background

Ko se odpravljate na vadbo, povabite s seboj še duha

Naše gibalno telo je sestavljeno iz mišic, kosti in živčevja. Duh pa je občutek za telo. Duh predstavlja čutila in zaznave ter nadzoruje telo. Ko se odpravljamo na vadbo, je priporočljivo, da sta oba tam prisotna in sodelujeta.

Žal pa marsikateri vadbeni prostor ne omogoča povezave. Za vadbo doma si pogosto omislimo sobno kolo, češ da bomo nabirali kilometre in kalorije pretvarjali v pot med najljubšo nanizanko na televizijskem ekranu. Telo je torej na vadbi, fokus, koncentracija in vsi občutki pa na ekranu. Podobno so urejeni tudi fitnes centri. Poleg vadbenih orodij so vse bolj opremljeni tudi z velikimi ekrani in zabavno vsebino.

Podoben primer je pretirana uporaba merilnih naprav za vadbo. Marsikateri tekač ne zmore planirati svoj trening brez tekaške ure, ki spremlja njegov pulz, število korakov, hitrost, porabo kalorij itd. V kolikor bi bil v stiku s svojim duhom, bi svoje telo lahko reguliral po občutku in dihu. Pa to še znamo? Slišite opozorila telesa ali jih preglasi glasba iz slušalk, s katerimi si zapolnimo ušesa?

Tudi pri sobnem kolesu lahko zaradi odtujenosti ne zaznamo blagega nelagodja kolen in tvegamo poškodbo. Telo vedno opozarja!

Raztresenost duha lahko preverimo tudi s preprostim testom. Poskusite obdržati ravnotežje na eni nogi. Pokrčite koleno desne noge, odmaknite jo v stran ter stopalo fiksirajte na stran kolena leve noge. Jogijska vaja, imenovana »drevo«. Roke sklenite pred srce ali nad glavo. Lovite ravnotežje? Vas zanaša? Umirite um! Zazrite se v izbrano točko in ponovite vajo. Držo boste uspeli ohraniti kot izklesan kip. Vajo lahko nadaljujete v držo lastovke. Na isti nogi, nagnete se naprej, tudi roke poravnate naprej, prosto nogo pa poravnate nazaj. Ohranite fokus. Vaja ni lahka, pravzaprav je precej naporna za vsa mišična vlakna od stopal do dlani, le da so se morala v tem primeru poravnati in skleniti postopno in v skladu z duhom.

Podoben primer velja za pilates. Vaje izgledajo precej preprosto in lahkotno. A če jim dodate pravilno dihanje, koncentracijo na center ter keglove vaje, boste občutili pravo težo napora. Kmalu boste spoznali in prebudili mišice, za katere sploh niste slutili, da obstajajo. Dostop do njih pa vam je omogočilo zgolj dihanje. Vaje je nemogoče opraviti, v kolikor niste zbrani.

V jogi se poglabljamo v asane. Izgledajo kot mirovanje, v resnici pa gre za tesen preplet telesa in duha. Pravijo, da se pot v asano prične, ravno ko zaznamo neugodje. Le z močnim stikom s seboj se lahko poglabljamo, a ne tvegamo.

Zanimiva vadba in povezava je tudi meditacija. Da, tudi meditacija je vadba. Sedite po turško, v meditacijski položaj. Poravnajte hrbtenico, glavo ter roke sproščeno namestite na kolena. Pričnite z nekaj globokimi vdihi in izdihi ter nadaljujte z normalno plitvino dihanja. Skoncentrirajte se na dihanje, občutite ga na predelu pod nosom. Misli se kmalu umirijo, vse bolj čutite telo. V mirovanju zaznavate napetosti, ki jih po navodilih duha lahko sproščate. S tovrstno koncentracijo lahko do popolnosti naravnamo hrbtenico, medenico, sprostimo vrat ter držimo glavo pod kotom, ki ne bremeni. Vaja je »končana«, ko občutite lahkotnost in napetosti izginejo. Hkrati je to tudi vaja za dobro držo ter pretočnost.

Zanimive so tudi vaje obrazne joge. Za izvajanje je potrebna prav posebna koncentracija, da lahko izolirate skupine mišic in preprečite reflekse ali trzanja. Po vadbi nastopi povsem enakovredna utrujenost, kot če bi izvajali katerokoli drugo vadbo s celim telesom.

Najkvalitetnejša vadba, ki pusti tudi na telesu globlji vtis, je torej kombinirana. Vadba za krepitev in prizemljitev. V kolikor imate težave z ravnotežjem, je to znak, da je telo krepkejše od duha.

Pogosto se poraja tudi vprašanje, kdo je močnejši? Telo ali duh? Na to vprašanje odgovarjajo ekstremni športniki. Preizkušeni tekači na dolge proge pritrjujejo, da ko se noge utrudijo, teče srce. Ko telo peša, je duh tisti, ki vztraja in pride do cilja.

Namen gibanja je pospešitev bitja srca. S skladnostjo pa lahko natreniramo tudi sprostitev ali umirjanje. V stresnih situacijah, ko je telo zakrčeno, se lahko sprostimo ravno z natreniranim umom.

Brain gym je sistem vaj, ki omogočajo, da leva in desna polovica možganov deluje skladno. Burni odzivi so namreč posledica vzburjenosti na eni polovici. Kako se umirimo? Stojte s prekrižanimi nogami. Roke iztegnite predse, desno prekrižajte pod levo ter prepletite prste. Prepletene roke spodvijte ter udobno namestite pred srcem. Zaprite oči. S križanjem levih in desnih okončin ustvarjamo ravnovesje. Svoje srce boste začutili v dlaneh. Preplet na prsih umiri srce in dih. Vztrajajte, dokler vam godi. Učinki so zagotovljeni že v prvi minuti.

In še zadnja vaja, preden se odpravite spat. Z umom se lahko sprehodite čez telo in sprostite prav vsako mišico od glave do pete. Preden boste prišli do pet, se boste že pogreznili v globok, sproščujoč in regenerativen spanec. Udobno se namestite v posteljo. Nekaj globokih vdihov in izdihov, sledi potovanje. Mišicam velite, da se sproščajo v vrstnem redu: sprostim čelo, obrvi, sproščam oči, lica, brado, čeljusti, sproščam vrat, ramena, lopatice ... Potujte od glave do pet. Ob vsakem »ukazu«, ki ga duh pošlje mišici, se ta sprosti. Tako preprosto je.

In, če še vedno ne zaupate pomenu duha, vam predlagam naslednjo vajo. Odpravite se v gozd. Sprehajajte se vsaj 30 minut in vklopite vse čute. Opazujte vse, vsak list, vsak kamen, zaznajte vsako drevo, vse šume in glasove, smer vetra, gibanje trav, vonj šote. Samo 30 minut. Od tako intenzivne obremenitve čutov boste tako prijetno utrujeni, da morda lahko preskočite zadnjo sprostilno vajo v postelji in potonili boste v globok spanec.

Ne pozabite, da sta duh in telo najbolj popoln par!

Nasvet: Za sprostitev po intenzivni vadbi si pripravite vročo kopel z morsko soljo. Po kopeli osušite kožo in jo namažite z mešanico 2 žlic kokosovega olja in žlico Atrogela. Koža bo navlažena, telo pa sproščeno in regenerirano. Atrogel je idealna nega za sklepe in mišice pri športnih aktivnostih.

Lucija Šušteršič


Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel