background

Krčne žile v poletnih mesecih

Nastanek krčnih žil  

Krčne žile so v bistvu površinske vene, ki se nahajajo tik pod kožo. So modrikaste, nabrekle, vijugaste in ne izgledajo ravno lepo. Ko govorimo o krčnih žilah, mislimo običajno na žile na nogah, na zadnji strani meč in notranji strani nog. Krčne žile so pogostejše pri ženskah kot pri moških.  

Vene so žile, ki kri, bogato z ogljikovim dioksidom, prenašajo nazaj do srca, medtem ko so arterije žile, ki kri, bogato s kisikom odvažajo od srca proti organom. Vene ležijo med mišicami in se ob napetosti mišice stisnejo in potisnejo kri proti srcu. Vene imajo venske zaklopke, ki služijo temu, da ne bi kri zaradi gravitacij odtekala nazaj proti nogam. Vendar pa imajo te zaklopke slabost – velikokrat se okvarijo. Takrat se začne v površinskih venah nabirati kri. Tlak v venah se zato veča, vene se raztegnejo, čez čas pa nastanejo krčne žile. Nastanek je velikokrat povezan z vrsto dela (pretežno sedeče ali stoječe delo), velik pomen pa ima dedni dejavnik. Če so torej vaše babice, tete in mama imele težave s krčnimi žilami, je velika verjetnost, da jih boste imeli tudi sami.

Kako jih prepoznamo?

Da bomo imeli težave s krčnimi žilami, lahko razberemo iz bolečih in pekočih nog, ki bolijo po dolgotrajnem sedenju ali stanju. Noge in gležnji so takrat ponavadi (zlasti zvečer) otekli in zadebeljeni, če se jih dotaknemo, pa imamo občutek napetosti. 

Pomoč

 • Četudi vemo, da smo nagnjeni k nastanku krčnih žil in da imamo službo takšne narave, ki nastanek krčnih žil samo še spodbuja, lahko marsikaj ukrenemo, da si težave olajšamo. Najpomembnejše je redno gibanje, torej redna telesna aktivnost. Ta pripomore k temu, da krepimo mišice, ki potem lažje potiskajo kri po venah v nogah proti srcu.
 • Obstajajo kompresijske nogavice, ki prav tako pripomorejo k temu, da kri ne zastaja v nogah. Dobite jih v specializiranih prodajalnah, kjer so na voljo preventivne in takšne z različno močjo kompresije (ki vam jo predhodno izmerijo).
 • Prekomerna telesna teža je eden od dejavnikov, ki negativno vpliva na nastanek krčnih žil. Zdrav način življenja in izguba odvečnih kilogramov sta torej tudi v tem primeru več kot dobrodošla.
 • Če imamo pretežno sedeče ali stoječe delo, se med delom večkrat malo sprehodimo. Med pretežno sedečim delom noge dvignemo v višino kolen, jih iztegnemo in za nekaj minut položimo na stol nasproti. Pri pretežno stoječem delu pa se večkrat zaporedoma postavimo na prste in nato na pete, vajo večkrat dnevno ponovimo.
 • Zvečer noge dvignemo visoko v zrak in jih tako držimo nekaj časa, najbolje, če so na nekaj naslonjene ali podložene. Če so otekline hude, jih lahko podložimo tudi za čez noč.
 • Pomembna je tudi pravilna obutev. Visoke pete ali pa čevlji, ki pete nimajo, niso priporočljivi. Obutev naj bo udobna, zaobljena (ne koničasta), prave velikosti in dovolj mehka. Po potrebi ji lahko dodate primeren vložek za čevlje.
 • Pitje zadostnih količin tekočine (2 – 3 litre dnevno), kot sta voda in nesladkan čaj, ter zdrav način prehranjevanja sta prav tako pomembna. Hrana, bogata z vlakninami, vpliva ugodno tudi na prebavo in deluje proti zaprtju. Namreč, ljudje, ki imajo težave s krčnimi žilami, imajo pogosto težave tudi s hemoroidi.   

Merjenje venskega pretoka v nogah s pletizmografom  

Merjenje venskega  pretoka pomeni meritev pretoka venske krvi v nogah, s tem pa enostaven, hiter in neboleč vpogled v posameznikovo zdravje venskega ožilja. Z meritvijo izmerimo kako delujejo naše vene  v nogah in kakšna je sposobnost naših mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu.

Izvedba meritev in navodila:  

 • Na notranjo stran goleni na obeh nogah pritrdimo optično (IR) sondo.
 • Izvedemo osem ponovitev stiska mišic goleni, s katerimi s pomočjo t.i. »mišične črpalke« (stiskanje mišic v nogah stiska vene in tako potiska kri proti srcu) izprazni vene.
 • Pomembno je, da pridete na meritve primerno oblečeni. Oblačila naj bodo ohlapna,  saj pred meritvijo noge pregledamo približno do kolena.
 • Noge so med meritvijo bose, zato je pomembno, da pridete z navadnimi nogavicami, ki jih lahko pred meritvijo enostavno sezujete.  Pri ženskah je pomembno, da takrat nimajo oblečenih hlačnih nogavic.
 • Takoj, ko prenehamo z gibalnimi vajami, se kri začne vračati v vene, tudi v območje gležnja, kamor smo namestili sonde. Sondi pošiljata svetlobne žarke približno 3,5 mm globoko pod kožo. S pomočjo odboja svetlobe naprava zaznava hitrost in obseg polnjenja venskega ožilja.
 • Vrednosti se na monitorju izrišejo v obliki grafične krivulje.  

Pletizmograf izmeri dva parametra:  

 • Čas polnitve venskega ožilja v sekundah. Daljši kot je, bolje delujejo vaše venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk na področje gležnjev;
 • Črpalno sposobnost venskega ožilja v nogah. Višja vrednost pomeni boljšo sposobnost golenskih mišic, da potiskajo vensko kri proti srcu.    

Program v merilni enoti preračuna oba parametra, ter natisne rezultate meritev. Po meritvah vedno opravimo svetovalni pogovor, saj so včasih rezultati meritev v normalnih okvirih, pa vendar oseba čuti težave in obratno, zato je pomembno, da skozi pogovor ugotovimo, ali so smiselni preventivni ukrepi, kot so npr. vadba mišične črpalke, hladno Kneipp-anje, uživanje preventivnih zdravil ali pa je že smiseln pregled pri zdravniku.  
Meritve so informativne narave, z njimi zato ne moremo postaviti diagnoze in ne nadomeščajo obiska pri zdravniku.  
Vedno upoštevamo dejavnike tveganja kot so spol, dednost, starost, telesna aktivnost, poklic, kajenje in druge. Pri meritvah smo pozorni tudi na simptome (občutek teže v nogah, bolečine, srbenje, napetost v mečih in krči v nogah) in znake (krčne žile, otekle noge, površinske vene).  Meritev in posvet trajata v povprečju 15 minut, kar je odvisno tudi od vaših vprašanj.  
Nosilec in pobudnik izvajanja meritev s pletizmografom (DPPG) v Sloveniji, je podjetje Farmedica d.o.o. iz Ljubljane. Meritve venskega pretoka izvajajo izključno strokovni sodelavci farmacevtske stroke z večletnimi lekarniškim izkušnjami, s pridobljenim certifikatom in opravljenim šolanjem v Švici. Meritve potekajo po predhodnem dogovoru in v sodelovanju z izbranimi lekarnami ter specializiranimi prodajalnami. Razpored meritev po Sloveniji je mesečno objavljen tudi na spletni strani www.farmedica.si.  

Načini zdravljenja krčnih žil  

Na tržišču je veliko gelov, ki vsebujejo divji kostanj. Z njimi se dvakrat dnevno mažemo od gležnjev proti kolenu (v smeri srca). Blažijo otekline in bolečine ter izboljšajo prekrvavitev. V lekarnah obstaja tudi gel s sintezno učinkovino heparin, ki ima podoben učinek.  
Na voljo je tudi registrirano zdravilo v obliki tablet, ki vsebujejo izvleček divjega kostanja. Zdravilo se imenuje Venaforce, več o njem si lahko preberete tukaj.  
Prav tako obstaja tudi sintezno zdravilo v obliki tablet. Po posvetu z dermatologom lahko krčne žile odstranijo tudi lasersko, vendar pa ta rešitev ni trajna. Nove krčne žile kljub temu nastajajo. 
Zdravljenje krčnih žil v prvi vrsti zahteva upoštevanje zgoraj naštetih preventivnih ukrepov, ki so za uspešno zdravljenje zelo pomembni. Brez nič ni nič, pravijo, in tako tudi žile ne bodo izginile, če ne bomo naredili nič zanje. Obstajajo zdravila in pripomočki, ki lahko olajšajo težave in stanje izboljšajo, največ pa bomo naredili tako, da bomo upoštevali čim več ukrepov hkrati. 

Pripravila Urška Živko

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam