background

Kašelj – od draženja do izkašljevanja

Pri zdravljenju kroničnega katarja dihalnih poti tako uporabljamo drugačna zdravila kot denimo pri akutnem prehladnem ali krčevitem oslovskem kašlju. Pri običajnem prehladu se največkrat sprva pojavi suh, dražeč kašelj, ki šele po nekaj dneh preide v produktiven ali moker kašelj. Zanj sta značilna sluzenje in močnejše draženje h kašlju, ki sta obrambni mehanizem za samočiščenje telesa. Prav s sluzjo se iz telesa izločajo številni virusi in čistijo pljuča (pozor – nevarnost okužbe!)

Dražen in suh kašelj

Za grgranje in izpiranje so primerne številne zdravilne rastline, ki blažijo draženje, zavirajo vnetje, in delujejo protibakterijsko. Gre predvsem za rastline, ki so bogate s sluzmi: slez, lapuh, suličasti in ozkolistni trpotec ter islandski mah. Iz njih se pripravljajo čaji, najdemo pa jih tudi v številnih bonbonih proti kašlju in drugih izdelkih.

Kašelj z zasluzenostjo

Ko suh kašelj preide v produktivnega, tega nikakor ne smemo dušiti. Nasprotno, treba je sprostiti krče zaradi kašlja in pospešiti »čistilno« izločanje sluzi. V ta namen so primerne rastline bršljan, evkalipt, koromač, timijan, sladki koren in janež. Priporočamo čaj ali kombinirane pripravke.

Pomoč iz sveta rastlin…

Islandski lišaj

Pri zdravljenju težav z dihali, kot so suh in dražeč kašelj, hripavost, pekoče žrelo ipd. si lahko učinkovito pomagamo tudi z islandskim lišajem. Posebej uporabne so pastile, ki jih le poližemo. V družini pastil Isla se najde različica za vsak okus, posebej primerne za otroke so Isla Junior.

Bršljan

Bršljanovi izvlečki olajšajo izkašljevanje. Vsebuje jih zdravilo rastlinskega izvora Prospan , ki deluje dvojno: mehča sluz v pljučih in zmanjšuje krč sapnic. Posledično je izkašljevanje lažje, prav tako pa tudi dihanje. Kašelj je manj intenziven in vse redkejši. Zdravilo je na voljo v obliki sirupa, šumečih tablet in pastil.

Smrekovi vršički

Dihalne poti lahko zdravimo tudi s sirupom iz smrekovih vršičkov, ki ga lahko pripravimo sami ali posegamo po kakovostih pripravkih iz lekarne. Takšen je denimo sirup A.Vogel Santasapina, ki vsebuje kakovostne, nerafinirane sladkorje in smrekove vršičke. Za otroke je na voljo tudi v različici Junior.

Inhalacije in kopeli

Kašelj lahko učinkovito lajšamo tudi z vdihovanjem vodne pare z različnimi dodatki, npr. soli ali kakovostnih eteričnih olj, kot sta denimo smrekovo ali rožmarinovo olje, ki vlažita sluznico. Preizkusite lahko tudi posebne mešanice eteričnih olj, kot je denimo Po-Ho olje A. Vogla z eteričnimi olji poprove mete, evkalipta, brina, kumine in koromača. Na voljo je v obliki žepnega inhalatorja, ki je posebej praktičen na poti ali v obliki kapljic, ki jih lahko inhaliramo s pomočjo inhalatorja ali jih nakapljamo v večji lonec vroče vode. Kadar smo zdoma, lahko kapljice nakapljamo tudi na robček in jih vdihujemo, saj tudi na takšen način kašelj dobro obvladamo po povsem naravni poti.

Povitki

Kašelj in katar umirjajo tudi povitki, ki pospešujejo prekrvitev. Zelo primerni so denimo čebulni in krompirjevi povitki. Pripravimo si lahko tudi prsne komprese z ingverjem, pri čemer pomešamo 2 čajni žlički ingverja v prahu s pol litra vroče vode. V tekočino namočimo večkrat preganjeno kompreso,jo ožamemo, nato pa položimo na kožo. Najbolje bo, da toploto ohranjamo s termoforjem. Kašelj se prične umirjati po približno eni uri. Po potrebi večkrat ponovimo.

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom?

Pri nenehnih ali dlje časa trajajočih težavah, ki jih ne morete umiriti sami, pri vročini, krvavem izpljunku ter hujšim težavah z dihanjem obiščite zdravnika. Obisk pri zdravniku svetujemo tudi kroničnim bolnikom, starejšim osebam, pa tudi otrokom, ko gre za trdovraten, dlje časa trajajoč kašelj.

Sabina Topolovec

Salvisan® pršilo

Salvisan pršilo vsebuje ekstrakt sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) …
Več

Santasapina® sirup

Sirup Santasapina® je pridobljen iz stisnjenega soka in izvlečka svežih smrekovih vršičkov. …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Bi vitamin K2 lahko pomagal krčnim žilam?

Med naravne pomočnike prizadetim venam (krčne žile), bi lahko, kot kažejo raziskave, dodali tudi vitamin K2.

Poglejmo, zakaj.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel