background

Skrb za vene po operaciji

Operacija krčnih žil ne odpravi vzroka!

Čeprav so operativni, laserski in drugi invazivni ukrepi za obvladovanje oteklih, bolečih nog in grdega videza razširjenih ven zelo popularni, pa na ta način težav z venami žal trajno ne bomo odpravili. Delno je razlog za to tudi v tem, da razširjene vene nog niso le lokalni problem, temveč, kot ugotavljajo mnogi, najverjetneje tudi sistemski problem. Povedano drugače, v telesu je šlo nekaj narobe, kar se na koncu odraža tudi z razširjenimi venami na nogah oz. s krčnimi žilami. Zato le odstranitev poškodovane vene ne bo dovolj, kajti prej ali slej se bodo poškodovale tudi ostale vene. Kaj torej še lahko storimo? Za začetek je pomembno predvsem, da ugotovimo, s čim vse si težave z venami lahko pridelamo, da bi jih lahko uspešno obvladali.

Krčne žile zaradi povečanega pritiska venozne krvi na venah

Težave s krčnimi žilami lahko nastanejo zaradi dolgotrajnega povečanja krvnega pritiska znotraj ven in posledičnega popuščanja ven. To se npr. lahko zgodi v času nosečnosti, ko teža otroka pritiska navzdol in ovira delo »venske črpalke« ter pretok venske krvi v nogah. Pretok venske krvi v nogah je oviran, tudi kadar smo predebeli. Prevelik obseg trebuha namreč prav tako ovira črpanje venozne krvi navzgor. Pritisk krvi na vene nog pa se poveča tud,i kadar dolga leta opravljamo enolično stoječe ali sedeče delo in če smo sicer telesno dokaj neaktivni. Neaktivnost oslabi mišice nog, to pa pomeni slabo delovanje »venske črpalke«. Tudi preveč vsakodnevnega stresa s plitkim dihanjem ali zadrževanjem dihanja lahko ovirata normalni pretok venske krvi po nogah navzgor.

»Venska črpalka« omogoča, da se venozna kri lahko premika navzgor. Sestavljajo jo venske zaklopke, ki preprečujejo utekanje krvi nazaj navzdol. Mišice ob venskih žilah, ki pomagajo potiskati kri navzgor. Trebušna votlina, ki z dihanjem ustvarja podtlak ter tako olajša premik venozne krvi iz nog navzgor.

Razlog za povečan krvni pritisk v venah pa je lahko tudi globoka venska tromboza. Vnetje in nastanek strdkov v globoki veni namreč lahko ovira pretok krvi, kar lahko poveča tudi tlak v površinskih venah nog in povzroči pojav krčnih žil.

Krčne žile zaradi slabšanja strukture (in funkcionalnosti) tkiva venskih žil

Krčne žile pa lahko nastanejo tudi zaradi slabšanja strukture tkiva venskih žil in njihovih zaklopk, zaradi česar te izgube funkcionalnost. Ko venske zaklopke ne tesnijo več dobro, kri prične zastajati v venah nog, kar poveča tudi pritisk venozne krvi na steno ven. Posledica strukturne poškodbe ven je tudi prepustnost sten venskih žil, otekline in vnetja.

Po mnenju dr. M. Ratha in L. Paulinga naj bi na ta način nastali npr. tako globoka venska tromboza (ki lahko vodi do krčnih žil), kot ateroskleroza (srčno žilna obolenja, katere posledica je lahko srčna in možganska kap). Menita namreč, da sta tako pri težavah arterij, kot pri težavah ven, v ozadju kronično pomanjkanje vitamina C in presežek prostih radikalov (npr. prostih radikalov zaradi kajenja, presežka oksidiranih trigliceridov itd.). Prvo ustvarja šibkost žilnih sten (npr. izguba elastičnosti stene ven, slabše tesnjenje zaklopk, večja prepustnost žilne stene, večja nagnjenost k vnetjem ...) drugo pa poškodbe in vnetja na žilnih stenah še poglablja.

Da zdravju venskih žil ne škodi le pomanjkanje vitamina C ali pa presežek prostih radikalov, temveč tudi presežek glukoze v krvi, presežek vnetnih mediatorjev v krvi, preveč trigliceridov, pomanjkanje HDL itd., pa priča tudi raziskava Auzky O. na 902 ženskah srednjih let. V študiji Association between symptoms of chronic venous disease in the lower extremities and cardiovascular risk factors in middle-aged women. Auzky O. et al. so namreč ugotovili, da se težave s kroničnim popuščanjem ven nog (krči, bolečine, otekline, motnje spanja ...) pogosteje pojavljajo tistim, ki so oboleli za aterosklerozo, diabetesom, so predebeli, imajo povečan obseg trebuha, imajo povišane vrednosti CRP-ja (indikatorja telesnega vnetja), trigliceridov in pomanjkanje HDL-ja (poznanega tudi kot pomembnega telesnega antioksidanta).

Ni torej zaman trditev nekaterih, da se pravo zdravljenje težav z venami začne šele, ko odpravimo težave na arterijah (ateroskleroza, diabetes ...), če je to seveda še mogoče.

Torej v izogib ponovni operaciji ven, poleg odpravljanja posledic (težke noge, otekline, bolečine ...), čim prej ukrepajte tudi v smislu odpravljanja vzrokov krčnih žil in težav, ki so z nastankom krčnih žil povezane. Poleg osnovnih ukrepov, opisanih v člankih Način življenja in popuščanje venskega ožilja ter Lahkih nog naokrog, med katerimi je tudi uporaba zdravila za krčne žile iz divjega kostanja A. Vogel Venaforce ter Venagel-a, si preberite še nekaj namigov, kako lahko vene obvarujete najhujšega.

Obvladajte aterosklerozo in vene vam bodo hvaležne

Glede na to, da se težave z venami pogosteje pojavljajo pri ljudeh z aterosklerozo, boste tudi venam koristili, ko boste aterosklerozo obvladali.

Če imate občutek, da za preprečevanje srčne in možganske kapi (ateroskleroze) že veliko storite, ker ne jeste nasičenih maščob in holesterola, se motite. Sprememba prehranskih priporočil od druge svetovne vojne dalje (manj maščob in več ogljikovih hidratov) in zniževanje holesterola z zdravil, nas ni pripeljalo do izkoreninjenja ateroskleroze, kot so davno nazaj napovedovali v Ameriškem združenju za zdravje srca, temveč ravno nasprotno. Srčno-žilne bolezni so danes med vodilnimi po vzroku smrti ljudi. Če se sprašujete, kako je to mogoče, priporočamo, da si več o največji zmoti tega in prejšnjega stoletja preberete v knjigi Resnice in zmote o holesterolu, ki jo lahko prelistate na http://shop.zazdravje.net/. V knjigi boste našli tudi kopico nasvetov, kako na naraven način poskrbeti za zdravje ožilja in to celo s pomočjo kvalitetnih nasičenih maščob (npr. maslo, kokosova, palmina maščoba ...) in holesterola!

Obvladajte diabetes in vene vam bodo hvaležne

Glukoza je pomembno gorivo za naše celice, kadar je je v telesu ravno prav. Nasprotno pa presežek glukoze ne prispeva le k nastanku ateroskleroze, temveč lahko tudi poslabša stanje z venami. Med drugim se poslabša splošna cirkulacija preko nog. Lahko se poveča pojav komplikacij krčnih žil (npr. bolečine, krči, poškodbe kože, razjede ...). Poveča pa se tudi nastajanje prostih radikalov, ki lahko vodijo v telesna vnetja. Prostih radikalov se namreč tvori več ob izgorevanju glukoze, kakor ob izgorevanju maščob.

Kdor misli, da je odrekanje kalorijam (zlasti maščobam), uživanje umetnih sladil in doživljenjsko jemanje zdravil za diabetes vse, kar lahko stori, se moti. Pred stotimi leti so namreč diabetes uspešno obvladovali brez zdravil, le s spremembo prehrane. Zakaj ga ne bi tudi danes? Da je to možno, je dokaz dr. Andreas E. s Švedske, ki je že mnogim pomagal diabetes omiliti ali celo odpraviti s spremembo diete, katere osnova je bila zapisana pred 100 leti! Glavno, kar je potrebno črtati z jedilnika, niso visoko kalorične nasičene maščobe (maslo, kokos ...) ampak industrijsko uničeni ogljikovih hidrati (bel kruh, testenine, riž, peciva, bel sladkor ...). Več o tem si lahko preberete na njegovi spletni strani www.dietdoctor.com. Poleg spremembe v dieti, nivo glukoze v krvi po mnenju dr. M. Ratha učinkovito znižujejo tudi vitamin C, B vitamini, ekstrakt cimeta, grozdnih pečk itd. Ugotovil je, da se je pri pacientih z diabetesom tipa II. po 6 mesecih jemanja takšnega pripravka glukoza v krvi znižala za 23 odstotkov. Posledično je bilo tudi manj komplikacij zaradi diabetesa.

Obvladajte debelost in vene vam bodo hvaležne

Debelost, kot vidite, ni le rizični dejavnik za nastanek ateroskleroze, temveč tudi za nastanek krčnih žil. Zasluge za to, da se danes soočamo skoraj z epidemijo debelosti med starimi in mladimi, pa ponovno gredo tudi na račun sprememb v prehrani. Sodobni človek namreč uživa vse preveč industrijsko predelane hrane, predvsem pa vse preveč sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov z malo vlakninami (bel kruh, testenine, riž ...).

Zato, v kolikor upate, da boste debelost obvladali s katero od diet, ki omejuje uživanje maščob, se ponovno motite. Že davno nazaj so debelost uspešno odpravljali ravno nasprotno in sicer s povečanjem uživanja kvalitetnih maščob, kot so maslo, kokosova maščoba, olivno olje ... in z zmanjšanjem uživanja ogljikovih hidratov. Več o tem, kako z uživanjem kvalitetnih nasičenih maščob brez stradanja lahko izgubite tudi odvečne kilograme, prav tako lahko preberete v omenjeni knjigi o holesterolu.

Besedilo: Adriana Dolinar

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam