background

Od dražečega kašlja do izkašljevanja

Za kronične katarje dihalnih poti so potrebna drugačna zdravila kot za akutni prehladni kašelj ali za krčevit oslovski kašelj. Pri prehladu se največkrat najprej razvije suh dražeč kašelj. Po nekaj dneh preide v kašelj, za katerega sta značilna sluzenje in pogosto zelo močno draženje h kašlju. Tu se ponovno oglasi obrambni mehanizem oz. samočiščenje telesa: s sluzjo izloči milijone virusov in očisti pljuča (pozor: nevarnost okužbe!).

Dražeč in suh kašelj

Za grgranje in spiranje so primerne zdravilne rastline, ki blažijo draženje, zavirajo vnetje, delujejo antibakterijsko in vsebujejo veliko sluzi. Od nekdaj so zaradi velike količine sluzi cenjeni slez, lapuh, suličasti in ozkolistni trpotec ter islandski mah. Iz njih se pripravljajo čaji, so pa tudi sestavina številnih bonbonov proti kašlju in drugih končnih izdelkov.

Kašelj z zasluzenostjo

Tu draženja h kašlju nikakor ne smemo dušiti. Nasprotno, treba je sprostiti krče zaradi kašlja in pospešiti »čistilno« izločanje sluzi. Primerne rastline so bršljan, evkalipt, koromač, timijan, sladki koren in janež. Priporočamo čaj ali kombinirane pripravke.

Inhalacije in kopeli

Vdihavanje vodne pare, ki smo ji dodali nekaj kuhinjske soli in morebiti tudi nekaj kapljic smrekovega ali rožmarinovega eteričnega olja, vlaži sluznico. Po-Ho olje A. Vogla z eteričnimi olji poprove mete, evkalipta, brina, kumine in koromača je praktično za inhaliranje na potovanju. Zadostuje nekaj kapljic na robec in globoko vdihavanje. Kopeli iz smrekovih iglic ali evkalipta (ne prevroče!) poživljajo prekrvitev in lajšajo dihanje.

Povitki

Pri kašlju in katarju pomagajo pomirjujoči povitki, ki pospešujejo prekrvitev, na primer čebulni in krompirjevi povitki, ali prsne komprese z ingverjem (2 čajni žlici ingverja v prahu vmešajte v pol litra vroče vode; v pripravek namočite večkrat preganjeno kompreso, ožmite in položite na kožo; toploto lahko ohranjate s termoforjem. Pustite delovati 45 - 60 minut).

Za vmes

Bonboni oz. tablete za lizanje in sirup proti kašlju z islandskim lišajem ali izvlečkom iz hojinih vršičkov raztapljajo sluz in blažijo bolečine; primerni so tudi za otroke.

Previdno

V naslednjih primerih se posvetujte z zdravnikom: Kadar gre za kronične bolnike, starejše ljudi, dojenčke ali majhne otroke ter pri nenehnih ali dalj časa trajajočih težavah, vročini, krvavem izpljunku, hujših težavah pri dihanju ali kratki sapi.

Salvisan® pršilo

Salvisan pršilo vsebuje ekstrakt sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) …
Več

Santasapina® sirup

Sirup Santasapina® je pridobljen iz stisnjenega soka in izvlečka svežih smrekovih vršičkov. …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči.

Kako si pomagati na naraven način?

Prehrana v obdobju menopavze

S kakovostno in raznoliko prehrano, ki bo pokrila vse telesne potrebe, boste lažje prebrodili skozi težavno obdobje menopavze.

Pomen vode in prehrane

Ali ste vedeli?

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam.

Poglejmo, kako jo uporabiti ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.