razliko od sirotke vsebuje tudi sol.

Sirotka je izjemno bogato beljakovinsko živilo, z vsebnostjo mineralov, encimov ter probiotikov. Z blagodejno sestavo odlično vpliva ter bogati črevesno floro (mikrobioto).

Že leta je poznano krepčilo za regeneracijo, izčrpanost, po uživanju antibiotikov ter tudi po naporih. Sirotka je lahko prebavljiva ter vsebuje bogat spekter beljakovin. Tako ni naključje, da je izolat sirotkinih proteinov najbolje tržen izdelek športne prehrane.

Napitki iz sirotke so blagodejni tudi v času zniževanja telesne teže. V tem obdobju za hitrejše rezultate organizem izdatno oskrbimo z mikroelementi, ki jih vsebuje, povečamo pa tudi vnos beljakovin. Z uživanjem sirotke ni priporočljivo pretiravati, uživajmo jo kot krepčilo in ne kot tekočino za hidracijo.

Z vodo razredčena sirotka se lahko uporablja tudi kot mineralno gnojilo za rastline.

Sirotko je najbolje uživati vsakodnevno ter na tešče, saj tako najbolj učinkovito opravi svoje poslanstvo.

Ker pa se sveža sirotka hitro pokvari ter spremeni sestavo ter učinek, vam priporočamo praktično obliko – koncentrirano sirotko Molkosan. Na voljo je v obliki bistre tekočine, izbirate pa lahko med različnimi okusi. V kolikor vam značilen kiselkast okus ni prijeten, je na voljo tudi sadni.

Posebnost Molkosana je poleg vseh omenjenih prednosti sirotke še visok odstotek L-(+) desnosučne mlečne kisline, ki izboljša vsrkavanje mineralov, preprečuje vgnezdenje glivic v črevesno steno ter na splošno vpliva na zdravje črevesja. Z uživanjem Molkosana krepimo tudi toleranco na mlečni sladkor – laktozo. Prednost koncentrata pa je tudi zunanja uporaba. S pripravkom lahko pripravimo tudi kopeli, obkladke, obloge za obnavljanje kože, intimnih predelov ter sluznic.

Uživanje sirotke je odlična navada in naložba v zdravje. Z Molkosanom lahko nazdravi cela družina. Že z enim kozarcem na dan odženete zajeten kup težav stran.

Lucija Šušteršič

Ocene

Ocena:

29.10.2019

“Da. stran je zelo koristna ker na razumljvi nacin opise ne samo nacin zdravljeni, ampak zakaj je prirpocilivo uporabiti ta zdravila”

pereira barreto roberto arcadio

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dva namiga za preprečevanje prehladov pri otrocih

Od številnih Voglovih nasvetov tokrat izvzemamo dva, ki vam bosta lahko v pomoč predvsem pri preprečevanju prehladnih obolenj pri otrocih.

Poglejmo, kako.

Staranje ni le seštevek let

Staranju ne moremo ubežati, svojo mladostnost pa kljub temu lahko ohranjamo tudi vse življenje.

Poglejmo, kako.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel