background

Bolezni ven - težava mnogih

Pomembna lastnost ven je napestost njihovih sten, čemur rečemo tonus. Nanj lahko negativno vplivajo različni dejavniki, na primer dednost ali hormoni (pri jemanju kontracepcijskih tablet ali med nosečnostjo).

Če nismo dovolj telesno dejavni, oslabi tudi mišična črpalka, zaradi česar vene izgubijo prožnost. S tem se poveča pritisk na zaklopke, ki prej ali sej ne tesnijo več dobro. Kri zato ne teče več nepretrgoma nazaj proti srcu, temveč zastaja v nogah.

Zaradi stalnega zastoja krvi postajajo stene žil vedno bolj prepustne, zato tekočina in sestavine krvi prehajajo v tkivo.

To povzroči oteklino (edem), predvsem okrog gležnjev, ki se najprej pojavlja le ob večerih, sčasoma pa ostane ves dan. To stanje imenujemo kronično vensko popuščanje.

Znaki kroničnega venskega popuščanja:

  • krčne žile,
  • oteklina na območju gležnja in goleni,
  • utrujene in boleče noge,
  • občutek teže v nogah,
  • napetost in krči v mečih,
  • srbenje.

Krčne žile

Poleg ven, ki ležijo globoko v mišicah, poznamo še površinske vene, ki so na nekaterih mestih opazne skozi kožo. Te vene niso zelo pomembne za pretok krvi, saj 90 odstotkov krvi odteče proti srcu po globokih venah. Preveč razširjene površinske vene imenujemo krčne žil.

Razjede na nogah

Če kronično vensko popuščanje traja dlje, se lahko pojavijo težave s kožo, kot so suhost, pordelost, srbenje, rjavi madeži, vnetje kože in zatrdline v podkožju. Resen zaplet kroničnega venskega popuščanja je razjeda na nogah, ki se lahko okuži – to je predvsem nevarno pri starejših. Ob teh znakih mora zdravnik takoj raziskati vzrok in začeti zdravljenje.

Krvni strdki

Tromboze ali krvni strdki so lahko nevaren zaplet kroničnega venskega popuščanja.

Manj nevarno je, če se strdek pojavi v površinskih venah. To prepoznamo po občutku vročine in pordelosti ter oteklini, ki jo spremlja močna občutljivost za pritisk.

Pojav strdka v globokih venah pa lahko resno ogrozi naše zdravje, čeprav se lahko zgodi, da navzven ne čutimo izrazitih opozorilnih znakov. Lahko nam otečejo noge, ali pa celo ne čutimo nikakršnih znakov.če kri strdek odnese naprej po obtoku do arterij, lahko pride do življenjsko ogrožujolega zapleta, ki mu rečemo pljučna embolija. Tveganje zanj povečajo dolgotrajno ležanje ali sedenje (na primer v avtu ali na letalu), kajenje in jemanje kontracepcijskih tablet.

Zdravljenje

Poznamo več različnih načinov zdravljenja kroničnega venskega popuščanja.

Zdravnik lahko predpiše zdravljenje s kompresijskimi nogavicami, ki stiskajo vene in s tem pospešijo krvni obtok ter znižajo pritisk v venah. Zaradi stiskanja ven zaklopke spet delujejo bolj pravilno in usmerjajo kri navzgor proti srcu, zato se zmanjšajo otekline in preprečijo razjede na koži. Kompresijske nogavice se razlikujejo glede na čvrstost materiala, iz katerega so izdelane. Čvrstejše nogavice bolj pritiskajo na vene, zato jih uporabljamo pri napredovali bolezni. O najprimernejši čvrstosti odloča zdravnik, ki kompresijske nogavice predpiše.

Kompresijske nogavice je treba nositi vsak dan, tudi pri športnih dejavnostih. Obleči jih he treba takoj zjutraj, ko noge še niso otekle. Nošenje teh nogavic bo težave omilili, ne bo pa odpravilo njihovega vzroka. Poleg tega se mnogim te nogavice zdijo neudobne.

Učinkovit način zdravljenja je jemanje zdravila z izvlečkom semena navadnega divjega kostanja. Več na Venaforce.

Pri hujših oblikah kroničnega venskega popuščanja se zdravnik lahko odloči tudi za zahtevnejše posege. V razširjene vene lahko z injekcijo vbrizga snovi, ki zacelijo poškodovane venske stene. Ena možnost je tudi, da z operacijo odstrani okvarjene površinske vene. Običajno to za venski obtok ni težava, saj kri najde pot po drugih venah nazaj do srca.

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam