background

Poškodbe kot ovire, ki jih lahko preskočite

Hiter napredek botruje vse višjim ciljem. Tekaške razdalje se hitro podvojujejo, časi premaganih razdalj pa se krajšajo. Moja prva sezona se je začela pozimi in je obetala fantastičen rezultat ob zaključku-jeseni, na Ljubljanskem maratonu. Žal pa se ni izšlo po planu. Neučakanost in pretreniranost sta terjali poškodbe. Postopnost je mati modrosti, bi lahko rekli. Tu pa tekači začetniki naredijo največ napak. Na stopnjevane napore se mora navaditi tudi vaše telo. Šport je pravzaprav stres za telo, zmogljivost pa si pridobimo z adaptacijo. Usodna poškodba, ki me je za nekaj mesecev s stadiona posadila na klop, je bila moja osebna velika šola teka.

Urjenje hitrosti sestavljajo različne tehnike šprinta in pospeševanja, ki jih s skupino navadno opravimo na stadionu. Odlična podlaga tartan je prijazna stopalom, razdalje pa so tudi natančno odmerjene. Ogrevanje ter raztezanje mišic je predpogoj za dober trening, napredek ter tudi zdravje. Navadno sem se dodobra ogrela z lahkotnim tekom ter dodala nekaj razteznih vaj za vse mišične skupine nog. Ogrevanju kolen nisem posvečala posebne pozornosti, saj so mi poprej dobro služila pri planinskih podvigih. Nikoli nisem imela problem s hojo navkreber, še manj pa s sestopanjem. V dolini sem bila vedno prva, kaj so bolečine v kolenih, pa do pred kratkih sploh nisem vedela.

In potem se je vse skupaj sesulo kot domine. Zaradi bolečine v desnem kolenu sem skrajšala razteg po treningu. Vaje za krepitev nog sem raje preskočila ter upala, da se bodo sklepi z raztegi dovolj podmazali in se prilagodili mojemu velikemu upu - polmaratonu. Pa temu ni bilo tako. Bolečina v kolenu se je oglašala vse glasneje ter odzvanjala tudi v levem. Zaradi bolečin sem počasi spremenila korak, podrla vso pridobljeno tehniko in poškodovala tudi kolk. Le ta pa me je tudi dobesedno ustavil. Trpel ni samo tek, zaradi bolečin sem tudi šepala. Poškodba kolka me je stala 4 mesece mirovanja. V tem času so si opomogla tudi kolena. Nepremišljena vihravost me je popolnoma zablokirala. To leto sem tekaško sezono zaključila sredi poletja, Ljubljanski maraton pa sem v solzah spremljala kot navijačica za ogrado ob progi.

V drugo tekaško sezono sem se podala bolj premišljeno. Ego je še vedno tekmoval z visokimi cilji, umom, svoj glas pa so tokrat imela tudi kolena. Ko smo vsi skupaj dosegli kompromis in primerno sožitje, se je spremenil tudi plan treningov. Vključuje pa obveznih pet točk ali pravil:

  • podaljšan čas ogrevanja, lahkotnega teka
  • ciklu razteznih vaj dodam še nekaj asan joge
  • nikoli ne izvajam šprinta brez dodatnega ogrevanja
  • počitek je tudi obvezna faza cikla treningov
  • po daljših tekih in ob manjših nelagodjih v sklepih in mišicah uporabim Atrogel

Atrogel je registrirano zdravilo v obliki gela, ki deluje proti bolečinam in vnetjem v sklepih ter mišicah.

Zakaj Atrogel?

Ker je registrirano zdravilo

Lahko mu zaupam, kupim ga v prodajalnah, ki so specializirane za izdajo zdravil ali v lekarnah, za nasvet pa lahko povprašam strokovno usposobljeno osebje. Gel blage teksture in vonja vsebuje močan koncentrat arnike in ga glede na učinkovitost delovanja lahko primerjamo z delovanjem protibolečinskih zdravil.

Ker vsebuje samo naravne sestavine

Atrogel vsebuje tinkturo svežega cveta navadne arnike. Arnika je zelo spoštovana rastlina v ljudski medicini, v olje za nego jo je namakala tudi moja mama. Gel skorajda nima vonja ter ne vsebuje umetnih dišav.

Je prijazen koži

Atrogel se preprosto vpije v kožo in deluje globinsko. Moja koža je zelo občutljiva, imam tudi krčne žile. Atrogel mi ustreza, ker je blagodejen in brez posebnih agresivnih grelnih ali hladilnih učinkov. Gel ob nanosu zgolj osveži. Prednost pa je tudi ta, da ga lahko poljubno kombinirate z grelnimi ali hladilnimi blazinicami. Na kožo se nanese manjša količina gela, ki ga ni potrebno vmasirati.

Večnamenska uporaba

Gel je namenjen simptomatskemu lajšanju bolečin v mišicah ter akutnih bolečin v sklepih in mišicah. Odlično se obnese tudi ob okorelosti v sklepih ter pri izvinih. Blaži tudi otekline ter pomaga pri potpludbah. Pri tekačih se odlično obnese tudi kot preventiva, za ogrevanje nog pred treningom ali tekmo ter kot pospeševalec regeneracije po tekmi.

Ne masti oblačil in ne poškoduje športnega tekstila

Zaradi vpojne teksture se ne prenese na oprijeta športna oblačila ali poškoduje moderna dry-fit in podobna vlakna.

Priročna embalaža

tuba omogoča celotno porabo gela, zaprta je z zamaškom z navojem, ki preprečuje razlitje. Atrogel lahko tako shranite tudi v športni torbi in uporabite po treningu ali ob nastali poškodbi - kot takojšnjo prvo pomoč.

Preizkusite!

Atrogel lahko vmešate tudi v kokosovo olje ali losjon za nego kože. Z mešanico si po napornem treningu po prhanju namažete noge (roke, ali trup) ter doprinesete k sprostitvi in regeneraciji celega telesa.

Neželeni učinki?

Atrogel lahko povzroči nezaželjeno reakcijo na koži, le v kolikor ste alergični na katero od sestavin. V stiku z odprto poškodbo kože (praske, odrgnine) pa povzroča pekoč občutek. V takih primerih gel hitro sperite s kože z veliko količino vode. Gel uporabljajte samo na koži brez odprtih poškodb …

Besedilo: Lucija Šušteršič


Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel