background

Aktivni tudi med vožnjo

Za varno vožnjo je potrebno poskrbeti za udobno namestitev voznika ter ohranjanje njegove pozornosti. To lahko spodbudimo tudi z gibalnimi vajami, ki jih izvajamo v enaki drži, kot vozimo. Vaje nam bodo še posebej prav prišle na daljših poteh, vsekakor pa niso nadomestilo za postanek, počitek ali »šofersko kavo«. Z vajami preprečimo odrevenelost telesa ter otopelost pozornosti. V avtu se lahko razgibamo vse od glave do pete ter hkrati ne ogrožamo drugih udeležencev v prometu.

Pričnimo z obrazom. Obrazna joga za izolacijo posameznih mišic zahteva veliko koncentracije. Lahko pa izberemo enostavne ter zgolj predramimo obraz. Za začetek usta nastavljamo v obliko samostalnikov. Izgovorjava ni potrebna, pomembno je, da ustnice, ličnice ter spodnjo čeljust raztegnemo do maksimuma. A, e, i, o in u. Ponovite nekaj krogov ter sprostite obraz. Za dvig ličnic lahko z ustnicami objamete zobe zgoraj in spodaj ter ličnice dvignite v nasmeh. Zadržite nekaj sekund ter sprostite.

Pri nervozi ali dolgotrajni vožnji se zakrčijo vratne mišice ter celoten ramenski obroč. Glavo tako rahlo v stran pritegnite enkrat k levi, drugič k desni rami. Če se ravno mudite na semaforju, glavo močno zasukajte še v levo in desno stran. Za razrešitev zateglosti ramenskega obroča enostavno ozavestite napetost ter rame spustite nižje. Občutili boste takojšnjo razbremenitev. Za boljšo prekrvavitev rok večkrat močno stisnite volan, vse do belih členkov ter tudi popustite. Ob naslednjem postanku roke stresite ter pomigajte s prsti.

Hrbet naj se udobno naslanja na sedalo. Ob utrujenosti se navadno nagibamo naprej in povzročamo stres v ledvenem predelu. Udobno se namestimo nazaj na sedalo ter se raje osredotočimo na predel, ki prenaša največ sil našega sedenja. Tudi zadnjica potrebuje vaje za krepitev. Izmenično stisnite leve in desne zadnjične mišice ter tudi danko.

Nadaljujemo z nogami. Ko ne uporabljate pedalov, lahko skupaj stiskate kolena. Prebudili in sprostili boste kar nekaj stegenskih mišic. Za spodnji del nog se s petami oprite v tla. Večkrat, v zelo kratkih intervalih. Vaje se vam bodo še posebej prilegle, če vam noge v tem položaju tudi pogosto otekajo.

Nikakor ni priporočljivo izvajati vseh vaj naenkrat. Izberite tisto, ki jo slog vožnje omogoča. Ob večji utrujenosti in tudi odrevenelosti se je bolj modro ustaviti, naužiti svežega zraka ter opraviti nekaj počepov na prostem. Varnost je na prvem mestu.

Dolgotrajna vožnja zaradi monotonosti gibov resnično vpliva na koncentracijo. Tudi to je možno izostriti. Ob postanku, ko lahko z volana spustite obe roki, ju prekrižajte ter v tej drži zmasirajte obrvi in robove ušes. Nemudoma se boste predramili! Na omenjenih točkah so akupresurne točke, ki predramijo, bolj senzibilni pa boste občutili tudi rahlo mravljinčenje po telesu. Vaje v avtu niso namenjene klesanju postave ali izboljšanju kondicije, bolje rečeno, so namenjene motenju monotonosti. Dobesedno vas držijo pokonci. Če pa želite biti tudi med vožnjo učinkoviti pri vadbi, potem vam priporočamo keglove vaje. Odlične so tako za ženske kot za moške. Med drugim so tudi najmanj opazne. Vse ostale lahko izzovejo radovedne poglede ter nasmeh soudeležencev v prometu. Nič hudega, tudi smeh, nasmeh je odlična vaja, ki aktivira nešteto mišic ter tudi centrov v možganih.

Želimo vam varno in udobno vožnjo. Da boste sledili načelom dobrega voznika in na cilj prišli sproščeni. Ker pa dolge poti vseeno puščajo svoje sledi tudi v obliki bolečin in zateglosti, vam priporočamo hitro razbremenitev. Na predel vratu in ramenskega obroča nanesite Atrogel. Gel, ki vsebuje koncentrat arnike, vas odreši bolečin v mišicah ter okorelosti. Bolečine gibalnega aparata zmanjšujejo vašo pozornost ter odzivnost med vožnjo. Zato je pomembno, da za volan sedete regenerirani, čili in zdravi. Atrogel je vaš partner tudi na cesti. Pa srečno pot!

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel