background

Zgodba o Atrogelu

Veliko ljudi je mnenja, da je arnika res koristna rastlina, ki pomaga pri vsaki bolečini. Hidroterapevt 19.stol., Sebastian Kneipp, je bil od nje prevzet. Napisal je: »Mislim, da je arnika najboljše zdravilo za rane in zato je ne morem dovolj priporočati.« Alfred Vogel (1902-1996) je imel enako mnenje o tej majhni, bistri gorski rastlini. Danes se vsi strokovnjaki strinjajo, da igra arnika pri zdravljenju zmečkanin, poškodb, hematomov, izvinov, pa tudi pri zdravljenju revmatičnih težavah mišic in sklepov neizogibno vlogo. Vendar ima ta priljubljenost svojo slabo stran. Zaloga arnike se je v nekaj letih drastično zmanjšala zaradi intenzivnega kmetovanja in pretiranega divjega zbiranja - zato mora biti rastlina zaščitena.

Atrogel je možno proizvesti le, če obvladujemo lastno, ekološko kultivacijo te dragocene rastline.  Strokovnjaki mnogokrat zmajujejo z glavo in ne verjamejo v lastno kultivacijo, saj se je ta redka gorska rastlina Arnica montana do sedaj upirala vsem poskusom, da bi jo vzgojili.  A Bioforce-u je uspelo ravno to.

Dvajset svežih cvetov za eno tubo Atrogela

Profesor Ulrich Bomme z Bavarskega okrajnega kmetijskega inštituta v Freisingu (Nemčija) je sprejel izziv l. 1983. »Začeti smo morali iz nič«, se spominja. »Vsi prejšnji poskusi, da bi vzgojili tako iskano zdravilno rastlino, so bili popolnoma zaman.« Petnajst let kasneje je njegovo delo obrodilo čudovit sad. Leta 1998 so prvič lahko vzgojili večji pridelek gorske arnike, ki je vsebovala veliko aktivnih sestavin. V teh letih je podjetje Bioforce tesno sodelovalo z biokmetovalcem, ki je sledil navodilom profesorja Bomma. Zaradi njegovega navdušenja in njegovega razvojnega dela je kmetu uspelo doseči enako kakovost vzgojenega pridelka za podjetje Bioforce kot je bila kakovost divje arnike.

In tako je tudi danes. Poleti, ko so cvetlice v polnem cvetju in se rumena polja arnike pozibavajo v vetru, skrbno izberejo čas za nabiranje zlatih cvetov, ki jih uporabijo zato, da izdelajo naravni Atrogel v največ 24 urah. Le izbrani cvetovi, ki jih pobirajo ročno, so dovolj dobri! Dvajset svežih cvetlic je potrebnih za eno samo tubo!

Svež rastlinski gel: bolj sveže ne gre!

Sveže, naravno čisto cvetje dobavijo proizvajalcu, podjetju Bioforce. Cvetov arnike, ki so jih preveč segreli ali so izgubile svojo barvo med prevozom, ne uporabijo. Le popolnoma sveži, rumeni cvetovi se uporabijo za Atrogel. Celo, če so organskega izvora, podjetje Bioforce želi popolno zagotovilo, zato osebje laboratorija jemlje vzorce v dragocenih količinah pobranih rastlin in pri preverjanju surovin uporablja že preizkušene protokole. Ti zagotavljajo, da je surovina identična, v primernem stanju in brez onesnaževalcev, kot so težke kovine, pesticidi, aflatoksini in brez mikrobiološkega onesnaženja. Ko so cvetovi arnike tako podrobno pregledani, se lahko začne proizvodnja naravnega zdravila. Istočasno pa je opravljen pregled kakovosti rastlinske snovi. Ne pregledajo je samo, da ugotovijo, ali je to prava vrsta  (in ne na primer Arnica chamissonis, ki ima manj aktivnih sestavin), temveč tudi, da ugotovijo, ali je rastlina do zahtevane mere sveža, in kakšna je kakovost njenih aktivnih sestavin. Brezhiben pregled kakovosti od semena do končnega izdelka je bistvena značilnost vseh izdelkov podjetja Bioforce.

Sveže rastline nato prenesejo v namakalnik, kjer jih najprej razrežejo in nato namočijo v mešanico alkohola in vode. Ta iz razrezanih cvetov  izloči dragocene aktivne sestavine in jih shrani. Tinktura, ki s tem nastane, je osnovo za Atrogel.

Najvišja vsebnost aktivnih sestavin

Pri navadnih gelih se uporabljajo izvlečki suhih cvetlic ali suhih nadzemnih delov ali korenin. Z Atrogelom je drugače. Sveže pripravljeni cvetovi kažejo večjo vsebnost aktivnih sestavin kot vsi ostali deli. Zato ne preseneča, da so primerjalni laboratorijski testi z drugimi geli pokazali, da ima Atrogel najvišjo koncentracijo aktivnih sestavin in vsebuje posledično tudi največ protivnetnih sestavin. Učinek Atrogela iz sveže rastline je bil nazorno zabeležen v nedavni klinični študiji Dr. Otta Knüsla, primarija revmatološke klinike v Valensu (švica). Po samo treh tednih zdravljenja se je bolečina bistveno zmanjšala in gibanje v sklepu izboljšalo.

Zaradi visoke koncentracije aktivnih sestavin Atrogel premaguje simptome revmatizma. Uporabljamo ga lahko, kadarkoli se hočemo uspešno boriti proti vnetju in bolečini, posebno pri revmatičnih vnetjih sklepov, pri artritisu, artrozi in protinu, napetosti v mišicah in okorelem vratu, kot pri bolečinah v križu in lumbagu. Atrogel nanašamo rahlo in varčno in ker ni dodanih nobenih dišav, ima gel prijeten vonj po sveži arniki.

Zdravljenje revmatizma naj bi bilo holistično

Revmatizem ni samo npr. protin in Alfred Vogel (1902-1996) je to vedel. Zaradi zapletenosti in medsebojnih odvisnosti težav je prišel do zaključka, da se proti revmatizmu kot proti številnim drugim boleznim lahko uspešno borimo le, če različni dejavniki delujejo medsebojno. Razen zdravljenja z učinkovitimi zdravili, kakršen je Atrogel, je izjemno važna skrbno izbrana prehrana, skupaj s programom za vadbo in nevropatskimi terapijami. Zdravega načina življenja se lahko naučimo. Alfred Vogel, pionir naravnega zdravljenja, je bil o tem prepričan. Vedno je pravilno naravno zdravilo postavljal skupaj z naravnim prehranjevanjem in zanesljivo, zdravo informacijo ter nasvetom. Bilo mu je jasno, da je tudi premagovanje revmatizma lahko le stvar našega razmišljanja.

Atrogel

Atrogel® gel

Deluje protivnetno, zmanjšuje bolečine in okorelost sklepov ter izboljšuje njihovo gibljivost
Več

Test za revmo

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dva namiga za preprečevanje prehladov pri otrocih

Od številnih Voglovih nasvetov tokrat izvzemamo dva, ki vam bosta lahko v pomoč predvsem pri preprečevanju prehladnih obolenj pri otrocih.

Poglejmo, kako.

Staranje ni le seštevek let

Staranju ne moremo ubežati, svojo mladostnost pa kljub temu lahko ohranjamo tudi vse življenje.

Poglejmo, kako.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel