background

Sindrom karpalnega kanala

Ko stvari uhajajo iz rok ...

Najbolj pogost primer ponavljajočih se drobnih in finih gibov je delo z računalnikom. Po ekranu brzimo in se sprehajamo s pomočjo kurzorja, ki ga vodi miška. Z naprednostjo tehnologije so miške manjših velikosti, izgubile so svoj rep in prosto drsijo po podlagi, znatno pa se je povečalo tudi število gumbov v predelu ušes. Za rokovanje z miško smo razvili posebno držo dlani. Spodnji del je le rahlo dvignjen od podlage, bolj pogosto pa zapestje pritiskamo ob podlago. Za rokovanje z vsaj dvema ali trema gumboma tako uporabljamo prisilno držo palca, kazalca in sredinca.

Od interesa vašega delodajalca pa je odvisna lega vašega komolca. Če je zdravje vrednota vašega podjetja, potem je tudi pisarniško pohištvo prilagojeno ergonomskih merilom. V kolikor ni poskrbljeno za udobno lego celotnih zgornjih okončin, pa se telo prilagodi s pravilom manjšega odpora.

Naravna lega vaše roke, če jo položite na delovno mizo, je, da je njena stična površina pri pokrčenju – podlaht, rob dlani ter dolžina mezinca. Pravilno držo ponazorimo, kot bi nekomu opisovali in prikazali dolžino ulovljene ribe. Za rokovanje z miško pa podlaht zvrnemo ter dlan prisilimo v nenaraven položaj. Za lažje gibanje prstov tako zavzame pokončen položaj in povzroči več zategov.

Prvi znaki nelagodja?

Seveda se najprej utrudi dlan. Pekoča bolečina se razširi na podlaht, težo roke pa prenesemo na ramo. Kmalu posledice prisilne drže občuti cela roka. Ko prihaja do mravljinčenja, je to že drugo resnejše opozorilo vašega telesa.

Kaj se dogaja?

Sindrom karpalnega kanala je boleča izkušnja, ki nastane zaradi utesnjenosti medianega živca v predelu zapestja. Prvi znaki resne težave so mravljinčenje, kasneje pa se pojavi tudi otopelost prstov. Z napredovanjem poškodbe izgubimo občutek v dlani, nehote nam tako prično stvari polzeti ali padati iz rok. Sindrom se lahko razvije tako na desni, kot na levi roki.

Kaj lahko storimo?

Pripoved pravi, da če rastlini prično odpadati listi, zdravimo in spremenimo njeno okolico in ne rastlino. Ravno tako je tudi pri sindromu karpalnega kanala. Zaradi neznosne bolečine in težav boste zelo verjetno obiskali osebnega zdravnika. Za udobje in razbremenitev roke lahko prejmete opornico, zelo učinkovit je tudi kinezio trak. Za blaženje začetnih težav lahko uporabite tudi Atrogel. Učinkuje protivnetno, blaži bolečino ter zmanjšuje okorelost zapestja. V naprednih in hujših primerih boste napoteni tudi na operativni poseg.

A če se vrnemo nazaj na zgodbo z rastlino … Kaj lahko spremenite v vašem delovnem okolju, da težavo preprečite ali tudi odženete?

Delovna površina

Zelo učinkovite so ergonomske miške. Bolj malo spominjajo na »miške«, toliko bolj na plavut morskega psa. Z dlanjo se oklenete plavuti in v povsem naravni legi zapestja upravljate s kurzorjem. Obstajajo tudi ergonomske podlage za zapestje, ki ga privzdignejo in razbremenijo dlan.

Vaje

Prisilno držo in togost gibov razbremenimo s sprostitvenimi vajami.

  • Stresite in otresajte roke.
  • Po delovni mizi se s prsti sprehodite kot po klaviaturi.
  • Prepletite prste ter s sklenjenimi rokami izvajajte kroženje zapestja
  • Večkrat razširite dlani in maksimalno raztegnite prste.
  • Stegnite roke predse ter krožite v zapestju navznoter in navzven
  • S palcem se dotaknite vsakega prsta posebej.
  • Iztegnite dlani ter združujte različne kombinacije prstov.
  • Roke sklenite kot v položaj molitve navzgor, nato prste spustite še navzdol, tako, da se stikata hrbtišči dlani.

Test

Prav zadnja vaja pa je lahko tudi test. Zadržite roke v stiku s hrbtišči. Če po eni minuti drže občutite mravljince, je to znak, da ste primeren kandidat za operacijo. Posvetujte se s svojim zdravnikom.

Da pa ne bomo za težave z zapestji krivili le delovni prostor in opremo, moramo del odgovornosti prenesti na še en pripomoček, ki nas spremlja prav povsod. To je mobilni telefon. Odkar združuje tudi funkcije računalnika ter z njim upravljamo z drsenjem po ekranu, smo razvili tudi svojevrsten gib palca. Dlan je kot zibelka za telefon. Tesno se ga oklene in, če rokujemo z njim enoročno, dodatno obremenimo palec. Telefone bolj pogosto kot v žepih in torbah prenašamo v rokah. Mlajše generacije imajo za tovrsten gib s palcem že tudi naziv »svajpanje«, porodil pa se je kot tehnika pri izbiranju in spoznavanju oseb preko družabnega omrežja.

Morda pa z uporabo pametnih telefonov razvijamo nove deformacije dlani in se vračamo nazaj v evolucijo. Šimpanzi lahko gibajo prste le s pokrčenimi rokami. Ko se njihove roke stegnejo za potrebo visenja ali nihanja na veji, se prsti zaklenejo v kljuko. Visenje torej ne podpirajo s svojo močjo, pač pa z zakrčeno strukturo kosti rok.

Prispevek zaključujem z načeli britansko ameriškega pozitivista, motivacijskega govornika ter raziskovalca zdravih vzorcev v družbi – Simona Sineka. Poziva k pristnim odnosom. K temu prispeva tudi odložen telefon. Kar nekaj funkcij lahko nadomestimo z retro pripomočki. Zbujajte se z budilko, uporabljajte ročno uro, emocije izrazite in jih ne izražajte z ikonicami. Ko se odpravljate na kavo, naj telefon čaka v torbi. Le tako se lahko popolnoma posvetite osebi pred seboj. In nenazadnje, namesto da nekoga »posvajpate« ali poklikate na spletu, mu raje sezite v roko in ga povabite na klepet. V živo. Razbremenili boste zapestje ter se otresli stresa, ki ste se ga naužili čez dan. Dobro počutje in zdravje sta aplikaciji, ki ju ne boste našli na še tako pametnem telefonu. Aplicirajte ju v svoj vsakdan.

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel