background

10 ukrepov proti zatekanju nog v poletnem času

1. Dvignite noge

Če vam otekajo stopala in gležnji, je to eden prvih potrebnih ukrepov, ki hitro prinese olajšanje. Noge dvignite čim višje, vsekakor višje od srca. To storite vsak dan, najbolje tri- do štirikrat, vsakič za pol ure (odvisno tudi od resnosti težav). Ko greste spat, si pod gležnje lahko podložite blazino.

2. Izogibajte se vročine

Poskušajte se čim več zadrževati na hladnem, kar pa ni vedno preprosto. Če ne gre drugače, vsaj ne sedite na direktni sončni svetlobi, poiščite si prostor v senci.

Pomagate si lahko tudi z ventilatorjem ali hladilnim sprejem, ki bo hitro osvežil in ohladil noge.

Izogibajte se toplim kopelim, vročemu prhanju in savnanju, saj vse to še dodatno okrepi zatekanje nog. Prhajte se z mlačno vodo, na koncu si noge splaknite s hladno vodo, saj boste s tem poživili pretok krvi.

3. Bodite aktivni

V mislih imamo nežno vadbo, kot sta hoja ali plavanje, ki poživijo cirkulacijo. Najbolje, da telovadite zjutraj, ko je še dovolj hladno, da ne pregrejete telesa in s tem spodbujate dodatnega zatekanja nog. Tudi večeren čas je ugoden. Nasprotno pa prekomerna in intenzivna vadba zatekanje nog še poslabšuje, zato bodite zmerni. Bolje je večkrat in po malem, pretiravanje bi vam prej škodilo. Posebej blagodejno je plavanje, zato izkoristite vsako priložnost.

4. Pijte veliko vode

Pri zatekanju nog včasih kdo pomisli, da bi bilo dobro spiti manj vode. Vendar pa si s takšnim početjem zelo škodimo, saj se na račun premalo vode v krvi poveča količina soli, zato telo zadrži vsak požirek vode in tako pride do zatekanja. Prekomerno uživanje soli v veliki meri zatekanje nog poslabšuje, zato je zelo koristno, če spijete veliko vode in z njo razredčite količino soli in jo pomagate odplakniti iz telesa.

Težite k temu, da spijete najmanj dva litra čiste vode na dan. Vanjo lahko dodate kakšno rezino eko limone ali kumare, ki bosta zaradi protivnetnega delovanja dodatno pomagala v boju proti zatekanju.

5. Pazite na prehrano

Pozorni bodite zlasti na količino zaužite soli. Uživajte čim bolj naravno, nepredelano sol v manjših količinah, uporabite lahko tudi sol z manj natrija, kot je denimo Herbamare Diet. Na vsak način iz prehrane izločite visoko predelana živila, saj se ravno v njih skrivajo zelo velike količine (prečiščene, razvrednotene) soli, kot so zlasti mesni izdelki, pa tudi razne omake, juhe ipd.

Poleti v svojo prehrano vključite čim več sadja in zelenjave. Posebej blagodejni so naravni diuretiki, ki za razliko od sinteznih telesa ne oropajo dragocenih vitaminov in mineralov. Zaužijte čim več rdeče pese, listnate zelenjave, kot sta solata ali špinača, buč, stročjega fižola, špargljev, čebule, limone in ananasa.

6. Nosite kompresijske nogavice

Te morajo biti čim ožje, čeprav jih težko spravite nase. S pritiskom takšne nogavice zmanjšujejo obseg razširjenih ven, povečajo krvni pretok in preprečujejo nabiranje tekočin v gležnjih in stopalih, ki povzročajo zatekanje.

7. Ne bodite predolgo pri miru

Po dolgem delavniku, posebej če pretežno sedimo ali stojimo, je normalno, če so noge malo zatekle. To lahko preprečite tako, da si privoščite redne premore s sprehodom, saj boste tako sprostili nelagodje v nogah. Če na delovnem mestu pretežno sedite, si nekaj podstavite pod noge. Že majhna podloga lahko prinese opazno izboljšanje.

Pri sedenju se izogibajte prekrižanih nog v kolenih, saj to še dodatno poslabšuje zatekanje. Najbolje je, da imate noge ravno na tleh ali da jih prekrižate v gležnjih.

V izogib zatekanju lahko že v pisarni izvedete preprosto vajo.

8. Masirajte se

Z masažo stopal in gležnjev lahko prav tako preprečite zatekanje nog. Z obema rokama s krožnimi gibi nežno masiranje noge od stopal proti kolenom. Še bolje pa je, da to delo prepustite drugim, saj se tako ne rabite sklanjati. Za masažo oteklin nog sta odlični v osnovnem (npr. mandljevem) olju razredčeni eterični olji poprove mete ali grenivke.

9. Moč magnezija

Magnezij je zelo pomemben za dobro prekrvavitev. Če vam ga primanjkuje, je zatekanje nog logična posledica.

Najbolje, da zanj poskrbite po naravni poti. Zaužijte več temnolistne zelenjave, kot sta špinača in kodrolistni ohrovt, oreščkov in semen, rib, avokada, banan in temne čokolade.

10. Divji kostanj je odličen za spodnje okončine

Semena drevesa divjega kostanja pomagajo ožati membrane krvnih žil in spodbujajo boljši venski pretok.

Venagel vsebuje izvleček semen navadnega divjega kostanja. Venagel blaži zatekanje nog in lajša občutek težkih, utrujenih nog, stopal in gležnjev. Masaža z Venagelom obenem pomaga poživiti krvni pretok v nogah.

Uporabljamo ga tako, da majhno količino gleda dva- do trikrat dnevno vmasiramo v kožo v smeri navzgor. Še zlasti smo pozorni na območje gležnjev in predelov, kjer čutimo največ nelagodja.

Bodite pozorni, če težave ne minejo.

Noge običajno otekajo le občasno. Če počitek in našteti ukrepi ne prinašajo olajšanja in imate visok krvni tlak, pa se je za nasvet dobro obrniti na zdravnika, saj gre v tem primeru lahko za resnejše stanje, ki je potrebno podrobnejše obravnave.

Besedilo: Sabina Topolovec
Povzeto po: www.avogel.co.uk

Ocene

Ocena:

29.06.2020

“Zelo koristna.”

Marjana Maršnjak

Odgovor A.Vogel: Hvala.

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam