background

Obvladovanje športnih poškodb z gorsko arniko

Fallkraut - nemški naziv za arniko - nam govori o tem, da je bila arnika že od nekdaj poznano zelišče za poškodbe ob padcih. V ljudskem zdravilstvu naj bi jo začeli uporabljati, ko so ugotovili, da si z njo pomagajo živali. Koze so si z arniko zacelile poškodbe, ki so jih utrpele zaradi padcev. Sodobne raziskave o učinkih arnike pa danes potrjujejo, da ima ta protivnetne, protibolečinske in antiseptične učinke. Pospešuje prekrvavitev kože, čiščenje podplutb in regeneracijo prizadetih tkiv. Naštejmo le nekaj športnih tegob, pri katerih nam arnika, ki se jo praviloma nanaša na kožo, lahko pomaga.

Arnika ob izvinih ali izpahih

Odsoten korak, mokra tla, skrit storž pod listjem … in trening se lahko konča z izvinom gležnja. Oteklino, vnetje, bolečino in oteženo gibanje ob izvinih in izpahih lahko umirimo z gelom iz gorske arnike. Namažemo ga brez masiranja na prizadeti del gležnja vsaj trikrat na dan. Bolečina in oteklina bosta kmalu pričeli popuščati. Z mazanjem vztrajamo do izginotja težav. Če z mazanjem pričnemo takoj po poškodbi, otekanje in bolečina niti ne bosta tako izraziti.

Arnika ob padcih in udarcih

Sestavni del skoraj vsakega športa (tek, kolesarjenje, nogomet, rokomet, odbojka, košarka …) so tudi bolj ali manj boleči in hudi padci ali pa udarci (boks, ragbi, bejzbol …). Tovrstne poškodbe spremljajo podplutba, vnetje, oteklina in bolečina. K hitrejšemu okrevanju si lahko pomagamo z arniko. Kjer ni odprte rane, kožo poškodovanega dela telesa vsaj trikrat dnevno, brez masiranja, namažemo z gelom iz gorske arnike. Ker ta pospešuje tudi prekrvavitev, bolečine in otekline ne bodo le prej izzvenele, temveč bodo tudi podplutbe hitreje zamenjale barvo in minile.

Arnika ob utrujenih in bolečih mišicah

Ne glede na to ali se ukvarjamo s športom rekreativno ali poklicno, se lahko zgodi, da z njim pretiravamo in si pridelamo utrujene, boleče in vnete mišice. Tudi tu odlično pomaga gel gorske arnike. Vsaj trikrat dnevno mazanje prizadetih mišic pospeši njihovo regeneracijo. Če mišice nog, oz. tiste mišice, ki so pri treningu najbolj obremenjene, še pred treningom namažemo z arniko, bomo poskrbeli za še hitrejšo pomoč mišicam pri premagovanju utrujenosti, vnetij in bolečin.

Arnika ob bolečinah v hrbtenici in sklepih

Po napornem treningu ali tekmi (kolesarjenje, maraton, dvigovanje uteži …) pa se ne utrudijo ali celo poškodujejo le mišice, temveč lahko tudi hrbtenica ter sklepi rok in nog. Bolečine in otekline, ki se ob tem pojavijo, prav tako lahko umirimo z arniko. Ta poleg akutne bolečine lahko ublaži tudi kronične bolečine zaradi poškodb ali vnetja sklepov. Potrebno je vsaj trikrat dnevno nanašanje gela arnike na boleči predel, s čimer vztrajamo do izginotja težav.

Arnika ob zlomih

Tudi zlomi kosti nog, rok, prstov, stopal … so včasih lahko posledice nesrečnega slučaja pri športu ali rekreaciji. Ker arnika umirja otekline, vnetja, podplutbe in bolečine, ki običajno spremljajo zlome, lahko ob takšnih poškodbah pospeši okrevanje prizadetih tkiv. Če seveda prizadeti del ni pod mavcem in ni odprte rane, nanašamo nanj gel iz gorske arnike vsaj trikrat na dan, vse dokler bolečine in otekline ne minejo.

Ali so vse vrste arnike enako učinkovite?

Čeprav poznamo okrog 30 vrst arnike (Arnica chamissonis, Arnica augustifolia, …), pa naj bi največ zdravilnih učinkovin imela prav gorska arnika - Arnika montana. Ta znano raste le v naravi, saj so bili mnogi poskusi umetne nasaditve neuspešni. Zaradi vse večjega nabiranja v naravi gorska arnika danes sodi med ogrožene in zato zaščitene vrste. Četudi je njeno nabiranje v naravi prepovedano, pa se proizvodnja pripravkov iz te vrste arnike ni povsem ustavila.

Prof. Bommu iz Nemčije je namreč po več kot 10 letih raziskav uspelo odgovoriti na vprašanje, kako gorski arniki ponuditi ustrezna tla in ostale pogoje za uspešno biološko vzgojo. Prisluhnilo mu je podjetje A. Vogel in tako omogočilo svetovnemu trgu dostop do visokokakovostnih in učinkovitih pripravkov iz gorske arnike. Pri nas te pripravke poznamo pod nazivom A. Vogel Atrogel.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Prostata - tabu tema moških

Moški se o njej ne pogovarjajo radi, težave s prostato pa zato niso nič manjše. Če ukrepamo pravočasno, si lahko pomagamo tudi na povsem naraven način.

Pometite z izgovori in ukrepajte ...

Je prehlad, gripa ali Covid 19?

Simptomi novega korona virusa ne odstopajo veliko od tistih, ki so značilni za običajno gripo ali prehlad.

Kako jih ločevati?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.