background

Na odvečne kilograme brez drame

Namerno bom izpustila besedo »hujšanje«. Slovenščina je izjemno slikovit jezik in v besedah skriva tudi občutke. Besedna zveza »moram shujšati« tako obeta strašno »moro«, ki se lahko sprevrže še v kaj »hujšega« kot je odrekanje hrani. Ob samem izrazu »hujšanje« nas prevzamejo tesnobni občutki. Proces zniževanja ali preoblikovanja telesne teže pa je lahko vse kaj drugega kot neprijeten. Le pravo pot izberite. Na poti do optimalne telesne teže tudi kilogramov ne »izgubimo«. Izgubljeni predmeti kaj hitro najdejo svojega lastnika. Odvečnih kilogramov se torej raje dokončno in za vselej znebimo ali jih stopimo. Do prave, primerne in zdrave telesne teže vodi samo vaš življenjski slog. Proces lahko obrnete. Zaživite življenjski slog, kot da ste že dosegli idealno težo. Na ta način boste željeno težo tudi obdržali. Hujšanje, diete, zniževanje telesne teže je časovno omejen proces. Pa po tem? Najtežji del je novo pridobitev tudi obdržati. Da bo številka na osebni tehtnici obmirovala, velja upoštevati: 

Čiščenje

Čiščenje telesa je naporen in dokaj invaziven proces, če je izpeljan pravilno. Iz telesa tako na plano skozi izločala in kožo naženemo vse toksine, ki smo jih v telo uskladiščili z uživanjem hrane, iz zraka z dihanjem, preko kože z nanašanjem kozmetike ali z vplivi iz okolja. Za začetek je priporočljivo povečati količino zaužite vode. Kasneje pa lahko v dneve čiščenja dodate še izbrano »čistilo«. Razstrupljanje naj traja vsaj en do tri tedne. Šele ko je telo olajšano toksinov, se mu povrne energija. Polni elana se lahko pripravimo na doseganje optimalne teže.

Osvežitev

Po čiščenju je čas za krepitev in osvežitev. Okrepimo tudi koristne bakterije v črevesu in s tem izboljšajmo presnovo. Organizem osvežimo z mikroelementi in učvrstimo tudi imunski sistem. Prebavni sistem najbolje stimuliramo in krepimo z uživanjem probiotičnih napitkov na tešče, v jutranjem času. Poizkusite s sirotko ali zeljnico. Prija tudi mlačna voda z limono. 

Prehrana

Obstaja na stotine diet. Pri nekaterih se je potrebno odreči maščobam, pri drugim ogljikovim hidratom, le pri beljakovinah se vse diete strinjajo, da so potrebne. Kako izbrati učinkovito dieto? Upoštevajte svoj bioritem, opazujte padce energije, sledite količini zaužite tekočine ter zapisujte sestavine obrokov. Upoštevajte še svoje šibke točke oziroma okus. Učinkovita dieta je tista brez odrekanja. Lahko uživate vse, a v primernih količinah. Telo se bo najbolje odzvalo na dieto, ki upošteva vaš okus ter energijske potrebe. Ravno zato so preizkušene diete, ki morda ustrezajo vašim znancem, za vas popolnoma neučinkovite. Prisluhnite si.

Količine

Načela in smernice zdrave prehrane so prikazane tudi v prehranskih piramidah. Struktura je sicer zelo jasna in nazorna, a kaj ko nam pri nalaganju hrane na krožnik ne pomaga kaj dosti. V številnih tabelah zasledimo tudi točne priporočene odmerke hrane, ki jih lahko preračunamo na kilogram telesne teže. A tudi ta metoda se obnese zgolj v radiju vaše kuhinjske tehtnice. Predstavljajte si, da je vaš krožnik enota. Polovico krožnika obložite z zelenjavo, četrtino naj zapolni beljakovinsko živilo (meso), ter četrtino škrobna priloga (testenine, riž, krompir). To so zdrava in priporočljiva razmerja za npr. kosilo. Žal pa so v prehranskih obratih, kjer se med delavniki prehranjujemo, razmerja ravno drugačna. Čez polovico se razlega ocvrt zrezek, dobro tretjino zapolnjuje ocvrt krompirček, preostali delež pa ostane zelenjavi, ki se na krožniku pojavlja kot dekoracija. Razlika je več kot očitna.

Občutki

Zniževanje telesne teže pogosto povezujemo s pomanjkanjem, občutkom lakote in celo prikrajšanostjo za priljubljena živila. Telo se seveda odzove na spremembe. Tu pa je potrebno pozorno preučiti, od kod prihaja občutek. Ali se nam lakota poraja v mislih, v ustih ali v želodcu. V kolikor je želodec poln, še vedno pa se nam po mislih sprehaja željena slaščica, je to zgolj znak nepotešenosti. Zakaj potrebujemo sladkor? Da pogasimo nemir in stres? V kolikor znamo občutke razdeliti po izvoru, lahko tudi kontroliramo vnos hrane. Jejmo z občutkom, a zavestno, da hranimo telo in ne sestradanega duha. V povezavi s prejšnjo točko je pomembno živila doživljati s polnim okusom. Je za vas obrok testenin opojna, dišeča jed s paradižnikovo omako s slastno baziliko in zeliščno soljo ali grožnja, ki vsebuje nekaj sto kalorij? Na prvi opis so se odzvale vaše žleze slinavke, ob drugem pa ste se zakrčili. Naj bo vaša dieta pestra in raznolika ter zapolni tudi vaš okus. Telo vedno signalizira svoje potrebe.

Podpora

Navada je železna srajca. Za vzdrževanje telesne teže so navade ključnega pomena. Naj v nekaj točk strnemo tiste, ki naj veljajo za železne:

  1. Zajtrk zaužijemo v prvi uri, ko se zbudimo, večerjamo dve uri, preden zaspimo.
  2. Uživajmo veliko zelenjave in malo sadja.
  3. Privoščimo si 3 do 5 obrokov na dan.
  4. Uživajmo zdrave maščobe, izogibajmo se sladkorju.
  5. Redno pijmo vodo.
  6. Gibajmo se.

Zlata podpora pri ohranjanju telesne teže je tudi, da si prehrano splaniramo. Ob zavedanju, kaj vse nas še čaka na jedilniku, so naši možgani pomirjeni. V kolikor prepustimo prehranjevanje naključju, pa smo vedno na preži. Tako si povečamo apetit, burimo želje ter hitreje posežemo po hitrih energijskih bombah– po živilih iz sladkorja in škroba.

Na poti do idealne teže, ki naj botruje tudi dobremu počutju, vas bo morda presenetilo tudi dejstvo, da če jeste premalo, se vaši kilogrami ne bodo premaknili nikamor. Prav res! Telo vedno vzpostavi ravnovesje. Ob preintenzivni spremembi se bo uprlo in sprožilo alarme za varčevanje. Na vso moč se bo trudilo zaščititi obstoječe kilograme in prav nič ne bo popustilo, četudi boste vztrajali le še ob zelenjavi in vodi. Silne potrebe po sladkem lahko umirite z žlico deviškega olja. Sladkor kot gorivo lahko primerjamo s papirjem. Tli in tudi hitro dogori. Maščoba pa je kot smolnato poleno, ki bo počasi gorelo in navdajalo s toploto in energijo. Občutek lakote je pogojen s kvaliteto »goriva« in vplivom na porast krvnega sladkorja.

Uživajte na poti do svojega ideala. Merilo za vaš uspeh je dobro počutje. Tega pa ne more opisati nobena skala na tehtnici ali koeficient formule. Ljudje smo si različni. Pomembno je, da se v svoji koži počutimo dobro ter da znamo svoje kilograme tudi primerno nositi. Telo spusti kar ne rabi šele, ko se v celoti sprejmemo. Ko se boste naslednjič sprehodili mimo ogledala, si pomežiknite, se nasmehnite ter prestopite tehtnico. Indikator idealne teže je pač vaše počutje.

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel