Čudovita poletna jed. Lepa na oko, slastna na ugriz!
Paradižnike očistimo, narežemo na polovičke in posolimo. S prerezano stranjo navzdol naj se nekoliko odcedijo na papirnati brisački.
Vmes pripravimo omako: osmukamo sivkine vejice in približno 2 žlički cvetov pomešamo z balzamičnim kisom, v vroči vodi raztopljeno jušno osnovo, drobno sesekljano šalotko, olivnim oljem, javorovim sirupom in limonovo lupinico. Dodamo še sveže mleti črni poper in nekaj zeliščne soli Herbamare. Omako dobro premešamo.
Škampe operemo, jih odcedimo, nato pa jih po trebušni strani lupine prerežemo, da jih bomo kasneje lažje olupili. V večji ponvi segrejemo nekaj olivnega olja in dodamo škampe. Nekoliko jih popečemo, nato dodamo zeliščno sol in sesekljan česen ter pražimo, dokler ne zadiši. Jed nato zalijemo z vinom, dodamo drobtinice in na zmernem ognju kuhamo še približno 10 minut.
Vmes na žar ponvi ločemo spečemo bučke in paradižnik.
Bučke narežemo na kolobarje in jih z obeh strani zapečemo na olivnem olju in osmukanih vejicah sivke. Zapečene bučke shranimo na toplem, nato pa v isti ponvi zapečemo še polovičke paradižnika (s prerezano stranjo navzdol).
Oboje nato dodamo škampom, vse skupaj prelijemo z omako in posujemo s svežim peteršiljem.
Postrežemo s sveže pečenim domačim kruhom.
Namiga za recept:
https://www.avogel.ch/de/ihre-ernaehrung/rezepte/Salate_Rohkost/tomaten-zucchini-salat.php
https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/skampi-na-buzaro-tako-bodo-zares-izvrstni
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.