background

Življenje po operaciji žil in kako preprečiti nadaljnje zaplete?

1. Skrb za ravnovesje vsega, kar telo, vključno z venami, potrebuje

Podobno kot skrbimo za rodovitnost zemlje (vlaga, bogato mikrobno življenje, razpoložljivost mineralov …), da je letina bogata, moramo skrbeti tudi za svoja telesa. Preverimo naš način življenja in ustrezno poskrbimo, da bo telo imelo vse potrebno za obnovo (tudi ven). Tako med drugim poskrbimo za:

 • Hidracijo telesa (pitje dovolj vode).
 • Uživanje zdrave, ekološke hrane, z obiljem vitaminov, mineralov, aminokislin (gradnikov elastina, kolagena za elastičnost žil), maščob (npr. protivnetnih omega-3 maščob) …
 • Uživanje pre- in probiotičnih živil (npr. sirotka, vlaknine, kefir …), ki ne krepijo le črevesne flore in funkcioniranja prebavil, temveč izboljšajo tudi izkoristek zaužite hrane. Slednje okrepi preskrbo telesa z vsem potrebnim in poskrbi za čiščenje telesa.
 • Ustrezno gibanje in vaje za izboljšanje venskega pretoka. Koristni so zlasti bosonoga hoja in plavanje ter vaje za boljšo cirkulacijo krvi v venah med sedečim ali stoječim delom.
 • Razbremenjevanje ven z dvigom nog nad nivo glave; npr. po napornem stanju, sedenju, pred spanjem.
 • Počitek in kakovosten spanec.

2. Odprava vsega, kar telo draži in vodi v težave z venami

Vse, kar telo na dolgi rok draži, ustvarja pogoje za nastanek vnetja in izgubo funkcionalnosti. Zdravje in funkcionalnost ven krha mnogo dejavnikov, npr.:

 • Preveč toksinov v telesu (npr. težkih kovin in kemikalij), ki jih zaužijemo (pesticidi, konzervansi), vdahnemo (kajenje, kemikalije na delovnem mestu) ali prejmemo skozi kožo (kozmetika, čistila). Ti so posebej problematični ob pomanjkanju vitalnih snovi (vitaminov, mineralov).
 • Ozka oblačila, ki ovirajo pretok venozne krvi po nogah navzgor.
 • Stoječe ali sedeče delo.
 • Visoke pete, ki ovirajo ustrezno gibanje mišic nog in tako ovirajo premik venozne krvi proti srcu.
 • Delo in življenje v okolju, prežetem s škodljivimi sevanji (elektro, magnetno, radijsko sevanje). Zemljenje npr. znano izboljša energijsko polje človeka in olajša tudi vensko cirkulacijo.
 • Kroničen psihični stres.
 • Debelost; debelost trebuha, denimo, ovira pretok venozne krvi iz nog proti srcu.
 • Sladkorna bolezen; preveč glukoze v krvi škoduje vsem žilam.
 • Težave z arterijami, zoženje drobnih arterij – arteriol, škodi tudi venski cirkulaciji. Zato, četudi je zdravje velikih arterij videti brezhibno, preverite, kaj se dogaja z malimi arterijami (z občasnim preventivnim neinvazivnim arteriografom).
 • Mnoge druge kronične težave, npr. s prebavili, jetri. Denimo zaprtje in zamaščenost jeter, med drugim, ovirata tudi venozno cirkulacijo.

Telo se lahko na tovrstne dejavnike oz. draženja odzove tako, da se prilagodi in nastalo situacijo obvlada. Če je dejavnikov, ki dražijo, preveč, telo ne more obvladati situacije in zato lahko postane težava, tudi z venami, kronična. To pomeni, da je potrebno telo razbremeniti čim več dražečih dejavnikov, da bo samozdravljenje močnejše.

3. Celostna podpora samozdravilnim močem telesa

Vračanje telesa v zdravo stanje oz. ravnovesje je proces, ki je pri različnih osebah različno dolg. Odvisen je od tega, kako hitro vključujemo potrebne spremembe, navedene v prejšnjih točkah. V naravnih medicinah je ključen del podpiranja samozdravilnih moči telesa tudi čiščenje telesa. Tega je idealno opraviti vmes, torej ko smo dokaj stabilni, in pred dodatno krepitvijo telesa z različnimi pripravki za okrepitev ven. Torej, ko smo stabilni, npr. ko se po odstranitvi vene počutimo dovolj močni, pazimo na potrebne korekcije iz točke 1 in 2, telo podpremo še pri čiščenju. Pred čiščenjem poskrbimo, da so prebavila in jetra funkcionalna, npr. da nismo zaprti in polni črevesnih oblog, da jetra niso v slabem stanju itd.

Ko bo telo bolj čisto, razbremenjeno številnih dražečih dejavnikov in ustrezno nahranjeno, bodo dodatni ukrepi za krepitev ven tudi najbolj učinkoviti. Jih pa seveda lahko uporabljate tudi prej.

Med dodatne ukrepe za krepitev ven npr. sodi uživanje rastlinskega zdravila iz semen divjega kostanja (Venaforce). Ta zdravi težave pri krčnih žilah in oteklih, težkih ter bolečih nogah, krepi vene in izboljšuje venski obtok v nogah. Redno jemanje, zlasti v času pred in med poletjem, prinese občutno olajšanje vsem, ki imajo težave z venami.

Vene prav tako podpira uživanje ajdovega čaja, zlasti iz kaše tatarske ajde. Zdravje žil podpira tudi zadostna oskrba telesa z vitaminom C, B vitamini, bakrom in ostalimi vitalnimi snovmi, ki prispevajo k zdravju in elastičnosti žil. Pomagamo pa jim lahko tudi od zunaj, z mazanjem nog z izvlečkom iz divjega kostanja (npr. Venagel), z oljem šentjanževke, izvlečki iz arnike itd. Tudi nežna masaža nog za podporo krvne in limfne cirkulacije med nanašanjem denimo šentjanževega olja lahko pomaga.

4. Vzdrževanje

Ko naši celostni ukrepi obrodijo sadove in so naše vene ponovno v dobrem stanju, je pomembno, da se ne polenimo, zlasti pri upoštevanju zapisanega pod točkama 1 in 2. Če bomo popustili pri prehrani, hidraciji, gibanju, in telo vnovič obremenjevati z dražilnimi dejavniki, se težave zlahka povrnejo. S staranjem gre tudi sicer v telesu lahko marsikaj narobe, zato so samozdravilne moči še bolj na preizkušnji. Skrb za vzdrževanje zdravja z zdravim življenjskim slogom je torej nujna.

Besedilo: Adriana Dolinar

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam noge zlasti pod kolenom otekajo? So proti koncu dneva vse bolj utrujene in težke? Vas koža na nogah pod koleni neznosno srbi? Se vam težave v vročih dneh povečajo? Pomaga vam lahko divji kostanj!

Okrepite vene z divjim kostanjem

Življenje po operaciji žil in kako preprečiti nadaljnje zaplete?

Ustrezna podpora je po operaciji za ohranjanje preostalih ven še toliko bolj pomembna. 

Ne prezrite naslednjih ukrepov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam