background

5 domačih protibolečinskih ukrepov ob udarcih, zmečkaninah, zvinih ...

Spijte kozarec vode

Vsaka poškodba je za telo stres. Da bi se naše telo lahko čim bolj učinkovito odzvalo na stresno situacijo in uredilo vse potrebno za povrnitev prizadetega dela telesa v ravnovesje, je dobro, da takoj popijemo velik kozarec vode in pazimo, da smo vsaj v času okrevanja res primerno hidrirani.

Kadar pijemo dovolj vode, bodo vse naše telesne tekočine optimalno pretočne in vse telesne celice primerno oskrbljene. Celice bodo dobile hranilne snovi in oddale strupene odpadne produkte ter tako ustvarile potrebno energijo za normalno delo, rast in obnovo. Imunske celice ter mnoge druge snovi, ki sodelujejo pri celjenju, se bodo ob ustrezno hidriranem telesu lažje prebile do poškodovanega področja telesa in opravile svoje naloge. Nasprotno se ob dehidraciji telesa vse to odvija počasneje in težje, zaradi česar je tudi regeneracija tkiva po poškodbi počasnejša. Zaradi dehidracije lahko prizadet del telesa tudi bolj boli kot bi sicer.

Za hitro regeneracijo, manj bolečin in splošno boljše počutje torej skrbite, da popijete dnevno vsaj 2 do 2,5 litra vode (oz. 1 deciliter vode na 3 kilograme telesne teže). V vročih poletnih dneh, ob večji psihični ali fizični aktivnosti, jo je seveda potrebno zaužiti več. Kajti kolikor vode dnevno izločimo z uriniranjem, potenjem, dihanjem ..., toliko je moramo tudi nadomestiti. Znaki, da pijemo premalo, so koncentriran urin, ki je temne barve, zaprtje, glavobol, utrujenost brez pravega razloga, razdražljivost, nerazpoloženost, nespečnost itd.

10 globokih vdihov in izdihov

Po poškodbi je težko ostati miren in dihati umirjeno in polno. Pa vendar je dobro, da se potrudimo in to storimo ter tako optimiziramo pretok vitalne telesne energije (chi), ki skrbi, da se v telesu vse odvije, kot je potrebno. Panika in zadrževanje diha, nasprotono, telesu povzročata še dodaten stres, kar čutimo v izrazitejši bolečini.

Zato po poškodbi namesto kričanja, zadrževanja diha, zvijanja v krč in podobno raje vsaj desetkrat počasi globoko vdihnite in izdihnite, da ponovno ulovite naraven ritem dihanja. Ob izdihu lahko tudi vizualiziirate, kako se bolečina razblinja. S tem ko boste dihali, se boste umirili - manj bo sproščanja stresnih hormonov, umirili se bodo živčni sistem, krvni tlak in srčni utrip, mišična napetost bo popustila.

Umirjeni boste telesu lažje pomagali, da ustrezno odreagira in med drugim sprosti endorfine, naše naravne protibolečinske „tablete“, ki pomagajo zmanjšati občutek bolečine. Stvarnik nas je namreč ustvaril tako, da mnoge težave, vključno z bolečino, lahko sami umirimo ali odpravimo, če si to le dopustimo! Pomirjeni tudi lažje presodimo nastali položaj in poiščemo ustrezno rešitev.

Hladilna obloga iz zamrzovalnika

Ob akutnih bolečinah zaradi udarcev, zmečkanin, zlomov … bo tudi vrečka zamrznjene zelenjave, zavita v kuhinjsko krpo ali brisačo, odlična prva pomoč za zmanjšanje otekanja.

Mrzla obloga umiri prizadeto mišico, kost ali sklep, saj zmanjša naval krvi na mesto, ki je prizadeto zaradi poškodbe. Sprosti se tudi mišični krč, zmanša se hitrost potovanja informacij po živcih, vse to pa omili občutek bolečine. Torej, prej ko položimo hladilno oblogo na prizadeto mesto, manjši bodo ne le bolečina, ampak tudi oteklina in modrica oz. podpludba.

Hladen obkladek naj bo na prizadetem mestu približno deset minut, če prija, lahko tudi dvajset. V kolikor vam je ob njem neprijetno, ga umaknite prej. Če se vmes segreje, obkladek zamenjajte. Čez približno dvajset minut lahko postopek ponovite. Ohlajanje udarnin, zmežkanin, izvinov, nategov in oteklin je priporočljivo še približno oseminštirideset ur po poškodbi.

Namig: za neljube situacije je v zamrzovalniku vedno priročljivo hraniti vsaj nekaj gelnih blazinic za obkladke. Običajno so te lahko uporabljajo tako za hladne kot tople obloge.

Zeljni obkladek

Če ob zvinih in udarcih nimate na voljo odlične naravne pomočnice – arnike, si lahko pomagate tudi z zeljem. Ko ste poškodbo „ohladili“, na mesto udarca, zvina ali zmečkanine položite zeljni obkladek. Zanj potrebujete nekaj svežih ali odmrznjenjih zeljnih listov (odvisno seveda od velikosti prizadetega mesta). Te zgnetete, npr. povaljate z valjarjem, da se pocedi sok, položite na poškodovano mesto ter povijete. Lahko pa jih tudi drobno sesekljate ali nastrgate, zavijete v gazo ter položite na mesto poškodbe. Obkladek lahko pustite delovati tudi do dve uri. Da zeljni obkladek na obolelo mesto dovaja hranilne snovi, obenem pa posrka določene škodljive snovi, je menil tudi Alfred Vogel. Ta je ob hujših stanjih svetoval tudi kombinirano uporabo obkladka iz zelja z obkladkom iz gline. Dnevno menjavanje omenjenih obkladkov naj bi še pospešilo regeneracijo udarnine ali zmečkanine.

Namig: Zelje naj bo vedno na dosegu rok, lahko ga hranite tudi v zamrzovalniku. V domači lekarni sta zelo koristni tudi tinktura ali gel iz arnike (npr. A.Vogel Atrogel) ter glina. Slednjo pomešajte z vodo in jo v debelem sloju (nekaj milimetrov do dveh centimetrov) nanesite na kožo, prekrijte z gazo in pustite učinkovati od ene do treh ur.

Privoščite si veliko ananasa

Če imate doma ananas, je zdaj več kot primeren trenutek, da si ga privoščite v izobilju. Zakaj? Svež ananas (ne konzerviran) vsebuje proteolitične encime - bromelain. Največ jih je v trši sredici, zato se potrudite in kakšen košček temeljito prežvečite.

Proteolitični encimi niso pomembni le za prebavljanje beljakovinske hrane v prebavilih. Nepogrešljivi so tudi na mestu poškodbe (npr. udarnine, otekline, zmečkanine), saj sodelujejo v procesu celjenja in regeneracije. Na mestu poškodbe ti encimi cepijo oz. razgradijo beljakovine, kot je npr. fibrin. Slednji, poleg drugih beljakovin in imunskih celic, na mestu poškodbe ali vnetja pomaga pri celjenju. Ko je tkivo zaceljeno, se fibrin s pomočjo encimov razgradi in odstrani. Če se to ne zgodi pravilno, se lahko poškodovano področje zabrazgotini, to pa zmanjša optimalno delovanje prizadetega tkiva ali organa.

Ti encimi sodelujejo tudi pri razgradnji in pospravljanju mrtvih celic oz. poškodovanih tkiv. Poleg tega zmanjšujejo telesno proizvodnjo vnetnih prostaglandinov in umirjajo vnetje. Preprečujejo tudi preveliko zlepljanje krvnih žil na poškodovanem področju, zmanjšujejo viskoznost zunajcelične tekočine in tako skrbijo za boljšo prekrvitev prizadetega tkiva. Na ta način se seveda izboljša tudi oskrba poškodovanega predela s hranili, boljši pa je tudi »odvoz odpadkov«. Delovanje teh encimov boste npr. videli v hitrejšem izginjanju otekline in podpludbe.

Ker raven telesnih proteolitičnih encimov po 25. letu upada, telesu v primeru poškodb ni odveč pomagati z uživanjem hrane ali prehranskih dodatkov, ki te encime vsebujejo. Pomembno je, da jih uživamo na tešče oz. na prazen želodec, sicer se bodo ti encimi porabili v procesu prebave hrane v prebavilih.

Namig: dobro je, da domačo lekarno za pospeševanje okrevanja ob poškodbah opremite tudi s prehranskim dodatkom, ki vsebuje proteolitične encime. Med te encime poleg bromelaina sodijo tudi papain, natokinaze, tripsin, himotripsin in pankreatin. Hrana, ki jih vsebuje, sicer nekoliko pripomore k procesu okrevanja, a za še večji učinek jih je dobro zaužiti v koncentrirani obliki. V Nemčiji, denimo, je običajno, da se za pomoč pri regeneraciji poškodovanega tkiva po operacijah (vnetje, otekline, podpludbe) uporablja trikrat dnevno 1000 mg bromelaina.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Naravna orožja proti virusom gripe

Kihate, kašljate, vaš mučijo nahod, boleče grlo, mrazenje, vročina, bolečine v mišicah, utrujenost?

Preizkusite moč narave ...

Angina - kako si pomagati, ko so potrebni antibiotiki?

Od desetih primerov vnetja grla običajno le enega povzroča bakterija Streptococcus pyogenes iz skupine A.

Kako ravnati, ko so antibiotiki nujni ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.