background

Vsaka pot se začne s prvim korakom...

ZA UBRANE KORAKE PA POTREBUJETE ZDRAVE IN ČVRSTE SKLEPE

Okostje daje telesu strukturo, oporo ter zaščito. Sklep je torej stik kosti, ki omogoča pregib s pomočjo mišic. V telesu imamo preko 300 sklepov, prav vsi pa niso gibljivi. Stike lobanjskih kosti imenujemo šivi. Gibljivi sklepi so celostna struktura, tako da zdravje sklepov težko opišemo le s stanjem mineralne gostote kosti ali tonusom okoliških mišic.

Najbolj pogosto nastajajo težave pri sklepih na spodnjih okončinah - koleno, sledi gleženj ter kolk. Koleno je tipičen primer tečajastega sklepa, ki omogoča gibanje v dveh nasprotnih smereh v eni ravnini. Zaradi obremenitev pri gibanju ima za razliko od ostalih vrst sklepov tudi dodatne zaščitne ploščice – meniskuse.

Kako je sestavljen sklep?

Tkiva sklepa morajo poleg pregibanja zagotavljati tudi zaščito. Konci kosti, ki tvorijo sklep, so obdani s hrustancem, ki znižuje trenje. Sklep je obdan z ovojnico, imenovano sinovija, ki s svojimi izločki-sinovijsko tekočino, vlaži notranjost sklepa ter dodatno pripomore k zmanjševanju trenja. Gibanje sklepa pa omogočajo mišice, ki so z ligamenti pričvrščene na kosti. Kompleksna struktura sklepa nakazuje, da je zdravje sklepov povezano s splošnim stanjem telesa.

Kako se sklepi spremenijo s staranjem?

S starostjo pride do zniževanja mineralne gostote v kosteh ter tudi nižanja deleža mišične mase. Ker so kosti in mišice del strukture sklepa, ima to vpliv tudi na sklepe. Kitajska medicina ugotavlja, da je človeško telo mladostno le toliko, kolikor je sočno. Osnovni pokazatelj zdrave »vlage« telesa je slina. Zato se dojenčki izdatno slinijo in imajo starostniki težave s suhimi usti in očmi. Podobno je s sklepi, ki se dobesedno izsušijo. Sklepi so bojda zaradi vsakdanjih obremenitev 10 let starejši od naše dejanske starosti. Izsušena tkiva v sklepu so tako izpostavljena obrabi in vnetjem. Zanimivo je tudi dejstvo, da posvečamo staranju in izgledu npr. kože več pozornosti, kot zdravju in staranju sklepov. Ravno sklepi in možnost gibanja pa odločajo o kvaliteti življenja v tretjem življenjskem obdobju.

Življenjski slog vpliva na stanje sklepov?

Seveda! Zdravje sklepov krepimo s telesno aktivnostjo, zdravo prehrano ter vzdrževanjem optimalne telesne teže. Izberimo zdravo razmerje, ki podpira vse vidike. Sklepe dodobra podmažemo že z nizko obremenilno vadbo, potrebna je le vztrajnost in rednost. S hrano moramo v telo vnašati dovolj mineralov, omega-3 maščobnih kislin, vitamina D in C. Prekomerna telesna teža je rizični dejavnik obrabe sklepov. Stanje se lahko izdatno poslabša, če ga kombinirate z neustrezno vadbo. Kot primer lahko navedemo tek. Tehnika oziroma korak teka je pravzaprav prenašanje teže z ene noge na drugo, preskakovanje. S prekomerno težo pretirano obremenimo sklepe posamezne noge, kar lahko vodi ne samo v poškodbe, pač pa tudi v trajne spremembe. V tem primeru je tek bolje nadomestiti s hojo. Pomembno je tudi postopno zviševanje obremenitev.

Izjemnega pomena za zdravje sklepov je tudi telesna drža. Pogosto ji v vitalnih letih namenimo premalo pozornosti. S sključeno držo spremenimo težišče telesa, s čimer vplivamo na način gibanja telesa in rabe sklepov.

Ali s športom obrabljamo sklepe?

Zanimivo vprašanje. Gibanje ima na stanje sklepov velik vpliv. Vrste športom, ki vključujejo poskoke, bolj obremenjujejo sklepe, kot ostala gibanja, saj bolj obremenijo zaščitne hrustančne obloge. Previdnost ne bo odveč. Pri športu so bolj pogoste poškodbe zaradi nenadnih gibov, ki jih mišice, ki upravljajo s sklepom, niso uspele preprečiti. Za dodatno varnost, stabilnost in daljšo garancijo brezhibnosti sklepov se športnikom priporoča redno izvajanje propriocepcijskih vaj. Zanimivo pa je tudi, da s pasivnostjo in izogibanjem vadbi enako škodljivo vplivamo na sklepe.

Prva pomoč, ko zaboli ali zaškripa?

Prizadetemu sklepu ter mišicam najhitreje pomagamo z naravnim zdravilom v obliki gela- Atrogelom. Visoko koncentriran gel iz arnike deluje protivnetno, znižuje bolečino ter izboljša gibljivost.

Atrogel se zaradi nemastne strukture odlično kombinira tudi s kinezio trakovi, ki jih lahko uporabljamo za podporo sklepa, za pospešitev regeneracije poškodbe in blaženje bolečin.

V kolikor postane težava s sklepi kronična, obiščite zdravnika.

Nasvet za vzdrževanje zdravih sklepov?

Aktiven življenjski slog ter pester jedilnik, ki podpira zdravje kosti in mišic. In ko boste naslednjič v ogledalu preverjali sledi staranja, se spomnite, da je morda nega sklepov boljša naložba v žlahtno staranje, kot krema za preprečevanje gub. Najboljši razlog za nastanek gub je nasmeh in ne gubanje obraza zaradi bolečin … v sklepih.

Uživajte v gibanju!

Lucija Šušteršič


Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel