background

Alfred Vogel o olju pšeničnih kalčkov in plodnosti

Vitamin E in plodnost,…

Že davno nazaj so dognali, da je vitamin E odličen pri odpravljanju jalovosti in neplodnosti. Marsikateri splav bi se zato dalo preprečiti, če bi ženske poznale pomembnost uživanja vitamina E. To dejstvo potrjujejo tudi raziskave, da so imele ženske, ki so nagnjene k splavom in prezgodnjim porodom, premalo vitamina E.

Poleg preprečevanja splava pa vitamin E skrbi tudi za normalen razvoj ploda in uspešen potek nosečnosti. Dobrodošel je tudi  v prehrani doječih mamic.

Ker olje pšeničnih kalčkov naravno okrepi in uravnava delovanje organov, se ga priporoča tudi pri težavah, kadar je mesečno perilo slabotno, neredno ali ga spremljajo krči ali pa, če se že pojavljajo težave zaradi mene. Ker krepi rodila, je dobrodošel tudi ob pomanjkanju spolne sle.

Vitamin E uravnava funkcijo jajčnikov. Pravilno delovanje jajčnikov ni pomembno le za uspešno spočetje novega življenja, temveč je od njihovega delovanja npr. odvisna tudi struktura dojk in naša telesna teža.  Če so npr. jajčniki premalo aktivni, postanejo dojke viseče, telesna teža pa naraste.

Vitamin E pa ni pomemben le za ženske, tudi pri moških je normalno delovanje spolnih žlez močno odvisno od njega. Če spolne žleze delujejo normalno, so tudi naša vitalnost, volja do dela in vzdržljivost optimalni.

Vitamin E pa poleg tega vpliva krepilno tudi na srčno mišico, na žilne stene, na krvni obtok, na živčevje,.. zaradi česar izboljšuje tudi presnovo telesa.

Koliko vitamina E zaužiti?

Vogel navaja, da naj bi na dan zaužili 15-25 mg vitamina E. Vsa hrana, ki vsebuje vitamin E, je dobrodošla. Zelo dober vir vitamina E je olje pšeničnih kalčkov. V 1 litru olja pšeničnih kalčkov je ca. 1 g vitamina E. Na dan naj bi torej zaužili 15 ml olja pšeničnih kalčkov, da bi pokrili dnevne potrebe telesa po njem.

Viri vitamina E

Redko bomo vitamin E našli v živalski hrani. Izjema so nekateri telesni deli, ki niso užitni, kot npr. bikova moda, vranica, posteljica, trebušna slinavka in del možganskega priveska. Kljub temu pa vitamin E najdemo v ribah in jajčnem rumenjaku, nekaj malega pa tudi v mleku in maslu.

Pogosteje ga najdemo v rastlinskih živilih in sicer predvsem v žitnih kalčkih, oljčnicah in v semenih bombaževca. Nahaja pa se tudi v koruzi, arašidih in raznih vrstah kreše (navadna, vrtna, kapucinka, ameriška kreša). Te vrste kreš vsebujejo tudi  A.Vogel Herbamare in Trocomare zeliščni soli. Vitamin E se nahaja še v špinači, lucerni in v večini listnatih solat. Če se prehranjujete pretežno vegetarijansko, boste prejeli  več vitamina E, kakor če ste čisti mesojedci.
Ob pomanjkanju vitamina E vam bo uživanje zgoraj naštetih živil, zlasti pa olja pšeničnih kalčkov, naglo pomagalo.

Kakšno olje pšeničnih kalčkov izbrati, koliko, kako dolgo ga uživati…?

Da bomo dosegli želene učinke, telesu privoščite le najboljše pripravke olja, pridobljene po hladnem postopku stiskanja. Le ti namreč resnično vsebujejo veliko za zdravje blagodejnih snovi, vitamina E in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Pri nas sta za te namene npr. na voljo  A.Vogel olje pšeničnih kalčkov in A.Vogel kapsule olja pšeničnih kalčkov.

V povezavi z jemanjem olja pšeničnih kalčkov bo mnogim dobrodošlo priporočilo Alfreda Vogla, ki pravi tako: za krepitev ali preventivo naj odrasli uživajo 1 čajno žličko na dan,  za večji terapevtski učinek pa je priporočen dnevni odmerek za odrasle 1 jedilna žlica trikrat na dan, za otroke pa 1 čajna žlička trikrat na dan. Otrokom olje pomaga pri normalnem razvoju, posebej pa je dobrodošel tudi pri »šolski« utrujenosti. Olje se lahko zaužije čisto ali v juhi, zmleti sadni kaši, na solati itd. Čas jemanja naj bo v skladu s potrebami. Če potrebujete učinkovito količino vitaminov in rudnin, ga jemljite dlje, tudi po več mesecev. Ko se pomanjkanje odpravi, se priporoča postopno opuščanje jemanja tako, da pred prekinitvijo še nekaj časa uživate najprej polovični, nato pa četrt odmerka. Opuščanje jemanja tega dragocenega olja pa je seveda pametno le, če ste prej neustrezno »prazno« hrano zamenjali s polnovredno. Sicer vas bo industrijsko predelana, osiromašena »hrana«, ponovno pripeljala  tudi do pomanjkanja vitamina E in težav, povezanih s tem.

Tekst priredila iz knjige Ljudski zdravnik: Adriana Dolinar

Oglejte si še:

Olje pšeničnih kalčkov

Naravni vitamin E je pridobljen iz pšeničnih kalčkov. Olje pridobivamo s skrbno nadzorovanim …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel