background

Z akupresuro nad otekle in utrujene noge

Kaj je akupresurna masaža in zakaj lahko pomaga?

Gre za fizično stimulacijo, glede na težavo, izbranih energijskih točk telesa (poznanih že več tisočletij), ki pomagajo pri ponovnem vzpostavljanju ravnovesja. V primeru začetne faze venskega popuščanja, kjer je akupresura še priporočljiva, to med drugim pomeni: izboljšanje venskega pretoka, krepitev ohlapnih mišic nog (pomembnih za črpanje venske krvi navzgor), zmanjšanje zadrževanja tekočine v medceličnem prostoru, zmanjšanje oteklin, krepitev ožilja, zmanjšanje utrujenosti in bolečin. Seveda sama akupresurna masaža za popolno obvladovanje težave ne bo dovolj, bo pa dobra pomoč pri celostnem obvladovanju težave. To pomeni, da je dobro poskrbeti za zdravje ven tudi z ustrezno hidracijo, hrano, obvladovanjem stresa, ustreznim gibanjem in morebiti tudi z jemanjem določenih prehranskih dopolnil ali pa zeliščnih zdravil. Eno slednjih je npr. registrirano zdravilo iz divjega kostanja A. Vogel Venaforce. Ta dokazano zdravi težave pri krčnih žilah in oteklih, težkih ter bolečih nogah, krepi vene in izboljšuje venski obtok v nogah. Bolj celostno kot boste venam pomagali, boljši bo rezultat.

Katere akupresurne točke so primerne?

Za blaženje oteklih, bolečih in utrujenih nog zaradi venskega popuščanja se med drugimi priporoča masaža naslednjih akupresurnih točk: ST 32, SP 5, GB 34, BL 60.

ST 32 se nahaja na želodčnem meridianu (energetski poti). Leži na srednjem zunanjem delu stegna, 6 širin vašega palca navzgor od zgornjega roba pogačice.

Na splošno se točke želodčnega meridijana uporabljajo ob: bolečinah vzdolž poteka želodčnega meridiana, bolečinah nad-kolena, kolena in pod-kolena, srčno žilnih težavah, arterijski hipertenziji, zastoju krvi v venah in motnjah arterijskega krvotoka, nevroloških motnjah, težavah v gibanju mišic, psihičnih motnjah, kot je npr. splošna slabost, psihofizična izčrpanost itd.

Masaža točke ST 32 se uporablja ob: bolečinah nog, paralizi ali šibkosti nog, bolečinah v kolenu, občutkih hladu v kolenih in stopalih, otopelosti stopala, artritisu kolena, ohromelosti po kapi, itd. (opisani so le nameni uporabe, ki so povezani z popuščanjem venskih žil).

GB 34 se nahaja na meridijanu žolčnika in sicer na zunanji strani noge, za dve širini vašega palca pod pregibno linijo kolena (pod glavico fibule).

Na splošno se točke meridijana uporabljajo ob: bolečinah vzdolž poteka meridijana žolča (tudi bolečine v stegnih, kolenih, stopalu), išijasu, mišičnih težavah itd. Masaža točke GB 34 se uporablja ob: oteklinah in bolečinah v kolenu, šibkosti in bolečinah nog, težavah z mišicami, oteklih stopalih, mišični distrofiji, ohromelosti, krčih itd. (opisani so le nameni uporabe, ki so povezani z popuščanjem venskih žil).

SP 5 se nahaja na meridijanu vranice na notranji zgornji strani gležnja in sicer na presečišču vertikalne linije, ki prehaja preko sprednjega roba gležnja in horizontalne linije, ki poteka po notranji strani gležnja.

Na splošno se točke meridijana vranice uporabljajo ob: boleznih vzdolž meridijana vranice, oteklinah, boleznih mehkih tkiv, mišic in tetiv, boleznih nog in rok, splošnih in lokalnih motnjah v pretoku krvi, boleznih kosti in sklepov itd.

Masaža točke SP 5 se uporablja ob bolečinah v gležnju, stopalu, zvinu gležnja, oteklinah stopala itd. (opisani le nameni uporabe, ki so povezani z popuščanjem venskih žil).

BL 60 ne nahaja na meridijanu mehurja in sicer v vdolbini med najbolj izbočenim zunanjim delom gležnja in Ahilovo tetivo, za izboklino gležnja v njegovi višini.

Na splošno se točke meridijana mehurja uporabljajo ob: mišičnih, kožnih, žilnih in živčnih težavah vzdolž meridijana mehurja, motnjah mišično skeletnega sistema, bolečinah nog itd.

Masaža točke BL 60 se uporablja ob bolečinah in oteklinah v stopalu (gleženj, peta in njihova mehka tkiva), bolečinah v kolenu, paralizi nog, itd. (opisani so le nameni uporabe, ki so povezani z popuščanjem venskih žil). POZOR! V času nosečnosti se te točke ne sme masirati!

Kako in koliko časa masirati akupresurne točke?

Izbrano točko na obeh straneh telesa stimuliramo par minut do največ 10 minut (najprej eno, potem drugo). Premer točke na meridijanu je ca. 5 milimetrov, tako da ni bojazni, da bi točko zgrešili. Zadostuje tudi, če masiramo v njeni neposredni bližini. Če čas dopušča, lahko po zaključenem stimuliranju vseh točk masažo ponovimo, sicer pa je dobro, da jo izvajamo vsak dan vsaj dvakrat. Točko masiramo tako, da nanjo pritisnemo s prstom ali dlanjo (ne premočno in ne prerahlo - božanje nima učinka) ter jo npr. krožno gnetemo v eno ali drugo smer. Partner (ica) ali prijatelj (ica) nam pri tem seveda lahko priskoči na pomoč. Pomembno je, da ste pri masaži sproščeni in glava brez misli - torej tukaj in zdaj. Enako velja za tistega, ki bi vam pri masaži pomagal.

Hidracija!

Da bi masaža akupresurnih točk optimalno delovala in da vas po njej ne bi noge še bolj bolele, je potrebno redno piti vsaj 2 do 2,5 litra vode.

Vir: Od tradicionalne ka savremenoj akupunkturi, Dr. D.J.Ulić
Tekst in fotografija prikaza akupresurnih točk: Adriana Dolinar

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam