background

Sedem namigov do boljše hidracije med športom

1. Da boste lažje ostali hidrirani ob telesni aktivnosti in se tako izognili vrtoglavici in slabosti, je za potrebe telesa po vodi potrebno skrbeti vsak dan in čez cel dan. Torej ne šele takrat, ko z aktivnostjo začnemo. Zato čez cel dan razporedite pitje vode tako, da boste popili ca. 2 do 2,5 l vode.

Kako dobrodejna je skrb za potrebe telesa po vodi, boste lahko prebrali tudi v knjigi Dr. Batmanghelidja: Telo kliče po vodi. Ustrezna hidracija telesa ni nujna le med telesno aktivnostjo, temveč neprestano. Kronična dehidracija namreč lahko vodi v nastanek številnih težav sodobnega človeka. Zato preden se z zdravili lotite odpravljanja glavobola, zgage, razjed v želodcu, zaprtja, depresij … preverite, ali popijete dovolj navadne vode.

2. Kadar ste telesno aktivni do ene ure, naj bi za hidracijo med aktivnostjo zadostovalo že pitje navadne vode. V primeru, da ste telesno aktivni dlje ali pa, da aktivnost izvajate v vročem in vlažnem okolju, lahko vodi dodate še nekaj naravnega sladkorja in mineralov.

3. Telo lahko na vzdrževanje hidracije med telesno aktivnostjo pripravimo vnaprej še na en način. Tako vsaj naj bi včasih počeli Inki, Mayi, Azteki … ko so se pripravljali na dolge poti. V ta namen so pred pričakovano telesno obremenitvijo zaužili chia semena, pomešana z vodo. Ker so verjeli, da zaradi teh semen lahko tečejo cel dan, so jih poimenovali chia. V prevodu to pomeni »moč«.

Chia semena naj bi pomagala vzdrževati hidracijo telesa na sledeč način. Ko chia semena namočimo v vodo, ta nase to vodo vežejo, rezultat česar je nastanek nekakšnega gela. Ta gel po zaužitju telesu najverjetneje omogoča, da dlje časa črpa vodo. Telo torej dlje časa ostane hidrirano. Eno jedilno žlico semen lahko npr. ob vročih in vlažnih dnevih ali če bomo telesno aktivni več kot eno uro, namesto v velik kozarec vode (cca 3 dcl) namočimo tudi v velik kozarec kokosove vode.

4. Kadar je vroče in vlažno, je za vzdrževanje hidracije telesa potrebno piti več kot običajno. Takšne razmere v okolju povzročajo, da se bolj potimo in izgubljamo več vode. Če tečete, kolesarite … v takšnih pogojih torej pijte več.

Dobro pa je, da poleg vode zaužijete tudi minerale. Odličen naraven napitek, ki hitro rehidrira telo, je kokosova voda. Lahko pa navadni vodi dodate stisnjen sok grenivke, ščepec soli in žličko melase.

5. Da ste dobro hidrirani, bo pokazatelj tudi vaš urin in prebava. Znak, da ste dovolj hidrirani, bo npr. urin barve limonade, brez težkega vonja. S prebavo pa ne bo težav.

Kadar popijete premalo, se kaj hitro lahko pojavi zaprtje. Poleg tega bo urina malo in bo temne barve npr. jabolčnega soka ter smrdeč.

V primeru, da s pitjem vode pretiravate, pa bo vaš urin skoraj brezbarven.

6. Test potenja vam prav tako lahko olajša dvome glede tega, ali ste popili dovolj vode. Opravite ga tako, da se goli stehtate pred telesno aktivnostjo in po njej. Za toliko kot je razlika v telesni teži, naslednjič med samo aktivnostjo popijte več vode.

7. Telesu lahko pomagamo, da se ponovno hidrira tudi po telesni aktivnosti. Če na vaših oblačilih opazite bele lise, je to znak, da ste izgubili tudi veliko soli. Zato je dobro po zaključeni telesni aktivnosti poleg vode zaužiti tudi izgubljeno sol in ostale vitalne snovi.

Dober vir za nadomeščanje izgubljenih mineralov so zelenjavni sokovi. Primer soka, ki vam lahko pomaga nadoknaditi izgubljeno, je npr. Dr. Steinberger Bio zelenjavni sok, narejen iz paradižnika, korenčka, rdeče pese, kumaric, zelene, kislega zelja in čebule. Sok je delno prevret še z dobrodejno desnosučno mlečno kislino, ki še dodatno pomaga telo regenerirati.

Poleg tega soka ja odličen za regeneracijo po športu tudi Dr. Steinberger Bio naravni napitek iz pšenične trave. Ta poleg super živila pšenične trave vsebuje še algo spirulino, zeleni čaj, sok agave, jabolčni sok in limonin sok. Z njim boste nadomeščali tako izgubljene minerale, kot tudi prejeli energijo sladkorja v obliki jabolčnega in agavinega soka.

Ravnovesje mineralov v kokosovi vodi je skoraj takšno kot v naših telesih. Zato tudi pitje kokosove vode lahko po telesni aktivnosti pomaga telo uspešno rehidrirati. Z njim boste poleg mineralov zaužili tudi vitamine in antioksidante.

Besedilo: Dolinar Adriana

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel