background

Kineziotaping - moč nežnosti

Govorimo seveda o kineziotapingu. Metoda izvira iz azijskih držav, njen oče pa je doktor kiropraktike, Japonec Kenzo Kase. Metoda sicer izvira iz sedemdesetih let, velik preboj na naših tleh pa je doživela po olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008.

Elastični trakovi nežnega otipa ob pravilni tehniki nameščanja pomagajo pri izboljšanju funkcije določenih mišic, pospešujejo cirkulacijo, podpirajo funkcijo sklepov ter so tudi učinkoviti za zmanjševanje bolečin. Za uporabo kineziotapinga potrebujemo dobro znanje anatomije. Zelo pomembna je smer nameščanja, napetosti ter tudi oblika traku.

Ko podržite kolut kinezio traka v rokah, se verjetno vprašate, v čem je skrita moč tako enostavnega elastičnega traka in kako je lahko učinkovit pri tako velikih težavah, kot so funkcije mišic, zmanjševanje oteklin, hematomov, bolečin in podpora struktur kot so sklepi?

Trak ima nekaj ključnih lastnosti, da lahko tako učinkovito deluje na koži. Osnovna napetost traku je že 25 procentna, kar pomeni, da če si trak prilepite brez raztezanja, boste že čutili učinke. Raztegljiv je zgolj po dolžini ter tog po širini. Napetost lahko raztegnemo vse do 100%. Na koži lahko ostane do 3 dni, je zračen ter prenese tudi močenje. Po nameščanju ga po približno desetih minutah ne zaznavamo več, glavna prednost pa je, da nas ne ovira pri gibanju, kot tudi pri vsakdanji higieni. Tudi odstranimo ga brez večjih težav. Učinkovito lepilo popusti ob potegu pod ostrim kotom.

Kako deluje?

Kineziotrakovi ob pravilnem nameščanju najprej sodelujejo s kožo. Privzdignejo njen zgornji sloj – vrhnjico in ustvarijo vmesni prostor med kožo in mišico. Novonastali prostor sprosti zastoje in pritiske ter omogoča pretok limfe. Prizadetim predelom na ta način omogočimo boljšo pretočnost ter vzpostavitev prvotne funkcije.

Če še vedno ne verjamete v moči delovanja kineziotrakov, lahko naredite tudi poizkus. Na podlaht si prilepite 2 kosa traku in ju namestite z različno napetostjo. Že po nekaj urah boste občutili učinke. Če boste kreacijo naključnega lepljenja zdržali tudi čez noč, pa je že vprašljivo. Moč trakov je res velika, saj se uporabljajo kot soterapija tudi pri velikih poškodbah mišic, so odlična podpora tudi pri korekciji npr. skolioze.

Kot že omenjeno, pa je izredno pomembno pravilno nameščanje. Glede na to, da je trak dostopen potrošnikom že praktično povsod, je pogosto prisoten tudi v domačih škatlah za prvo pomoč. Na spletu si lahko ogledate že številne tehnike nameščanja, ki jih s pridom uporabljajo tudi ljudje brez predznanja. Pravzaprav si s kineziotrakovi ne moremo pretirano škodovati, res pa je, da so tudi nepravilno nameščeni učinkoviti. Vsaj 30 procentno. Za popoln 100 procentni učinek pa trak in škarje raje prepustite izkušenemu strokovnjaku, kot je fizioterapevt.

Kako trak namestimo?

Trak se uspešno sprime s kožo, ki je očiščena in ni mastna. Poraščene predele moramo pred nameščanjem obriti, saj dlake zmanjšujejo stik s kožo. Trakovi so tudi neučinkoviti pri osebah s prekomerno telesno težo, saj plast maščevja preprečuje dostop do tarčnega mesta - mišic. Trak pravzaprav ne moremo kombinirati z mazili, obstaja pa svetla izjema – Atrogel.

Atrogel je zdravilo rastlinskega izvora v obliki prosojnega gela. Vsebuje izolirane spojine svetov arnike, ki delujejo protivnetno in protibolečinsko. Z uporabo Atrogela lahko učinek kineziotapinga le povečate in pospešite regeneracijo in okrevanje. Pri testiranju Atrogela so ugotovili, da aktivne spojine lažje prehajajo v zgornje plasti kože kot oblika tinkture. Dodatna prednost gela je, da kože ne masti in se hitro vpije. Ne vpliva na lepilo traku in posledično na stik. Tako Atrogel kot kineziotaping pa delujeta na sorodnem področju. Z združenimi močmi odpravljata akutne bolečine mišic, otekline ter okorelost sklepov. Odlična kombinacija se obnese tudi pri športnih poškodbah, izvinih ter hematomih.

Kineziotapingu in Atrogelu se morate odpovedati le v primeru poškodovane kože. Na podkožje namreč z omenjenima metodama delujemo le preko zdrave kože.

Pri izbiri Atrogela ne bo težav, saj obstaja le ena oblika in barva. Pri kineziotrakovih pa je stvar povsem drugačna. Trakovi so na voljo v prav vseh barvah mavrice. Barva ne vpliva na delovanje, zato pri nakupu več pozornosti namenite kvaliteti traku. Vsekakor pa se lahko poigrate s kreativnostjo in s trakovi ustvarite tudi prave barvne pleteže. Nenazadnje so trakovi postali tako popularni in vpadljivi ravno zaradi barvitosti.

A kot bi rekel Mali princ Antoinea de Saint-Exupéryja: »Bistvo (Atrogela in kineziotapinga) ostaja očem prikrito«. Mi pa dodajamo – deluje pa zelo učinkovito.

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel