background

Hoja z bosimi nogami: blagoslov za stopala in dušo

Hoja z bosimi nogami je stvar, ki vse bolj in bolj zapada v pozabo. Lahko bi mislili, da je celo nekoliko zaničevano. Če se enkrat odločimo, da gremo bosi na sprehod, lahko opazujemo številne začudene, sočutne in celo zaničljive poglede mimoidočih. Očitno vsi ti ljudje ne poznajo koristi takšne hoje. Ničesar ne vedo o edinstveni skrivnostni moči, ki jo hoja z bosimi nogami kopiči, sicer bi bili drugačnega mnenja.  

Seveda dostikrat noge niso utrjene in ne prenesejo hoje po kamenju. Kdor pa se zjutraj sprehodi bos po rosni travi, bo kmalu opazil, kakšno ugodje mu takšna hoja nudi. Kadar se počutimo preutrujeni, izčrpani po hudih duševnih napetostih, si s hojo z bosimi nogami lahko zopet naberemo moči, se regeneriramo. Kaže, kot da bi mati zemlja izžarevala moči, ki izboljšajo delovanje žlez. Zato je čudno, da mi, preutrujeni in živčno izčrpani ljudje, tega sredstva bolj ne uporabljamo. Vsako možnost hoje z bosimi nogami po vrtu, gozdu in poljih bi morali izkoristiti, tako v prostem času, kakor tudi v počitnicah. 

Posebno ugodno je to poleti, ko so tla topla. Pri tem moramo paziti, da hodimo bosi vedno po neravnih tleh. Bolj ko so tla porasla, bolj učinkuje njihova magnetna sila na telo. Ne smemo misliti, da imajo to prednost asfaltna, cementna ali drugačna umetna tla. Po takšnih tleh mirno hodimo obuti. Ob mokrem in hladnem vremenu se moramo pri hoji z bosimi nogami varovati hujše ohladitve. V hribovitih krajih vidimo, da hodijo otroci bosi vse poletje, tudi ob hladnih deževnih obdobjih. Tam je v navadi, da spomladi pospravijo obutev do naslednje zime. Ker se v gorah ob deževju zelo ohladi, ta navada gotovo ni pametna in lahko zdravju škoduje.  

Primerna hoja z bosimi nogami je neprecenljivo zdravilno sredstvo za preutrujene ljudi, ki trpijo zaradi slabega delovanja žlez in raznih drugih funkcionalnih motenj. Koristiti utegne tudi psihično utrujenim ljudem. Že stari Grki so poznali krepilno moč zemlje, sicer ne bi nastale sage o Gei – materi zemlji, ki daje moč. Ta pravi, da je izvirala moč velikana Antea, Geinega sina, prav iz zemeljske površine. Njegov sovražnik ga je lahko premagal šele, ko je opazil, da si s stikom z zemljo vedno znova nabira moči. Če ga je vzdignil v zrak, je njegova moč izginila. To zveni čudovito in ne da se zanikati dejstva,da ima zemlja moč regeneracije, ki krepi tudi človeka.

Besedilo povzela iz knjige Ljudski zdravnik: Sabina Topolovec

Atrogel® gel

Naravna pomoč pri športnih poškodbah.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Pasti samozdravljenja

Marsikdo si pri lajšanju tegob rad pomaga sam. To je včasih odlično, spet drugič pa lahko tudi nevarno.

Na kaj moramo paziti?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel