background

Nujno potrebna zadostna hidriranost telesa za manj bolečin v mišicah ter sklepih

Hrustanec in vretenca vsebujejo vsaj 80 odstotkov vode. Za preprečenje neprijetnega pekočega občutka ali mravljinčenja v kosteh je pomembno, da pijemo dovolj vode.

Bolečine pri revmatoidnem artritisu (vnetju sklepov) prizadenejo na milijone ljudi po celem svetu, samo v Ameriki za eno od oblik artritisa trpi več kot 50 milijonov Američanov. Če se pravočasno ne uvidijo vzroki za nastanek bolezni, je lahko posameznik obsojen na trpljenje do konca življenja. Verjetno nihče ne pomisli, da bi moral prve bolečine in sklepne spremembe pri revmatoidnem artritisu razumeti kot znamenja, da v hrustancu prizadetih sklepov primanjkuje vode. Poleg žeje pa lahko k bolečinam prispeva tudi pomanjkanje soli. V sklepnih površinah hrustanca se skriva obilo vode, ta pa omogoča, da medsebojno drsenje pri premikanju sklepov poteka gladko. V hrustancu, ki je dobro hidriran, je poškodb zaradi trenja hrustančnih površin zelo malo, nasprotno se v dehidriranem te povečajo.

Prednost pred hrustancem pri preskrbi z vodo, ki prehaja skozi kost, imajo krvne celice, ki nastajajo v kostnem mozgu. Dr. Batmanghelidj razlaga, da je »ob razširjenju žil za povečanje pretoka krvi skozi določen predel mogoče, da se žilna veja, ki vstopa v kost skozi ozko odprtino, ne more dovolj odpreti. Celice, ki so za preskrbo z vodo in hranili odvisne do takšne veje, dobivajo le še okrnjen dotok teh snovi. Če ne pride do razredčenja krvi, ki poveča prenos vode, mora hrustanec v takšnih okoliščinah svoje potrebe zadovoljiti s krvjo, ki prehranjuje sklepno ovojnico. Živčno uravnavani prerazporeditveni obtočni mehanizmi (za vse sklepe) prav tako sprožijo bolečinske dražljaje.«

Bolečina najprej pokaže, da sklepi niso ali dovolj ali ustrezno oskrbljeni z vodo in tako tudi niso pripravljeni za obremenitve. Tovrstno bolečino se zdravi z rednim zalivanjem telesa. Voda bo sicer tako kri nekoliko razredčila, a obenem zagotovila, da se bo hrustanec v delu, ki je prizadet, povsem hidriral in si opomogel prek osnove, povezave s kostjo.

Do hudih okvar sklepnih površin lahko čez čas privede dehidracija, celo tako daleč, da se pod hrustancem razkrijejo kosti, kar privede do vzroka za nastanek najpogostejše oblike invalidnosti v Sloveniji, osteoartritisa. Bolezen doleti predvsem osebe v tretjem življenjskem obdobju. Najbolj prizadeti so veliki sklepi, ki so s telesno težo tudi najbolj obremenjeni, recimo sklepi kolen, kolka. Pri tej obrabi je tkivna okvara tista, ki sproži mehanizem, da se sklep preoblikuje.

V ovojnici sklepa so celice, ki izločajo hormone. Ko pride do okvare, tudi zaradi premajhne hidriranosti telesa, je potrebno tkivo, ki je poškodovano, popraviti. Dr. Batmanghelidj tu razlaga »da lokalni hormoni začnejo delovati in preobrazijo sklepne površine. Pri tem sledijo črtam sile in tlaka, ki ju morajo vzdrževati sklepi.«

Do nepravilnosti v sklepih pa privede ravno prej omenjeno dogajanje. V izogib moramo ob vsakem zaznavanju bolečine pomisliti, da se je zagnal prvi znak lokalne dehidracije. Če po nekajdnevnem rednem pitju vode še ni izboljšanja, se moramo posvetovati z zdravnikom. Pitje vode bi moralo postati mnogo izdatnejše, saj bi se na ta način lahko izognili mnogim boleznim, enako pa bi zdravilno vrednost vode morala bolj upoštevati medicinska stroka.

Voda v vseh sklepih deluje kot mazivo in prenaša silo napetosti oziroma teže zaradi delovanja mišic.

Dr. Batmanghelidj omenja tudi vakuum, ki nastaja v večini med gibi sklepov in spodbuja pretok vode vanje. Iz njih jo iztiska tlak, ki nastaja zaradi sklepne dejavnosti. Če bi se želeli izogniti bolečinam v hrbtu, moramo ponovno upoštevati pomemben vidik zadostnega pitja vode, obenem pa opravljati še za te težave posebej izdelane vaje. Z izvedbo vaj nastane vakuum, na ta način pa lahko pride do pronicanja vode v medvretenčne ploščice, katerih delovanje izboljšuje dobra oskrba z vodo. Slaba ali nepravilna drža lahko v enaki meri prispevata k bolečinam v vratu. Gibanje vratu pa je nujno za zadosten pretok tekočine v medvretenčnih prostorih vratu. Teža glave je namreč tista, ki polagoma iztiska vodo iz diskusov.

Hidracija telesa, blaga, resna ali kritična je torej rešitev, da ne pride do mišične utrujenosti oziroma šibkosti, mišičnih krčev. Ker so naše mišice povečini sestavljene iz vode, lahko zaradi pomanjkanja dovoda te pomembne tekočine pride do zmanjšanja mišične mase. S preudarnim, vseprisotnim vnašanjem dovolj velikih količin vode v naše telo, bomo našemu telesu omogočili energije v pravih merah in preprečili morebitne bolečine v sklepih in mišicah, ki nam bi po nepotrebnem grenile življenje.

Vir: Članek je deloma prirejen po knjigi Telo kliče po vodi avtorja dr. Fereydoona Batmanghelidja.

Avtorica članka: Vesna Topolovec

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel