background

Sladica, ki krepi črevesno floro

Običajno sladice tudi zaradi obilja belega sladkorja in bele moke rušijo ravnovesje črevesne flore, saj hranijo škodljive mikrobe, kot je npr. kandida in črevesne parazite. Sladica v nadaljevanju pa deluje ravno nasprotno. Zaradi mlečnokislinske fermentacije se v sladici razvije kar nekaj desnosučne mlečne kisline in koristnih probiotičnih mikrobov. Poleg tega je taka sladica tudi vir koristnega vitamina C, E, aminokislin, železa, kalcija, magnezija in drugih vitalnih snovi.

Potrebujemo: 2 zrela olupljena in na 1cm x 1cm narezana manga, 5 zrelih olupljenih breskev, enako narezanih kot mango, pol skodelice opranih rozin (ca. 100 g), prav toliko orehov, čajno žličko naravne morske soli, sok 2 limon, košček naribanega, svežega, predhodno olupljenega ingverja, 1 narezan manjši feferon (čili) brez semen, jušno žlico prahu cimeta, 2 jušni žlici domače sirotke (lahko pa jo tudi kupimo, npr. A. Vogel Molkosan) in slanico. Slednjo pripravimo tako, da v 1 litru vode raztopimo 50 gramov naravne soli.

Postopek: v skledi zmešajte vse sestavine, razen sirotke in slanice. Zmes natlačite v steklen kozarec, vendar ne višje kot 3 centimetre pod robom vrha kozarca, saj se bo zaradi fermentacije vsebina kozarca raztezala. Na vrh dolijete sirotko. Sok sirotke in sadja naj prekriva ostalo vsebino. Do 2,5 cm pod robom dolijte še slanico. Natlačeno vsebino obtežite s keramičnim ali steklenim pokrovom. Tega lahko dodatno obtežite s kamnom (oblečenim v polivinil vrečko). Pred mušicami vsebino kozarca zaščitimo z bombažnim pokrivalom. Kozarec pustimo na toplem in temnem prostoru 2 do 4 dni.

Dodana sirotka (recept za pripravo domače sirotke je v nadaljevanju) spodbudi rast mlečnokislinskih mikrobov, ki sladkor (ogljikove hidrate) presnavljajo v desnosučno mlečno kislino. Ko je jed gotova, jo pretresemo v kozarce in zaprto hranimo v hladilniku. Dodamo jo lahko namočenim žitom za zajtrk ali postrežemo kot samostojno sladico. Brez skrbi, jed je prijetnega sladko - kiselkastega okusa!

Priprava domače sirotke

Sirotka zaradi vsebnosti desnosučne mlečne kisline, ki podpira rast koristnih mikrobov, zavira pa rast škodljivih, velja za dobrega pomočnika pri ohranjanju ravnovesja črevesne flore. Ta se je, v obliki koncentrirane sirotke A. Vogel Molkosan, že po izkušnjah švicarskega naturopata Alfreda Vogla odlično izkazala tudi za preprečevanje ali odpravljanje vrenja v prebavilih, za zaviranje prekomerne rasti kandide in za uravnavanje izločanja želodčne kisline. Njene koristi pa so v Voglovi deželi poznali že od nekdaj, saj so v švicarskih Alpah izvajali pomembna zdravljenja številnih prebavnih in drugih obolenj prav s sirotko. Tja so prihajali iz Francije in drugih dežel različni vojvodje in ugledni možje, da odpravijo težave v prebavi, da spodbudijo k delu trebušno slinavko in se rešijo vrenj, da odpravijo zgago, obnovijo črevesno floro, izgubijo odvečne kilograme ... skratka, da si povrnejo zdravje. Še pomislili pri tem niso, da bi se jim zdelo pitje sirotke pod častjo, kot danes še vedno mnogi menijo. Dragocena sirotka je namreč še pred kratkim na mnogih sirarskih kmetijah romala v korita, kot hrana za prašiče.

Potrebujemo: lij s cedilom, sirarsko gazo, kozarec ter kvaliteten domač ali kupljen probiotičen jogurt (ekološki, polnomasten ...).

Postopek: Lij s sirarsko gazo namestimo na kozarec. V gazo vlijemo jogurt. Skozi gazo bo pronicala bistra tekočina rahlo mlečne barve - sirotka. Zaprto jo lahko shranjujete v hladilniku nekaj tednov. Iz enega litra jogurta dobite malo manj kot pol litra sirotke. Takšno sirotko za krepitev črevesne flore pijte pred vsakim obrokom vsaj 1 dcl. Lahko pa jo dodate tudi solatam, muslijem, smutijem … Ostanek jogurta - zgoščeno maso v gazi, pa lahko uporabite za pripravo namazov, omak ali peciva.

Dodatna pomoč črevesni flori

V kolikor črevesna flora potrebuje močnejšo krepitev, npr. zaradi hudih prebavnih motenj, jemanja antibiotikov, antacidov, kemoterapije ... pa jo je dobro podpreti tudi s probiotičnimi pripravki v kapsulah, ampulah ...ali praških. Ti vsebujejo »koncentrat« probiotičnih mikrobov, pomembnih za hitro vzpostavljanje porušenega ravnovesja črevesne flore. Več o dobrih probiotikih in krepitvi črevesne flore si lahko preberete tudi v knjigi Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas.

Besedilo in foto: Adriana Dolinar

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam noge zlasti pod kolenom otekajo? So proti koncu dneva vse bolj utrujene in težke? Vas koža na nogah pod koleni neznosno srbi? Se vam težave v vročih dneh povečajo? Pomaga vam lahko divji kostanj!

Okrepite vene z divjim kostanjem

Življenje po operaciji žil in kako preprečiti nadaljnje zaplete?

Ustrezna podpora je po operaciji za ohranjanje preostalih ven še toliko bolj pomembna. 

Ne prezrite naslednjih ukrepov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam