background

Kako ugotoviti, ali imamo z venami težave?

So vaše noge ob koncu dneva težke in utrujene?

Občutek težkih, utrujenih nog je običajen znak venskega popuščanja. Po daljšem stanju ali ob koncu dneva se namreč v nogah ustvari pritisk, ki nastane zaradi zastale krvi, ki se zaradi venskega popuščanja ne more optimalno prečrpati navzgor oz. proti srcu.

Ali dvigovanje nog zmanjša utrujenost, težo ali otekline nog?

Če po treh do petih minutah dvignjenih nog nad nivo srca prinese nogam olajšanje, je lahko posredi vensko popuščanje. Dvig nog namreč olajša pretok venozne krivi proti srcu zaradi česar se zmanjšajo utrujenost, teža in otekline nog.

So vaše noge nemirne?

Če so vam diagnosticirali sindrom nemirnih nog ali če imate nevzdržno potrebo po premikanju nog in neprijeten občutek v nogah, je to lahko zaradi venskega popuščanja. Mnogokrat se namreč z odpravljanjem težav na venah odpravi tudi sindrom nemirnih nog in s tem odpravi tudi potreba po jemanju nepotrebnih zdravil.

Imate vidne modre vene ali pajkaste vene pod kožo nog?

Zgodnji znak venske bolezni je tudi pojav omenjenih venskih žil. Odpravljanje teh zato ne le izboljša videz nog, ampak tudi prepreči nadaljevanje težav z venami.

Imate otekle noge?

Nenormalno nabiranje tekočine v gležnjih, stopalih in nogah je lahko posledica slabšega delovanja ven v nogah, ki ne morejo krvi učinkovito prečrpavati navzgor proti srcu.

Imate otekle noge in ste noseči?

Nosečnost lahko zaradi hormonskih sprememb in pritiska otroka na spodnji del trebuha prav tako pripelje do otekanja nog in težav z venami.

So se vam vene izbočile pod kožo navzven?

Če imate opisane znake, gre za krčne žile, ki so prav tako zgodnji znak venskega popuščanja. Lahko so boleče ali pa tudi ne. Nastanejo zaradi zastajanja venske krvi v venah, zaradi česar se te sčasoma razširijo in izbočijo navzven. Če jih ne odpravimo, se lahko stanje z venami poslabša, videz izbočenih ven pa bo vse grši.

Verjetnost, da vam težave povzročajo krčne žile, so tudi naslednji dejavniki: če ste starejši od 40 let, ste pretežki, imate stoječe ali sedeče delo, ste premalo telesno aktivni, imate slabo cirkulacijo in visoko stopnjo tihih vnetij v telesu, ste noseči, ste ženska in uživate kontracepcijske tablete ali ste v meni itd.

Vas noge občasno srbijo ali mravljinčijo?

Vensko popuščanje se lahko izraža tudi kot srbenje in mravljinčenje v nogah. Ti občutki se lahko pojavijo po daljšem stanju ali pa celo v postelji ponoči. To so običajno znaki slabšanja začetnega venskega popuščanja.

Se otekline na nogah izboljšajo, ko se uležete?

Če oteklin nimate zjutraj ali se te zmanjšajo, ko se uležete, ali poslabšajo proti koncu dneva, je verjetno ponovno razlog v slabem vračanju krvi po venah proti srcu.

Ali se vam koža nog ali gležnjev rdeči, debeli ...?

Rdečina okrog gležnjev in bolj debela trda koža v področju spodnjega dela nog je prav tako lahko znak venskega popuščanja. Slabšanje stanja z venami slabša tudi stanje kože na tem predelu. Ta npr. lahko zaradi izliva krvi iz ven postane rdeča, lahko rjavkasto obarvana, srbeča, suha, luskasta ali celo vneta.

Imate krče v nogah, ki se pojavijo tudi ponoči?

Krče v nogah le redko povezujejo z venskim popuščanjem. Nastanejo po daljšem stanju ali mirovanju, ko se zastala kri dlje časa zadrži v nogah. Krči so lahko blagi ali pa močni in lahko motijo spanje.

Ali imate odprto rano na spodnjem delu nog ali gležnjih ali rano ki se noče zacelit?

Znak že dlje časa trajajočega venskega popuščanja je lahko tudi rana, ki se ne more zaceliti. Rane, ki kažejo na težave z venami, se običajno pojavijo na nogah pod koleni. Če je prišlo že do teh težav, je dobro obiskati zdravnika.

Ali imate tudi v rodu zgodovino krčnih žil?

Težave z venami naj bi bile tudi dedno pogojene. Kar pomeni, da če jih ima nekdo v vaši družini (starši, stari starši), je večja verjetnost, da se pojavijo tudi pri vas. Torej, če je pri vas takšna situacija, je dobro, kljub temu da še ne opažate zgoraj opisanih znakov, preveriti stanje z venami s pomočjo posebne aparature in pravočasno poskrbeti, da do težav ne pride. Več o meritvah venskega pretoka.

V kolikor se v zgoraj opisanih simptomih najdete, si lahko poleg ostalih naravnih ukrepov za krepitev venskih žil pomagate tudi z naravnima pripravkoma iz divjega kostanja. A. Vogel Venaforce je registrirano zdravilo rastlinskega izvora iz izvlečka semen divjega kostanja. Jemanje Venaforce tablet krepi steno venskih žil, zmanjša prehajanje tekočin iz venskih žil in njihovo nabiranje v tkivu. Posledično so noge lažje, otekline in bolečine pa se zmanjšajo. Dobra dopolnitev tabletam je tudi gel iz izvlečka semen divjega kostanja - A. Vogel Venagel. Noge se po nanosu gela prijetno ohladijo, prav tako pa je tudi občutek teže in utrujenosti nog manjši.

Besedilo: Adriana Dolinar

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam