background

Atletsko stopalo (Tinea pedis)

Kaj povzroča atletsko stopalo?

Atletsko stopalo je okužba stopala in prstov, ki jo najpogosteje povzroča T. rubrum in T. mentagrophytes var. interdigitale. Pojavlja se pri 15 % populacije, pogosteje pri moških. Ločimo tri oblike:

  • Interdigitalna oblika se začne v tretjem ali četrtem medprstnem prostoru, pojavi se srbečica, rdečina z luščenjem, razpokami in zmehčano kožo.
  • Dishidrotična oblika se kaže kot srbeči mehurčki na podplatih in prstih, v nadaljevanju pa se pojavi rdečina z luščenjem.
  • Skvamozno-hiperkeratotična oblika (mokasinski tip) se kaže kot pordeli podplati in robovi stopal z luščenjem, občasno se pojavijo tudi kožne razpoke. 

Kdo pogosteje zboleva za okužbo?

Kot smo že omenili, je okužba pogostejša pri moških, športnikih, bolnikih z ortopedskimi nepravilnostmi ter boleznimi perifernega žilja in živčevja.

Kako se zaščititi pred okužbo?

Ker se okužba prenaša v skupnih umivalnicah, kopališčih, savnah in zdraviliščih, se je le-tem smiselno izogniti oziroma upoštevati previdnostne ukrepe. Na javnih mokrih prostorih imejte zmeraj plastično obutev (japonke) in ne hodite bosi. Če ste okužbo že kdaj imeli, si po kopanju, obisku savne ipd. stopala in prste namažite s kremo, ki deluje preventivno in izdatno neguje (npr. Bioforce krema).

Noge si po vsakem umivanju dobro obrišite, ne pozabite na področje med prsti in si zmeraj obujte sveže bombažne ali volnene nogavice, ki ste jih predhodno oprali na visoki temperaturi. Nosite zračno obutev, po leti naj bo čim bolj odprta. Športne copate večkrat operite v pralnem stroju.  

Kako okužbo pozdravimo?

Glivične okužbe zdravimo z antimikotiki, to so protiglivične učinkovine. Na tržišču so v obliki mazil, krem, gelov, pršil, raztopin. Ta zdravila so namenjena lokalnemu nanašanju na čisto suho kožo. Antimikotična pršila lahko uporabite tudi za to, da z njimi popršite vaše čevlje in tako uničite glivice, ki so se zaredile v njih.  

Pri začetnih okužbah, ki so še zelo blage in se kažejo z rdečico ali pa rahlim luščenjem kože, lahko uporabimo tudi mazila ali kreme naravnega izvora, kjer zdravilne rastline v njih prav tako delujejo protiglivično. Učinkovite so tudi kot preventiva, kadar torej želimo okužbo preprečiti, pa tudi kadar se že pojavi. A. Vogel je v svoji knjigi Ljudski zdravnik zapisal: »Pri mikotičnih obolenjih nog (glivicah) noge namakamo v kopeli mačeh ali čaja krvomočnice. Po opravljeni kopeli si noge navlažimo z Molkosanom, ko se ta posuši, pa si jih namažemo z Bioforce kremo

Bioforce krema vsebuje šentjanževo olje, tinkturo svežega ognjiča, sončnično olje, tinkturo iz svežega ženiklja in svežega žajblja, tinkturo iz arnike in virginskega nepozebnika ter eterična olja kot dišave. Uporablja se za oskrbo pordele kože, pri razpokanih ustnicah, pri luščenju kože, za nego dojenčkov, pri neodprtih preležaninah itd. Po zapisih iz ljudskega zdravilstva se uporablja tudi vrtni ognjič (Calendula officinalis), saj terpenoidi v eteričnem olju delujejo protiglivično.  

Vsekakor je pri glivičnih okužbah potrebno čim prejšnje ukrepanje, saj je zdravljenje mnogo lažje in hitrejše, dokler je okužba še blaga in sveža. Potrebno je upoštevati tudi preventivne ukrepe, izbrati primerno obutev in oblačila prati na višjih temperaturah. Ob prvih znakih ali sumu na glivično okužbo obiščite najbližjo lekarno, kjer vam bodo znali primerno svetovati o izbiri terapije.    

Pripravila: Urška Lučev, mag. farm.  

Vir:

  • Orešič Barač T., Najpogostejše mikoze kože in nohtov pri mladostnikih in odraslih – epidemiologija in klinična slika, Farm. Vest. 2015; 65: 87 – 92.
  • http://www.avogel.ca/en/health/dry-feet.php?utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=monthly_e&utm_term=venaforce&utm_source=email&utm_name=dry+feet

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel