background

Lahkih nog naokrog…

Pomagajmo telo ohlajati

Eden od razlogov, zakaj poleti znake venskega popuščanja začutimo bolj kot v hladnejših mesecih, je vročina in pregrevanje našega telesa. Ker mora telo vzdrževati konstantno telesno temperaturo, ki je potrebna za normalno delovanje vseh procesov v telesu, se mora poleti ohlajati na več načinov. Eden teh je tudi ta, da vročo kri dlje časa zadržuje v venah, ki so bližje površju telesa. Na ta način se namreč toplota  (iz pregrete krvi) prenaša na površje telesa in oddaja v okolico telesa, zaradi česar se telesno središče ne pregreje. Drug še boj učinkovit način ohlajanja telesa pa je potenje in izhlapevanje potu iz naše kože. Seveda ta način ohlajanja lahko optimalno poteka le, če smo ustrezno hidrirani. Kadar ne popijemo dovolj vode in jo zato za osnovne funkcije v telesu primanjkuje, je telo ne bo po nepotrebnem izgubljalo še s potenjem. Tako se bo telo primorano ohlajati drugače, kar pa lahko zaznamo tudi v težavah z bolj oteklimi, napetimi in težkimi nogami.

Da bi torej pregretje telesa poleti preprečili, pazite, da se ne zadržujete predolgo na vročini in na soncu. Nujne aktivnosti zunaj opravite v jutranjih in pozno popoldanskih, večernih urah.

Kopanje v morju in čistih rekah, jezerih je kot nalašč v pomoč pri ohlajanju telesa oz. vzdrževanju ustrezne telesne temperature ob hudo vročih poletnih dneh. Tudi tuširanje ali oblivanje telesa ali nog s hladno vodo bo pomagalo. Star bojler za vodo zato nikar ne mečite stran, raje iz njega naredite poletni tuš na vrtu- če imate seveda to možnost- in poletna vročina ne bo več problem.

Da pa se bo telo lahko ob pregretju učinkovito in hitro ohlajalo s potenjem in izhlapevanjem vode s kože, pa je potrebno popiti dovolj vode. Čaji, sokovi, kava, pivo,… niso primerne pijače za zagotavljanje ustrezne hidracije telesa- alkohol, sladke pijače, mnogi čaji, kava telo še dodatno ožamejo prepotrebne vode. Zato pijte čisto vodo in sicer vsaj 2 do 2,5 l na dan. Ob vročini, psihičnem stresu, fizičnem delu itd. pa seveda tudi več. Da se bo voda v telesu učinkovito razporedila in opravila svojo funkcijo, pa na dva litra vode v hrani na dan zaužijte ca. 3 g (pol čajne žlice) naravne, nejodirane soli, npr. himalajske kristalne soli, lahko pa tudi katere od zeliščnih soli Alfreda Vogla.

Zaženimo črpalko

Arterijske žile v primerjavi z venskimi z lahkoto potiskajo kri po telesu, saj so med drugim za to tudi ustrezno opremljene. V njihovih žilnih stenah so mišice, ki pri potiskanju krvi naprej pomagajo. Venske žile so brez mišičnih celic, zato jim pri potiskanju venozne krvi gor proti srcu moramo pomagati mi. Kri, ki se po njih pretaka navzgor in premaguje silo težnosti, namreč pomagajo premikati mišice, ki so v okolici venskih žil. Pomaga pa tudi globoko dihanje. Da kri ne bi ob premiku navzgor zdrsnila nazaj dol, so vene opremljene še s posebnimi zaklopkami, ki kri ujamejo oz. ne dovolijo, da bi ušla nazaj. Ves sistem premikanja krvi po venah tako izgleda kot nekakšna črpalka. Da bo ta delovala optimalno in da bo čim manj krvi zastajalo v venah, kar jih dodatno obremenjuje in prispeva h kroničnemu popuščanju ven, moramo črpalki pomagati.

Telesna aktivnost vsak dan pomaga ohranjati funkcionalne mišice in s tem tudi dober pretok venozne krvi. Sprehodi s kužkom, tek, kolesarjenje, plavanje, izvajanje posebnih vaj za krepitev mišic nog bo odlična pomoč črpalki. Ob tem bomo brez dvoma tudi globoko zadihali, kar bo še dodatno pripomoglo k venskemu pretoku krvi.

Dodatno bomo venozni pretok pospešili, tudi če se bomo sem pa tja ulegli na hrbet in noge dvignili nad nivo glave. S tem bomo, kot bi obrnili lonec na glavo, venozni pretok vsaj za nekaj minut olajšali.

                               


Podprimo venske žile z divjim kostanjem

Vensko popuščanje je stanje, ko stene ven niso več dovolj elastične in neprepustne, zato spremenijo tudi svojo lego, se razširijo, s tem pa se tudi posledično razmaknejo zaklopke, ki ne tesnijo več dobro. Posledica je odtekanje venozne krvi nazaj proti nogam, vene ostajajo polne krvi, sčasoma pa pride tudi do prepuščanja tekočine preko stene venske žile v okolico žile. Zato je dobro venskim žilam pomagati in jih okrepiti. Poleg zdravega načina življenja, prehranjevanja itd. je dokazano dobra pomoč za njihovo krepitev tudi divji kostanj. Pripravke iz njega lahko uživamo, lahko pa jih nanašamo tudi lokalno na prizadete noge. Uporablja se jih lahko preventivno, lahko pa tudi kurativno.

Vsekakor bodo učinki močnejši, kadar bomo pripravke, kot je npr. A.Vogel Venaforce, uživali, saj bodo učinkovine divjega kostanja tako dosegle tudi  globinske vene. Gel kostanja - npr. A.Vogel Venagel, ki ga odlikuje visoka vsebnost escina v izdelku,  pa bo odlična podpora venam od zunaj. Namažimo ga do trikrat na dan.

Escin je tista glavna učinkovina v plodu kostanja, ki dokazano krepi vensko ožilje, ker med drugim deluje protivnetno, antioksidativno, izboljšuje elastičnost venskih žil, krepi njihovo steno in zmanjša odtekanje tekočine preko žilne stene v okolico žile. Za zagotavljanje optimalnih učinkov - lahkih nog čez poletje, je najbolje, v kolikor imate z venami težave, tablete kostanja pričeti uživati že pred začetkom poletja. Vsekakor pa boste začutili hitro olajšanje tudi, če jih začnete jemati kasneje - med poletjem.

12 tedensko jemanje Venaforca se je izkazalo primerljivo po učinku kompresijskim nogavicam oz. povijanju nog. To je dobra novica, saj lahko dobre rezultate dosežemo tudi brez nogavic in povijanja, ki  utegne biti zlasti v poletni vročini neugodno.

Pripravimo si svoje kostanjevo mazilo

Čas svetenja divjega kostanja je že mimo, plodovi, bogati z escinom pa bodo kmalu dozoreli. Če ste voljni in vešči priprave lastnih domačih zdravilnih pripravkov, bo torej kmalu čas, da se lotite še kostanjevega mazila.  V ta namen naberite nekaj zrelih plodov divjega kostanja, jih olupite in na drobno nasekljajte ali naribajte. V ponvi segrejte ca. 200 g maščobe (neslane svinjske masti ali kokosove maščobe) dodate za pest zdrobljenih plodov divjega kostanja in na nizkem ognju pražite, da rahlo zarumeni. S tem izločimo vodo iz plodov in omogočimo prehajanje učinkovin v maščobo. Pazimo le, da maščobe ne zažgemo! Čez noč pustite v ponvi ohlajati, zjutraj pa maso rahlo segrejte, da jo lahko preko gaze precedite v steklene kozarčke, zaprete in shranite na temno in hladno mesto. Z mazilom do trikrat na dan mažite noge. Če jih ob tem še masirate proti srcu, boste venski pretok še  dodatno pospešili.

Naj vam poletni dnevi minejo v stilu: »Lahkih nog naokrog«.

Besedilo: Adriana Dolinar

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam