background

6 pravil v izogib poletnim težavam zaradi dehidracije

Pijte dovolj vode

Odrasel človek v povprečju na dan izgubi ca. 3-4 litre vode. Vodo izgubljamo s potenjem, z dihanjem, uriniranjem, s prebavljanjem in z iztrebljanjem. Npr. 1-2 litra vode na dan izgubimo samo z dihanjem.
Povečana telesna dejavnost, diareja, povišana telesna temperatura, stres,…posebej pa še visoka temperatura okolja v poletnih mesecih izgubo vode iz telesa še povečajo.
Nujno se je torej zlasti v vročih poletnih mesecih zavedati, da moramo toliko vode, kot smo je dnevno izgubili, tudi nadomestiti.  Nadomeščamo pa jo v glavnem s pitjem čiste vode.
Odrasel človek naj bi na dan odvisno od telesne teže popil od dva do tri litre vode. Seveda, če smo fizično aktivni, se ukvarjamo s športom, dojimo, smo pod stresom, imamo povišano telesno temperaturo, diarejo, trenutno preživljamo vroče poletne mesece… je, kot že rečeno, potreba po vodi še večja, zato v navedenih primerih pijmo temu ustrezno več vode.

Pazite, da bodo dovolj vode pili tudi otroci

Pazimo, da bodo v poletnih mesecih dovolj vode popili tudi naši otroci. Ti so še posebej občutljivi na pomanjkanje vode, saj je njihova potreba po njej toliko večja, ker še rastejo in vodo potrebujejo tudi za rast in razvoj.
V osnovi naj bi to potrebo zadostili, če jim omogočamo, da zaužijejo naslednjo količino vode na dan:  dojenčki okoli 150 ml/kg telesne teže, mlajši otroci 100 ml/kg, starejši otroci pa okoli 50 ml/kg.
Tudi otroci v vročih poletnih mesecih utegnejo potrebovati nekoliko več vode od osnovnih priporočil. To zlasti velja, če se izdatno potijo zaradi razposajene igre na obali ali če cele dneve preživijo v morski vodi, ki sicer blagodejno vpliva nanje, a tudi dehidrira njihova telesa. Prav tako se je dobro zavedati, da je izguba vode velika tudi v klimatiziranih avtomobilih ali stanovanjih, apartmajih,…

Zaužijte dovolj naravne soli, da bo izkoristek vode v telesu optimalen

Da bi telo vodo lahko optimalno sprejelo in ne le »spustilo skozi«- kar opazimo v siljenju na uriniranje kmalu po zaužitju vode (v roku do pol ure po pitju), ne pozabite tudi na ustrezno dnevno dodajanje naravne soli.  
Npr. odrasli naj bi na 2 do 2,5 l vode na dan zaužili pol čajne žličke naravne soli. V osnovi je za ta namen odlična kombinacija uporabe npr. himalajske kristalne soli ter naravne morske soli s svežimi zelišči (npr. A.Vogel  Herbamare Original). Prvo lahko uporabljamo tudi v naravnih osvežilnih napitkih za rehidracijo telesa, npr. v soku grenivke, v limonadi…, drugo pa v številnih jedeh. Slednja našo hrano poleg mineralov soli obogati tudi z vitalnimi snovmi iz svežih zelišč.   

Ne spreglejte blagih telesnih znakov žeje

Vodo je dobro telesu zagotoviti pravočasno, torej preden nas le to z znaki žeje oz. z zdravstvenimi težavami opozori na to.
Blagi znaki klica telesa po vodi so npr. suha usta, majhna količina temnega urina z ostrim vonjem, občutek utrujenosti, pomanjkanje koncentracije, blaga zgaga, blagi glavoboli,…
S ponovnim pitjem vode se stanje telesnih tekočin hitro uravnovesi, zaradi česar tudi omenjeni znaki hitro izzvenijo. Najhitreje izboljšanje lahko zaznamo že v ca. pol ure ali eni uri.

Tudi ob pojavu hujših telesnih znakov žeje najprej »pogasite žejo«

Kadar blage znake klica telesa po vodi spregledamo, se v telesu ustvarja vedno večje pomanjkanje vode in neravnovesje telesnih tekočin, ki ga lahko zaznamo v pojavu hujše zgage, zaprtja, vnetja sečil, pojavu hujših glavobolov in v pojavu številnih drugih težav, o katerih je veliko zapisal že dr.Batmanghelidj v knjigi Telo kliče po vodi.
Ker je torej lahko vzrok omenjenih težav tudi pomanjkanje vode, pričnite težave najprej odpravljati s povečanim pitjem vode, posebej še če veste, da je ne popijete dovolj. To je namreč najbolj enostavno in poceni zdravilo. Če ne bo delovalo, še vedno lahko preizkusite druge ukrepe.

Zakaj voda pomaga pri bolečinah v želodcu? Kadar npr. dlje časa ne pijemo dovolj vode, se na sluznici želodca ne ustvarja ustrezna količina zaščitne bazične sluzi. Če te ni dovolj, solna kislina želodca, potrebna za prebavo beljakovinske hrane, zlahka prebije stanjšano zaščito in povzroči poškodbe na sluznici želodca, kar lahko čutimo kot bolečine, zgago, razdražljiv želodec itd.  Več o tem in o naravnem odpravljanju želodčnih težav si lahko preberete tudi v knjižici Konec zgage in ostalih želodčnih težav, ki jo lahko prelistate tukaj.


Zakaj voda pomaga ob zaprtju? Kadar dlje časa ne pijemo dovolj vode, se črevesna vsebina v debelem črevesju zasuši.  Debelo črevo ima namreč med drugim nalogo, da za potrebe telesa po vodi posrka potrebno vodo iz prebavil. Kadar telo trpi za pomanjkanjm vode, bo le-to maksimalno počrpalo tudi iz vsebine v debelem črevesu. Posledica je zaprtje oz. močno izsušena črevesna vsebina, ki se le s težavo premika naprej. 

Zakaj voda pomaga pri vnetju sečil? Kadar dlje časa ne pijemo dovolj vode, tudi pretok seča skozi sečila ni optimalen. Zato se na steni npr. mehurja lažje usidrajo in namnožijo patogene bakterije, ki lahko povzročijo vnetje sečil. Začetno razmnoževanje mikrobov v sečilih zaznamo v pogostejšem siljenju na malo potrebo. Če to ignoriramo, se lahko kmalu razvije vnetje mehurja s pekočim občutkom ob uriniranju, bolečinami v mehurju,… in ne nazadnje s pojavom krvi na urinu.

Če je dehidracija močneje načela naše zdravje, si lahko pomagamo tudi z naravnimi zdravili

Ko se nam zgodi, da smo s pitjem vode predolgo odlašali in si s tem pridelali zgoraj opisane težave, ki jih že nekaj dni ne moremo odpraviti zgolj s povečanim pitjem vode, lahko pomoč poiščemo tudi v številnih naravnih pripravkih in zdravilih, ki jih je dobro imeti s sabo tudi na dopustu. Bogate nasvete, kako si pomagati ob omenjenih težavah in številnih drugih, najdete tudi v novi necenzurirani izdaji knjige Ljudski zdravnik Alfreda Vogla.

Alfred Vogel je npr. ob pojavu želodčnih težav svetoval uživanje surovega soka krompirja ali soka zelja. Če nas želodec vztrajno muči na dopustu, ga lahko torej že z navadno zelenjavo, ki jo najdemo na vsaki tržnici, umirimo, če le vemo kako. Vogel je ob želodčnih težavah priporočal tudi uživanje koncentrirane fermentirane sirotke. Sirotka naj bi po njegovih izkušnjah uravnavala izločanje solne kisline, spodbujala delovanje trebušne slinavke, izboljšala prebavo,… ter tako umirila številne želodčne težave.

Koncentrirana fermentirana sirotka pa ni dobrodošla le za odpravljanje želodčnih težav, odlična je tudi v primeru težav z zaprtjem, napihnjenostjo, vetrovi in tudi z diarejo. Kadar torej z rednim pitjem vode ne dosežete želenih rezultatov pri, denimo, odpravljanju zaprtja, poleg pitja vode pričnite tudi s pitjem sirotke. Poiščito različico sirotke v prahu, ki poleg desnosučne mlečne kisline, ki znano krepi črevesno floro, vsebuje še vlaknine in zeleni čaj, zato po Voglovih izkušnjah še dodatno blagodejno deluje na odpravljanje zaprtja.

Če tudi pogostega tiščanja k uriniranju ne morete več odpraviti samo s povečanim pitjem vode, si lahko namesto pitja soka brusnic ali čaja za sečila pomagate tudi z novim zeliščnim zdravilom Canephron iz korenine luštreka, lista rožmarina in zeli navadne tavžentrože. Omenjeno zdravilo, ki dokazano deluje protivnetno, ki spodbuja čiščenje sečil, sprošča boleče krče mišic v sečilih, preprečuje razvoj patogenih bakterij v sečilih, je torej prav tako dobro imeti pri roki tudi na dopustu, kjer so vnetja sečil prej pravilo kot izjema, kot rečeno, tudi zato, ker pozabimo piti vodo.

Tekst: Adriana Dolinar 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Alergijsko vnetje oči

Imate rdeče, srbeče oči, ki se vam pretirano solzijo, ob tem pa vas spremljata še občutek tujka v očesu ter otekle veke? Morda vam nagaja alergijski konjunktivitis.

Tako si lahko pomagate ...

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam