background

S krepitvijo mišic nog nad otekle, utrujene in boleče noge

Kako nam lahko krepitev mišic nog pomaga obvladati utrujene, otekle in boleče noge zaradi težav z venami?

Venski krvi pri premikanju od stopal navzgor pomagajo tudi mišice naših nog oz. tki. mišična črpalka. Ko se mišice krčijo, te pritiskajo na stene ven in pomagajo potiskati venozno kri proti srcu. Bolj ko skrbimo, da so mišice nog aktivne, čvrste, več ko se gibljemo, delamo vaje za krepitev mišic nog (zlasti meč), boljši bo lahko tudi venski pretok krvi. Posledično pa je lahko manj težav tudi z oteklinami, bolečinami in utrujenostjo nog.

Poleg naravnih rastlinskih zdravil za obvladovanje venskega popuščanja, kot je npr. A. Vogel Venaforce, ustrezne prehrane in obvladovanja stresa … torej lahko otekle, utrujene ter boleče noge umirimo tudi z različnimi načini krepitve mišic nog.

Vaje doma in nordijska hoja

Natančne napotke, kako krepiti mišično črpalko s preprostimi vajami doma, ko nimamo časa za gibanje na prostem in kako pravilno izvajati nordijsko hojo, najdete tudi v naši knjižici Mali vodnik za zdrave vene. Prelistate jo lahko na tej povezavi.

Hoja in tek brez čevljev

Preden je človek iznašel čevlje, je seveda hodil in tekel bos. To pa je na njegovo telo delovalo krepčilno na več načinov. Npr. vsa tkiva (mišice, vezi, tetive, sklepi …), zlasti v predelu stopala, so neprimerno več delala kot danes, ko smo obuti. To pa pomeni tudi, da je bilo stopalo bolj stabilno, čvrsto, krepko in da je tudi bolj učinkovito amortiziralo hojo ali tek. Pri bosonogi hoji ali teku tudi polagamo stopala na tla popolnoma drugače kot v primeru, ko smo obuti. V kontakt s tlemi ne pride najprej peta, ampak sprednja tretjina stopala. To ob gibanju še dodatno ugodno vpliva na amortizacijo (blaženje pritiskov) vseh sklepov telesa. Zanimiv video o bosonogi hoji in teku lahko pogledate na tej povezavi.

Nadalje se zaradi takšnega načina hoje ali teka krepijo tudi mišice nog. Najbolj seveda začnejo »garati« mišice stopala, bolj aktivne pa postanejo tudi ostale mišice (npr. mišice meč …). Da mišice nog resnično krepimo, je najboljši pokazatelj prav utrujenost in bolečine mišic, ko z bosonogo hojo ali tekom prvič začnemo. Občutek je namreč podoben tistemu, ko ponovno začnemo hoditi, ko nam snamejo gips zaradi zloma. S tem, ko z bosonogo hojo postanejo mišice nog aktivnejše, pa se lahko izboljša tudi venski in limfni krvotok. To lahko pomeni manj oteklin, bolečin in utrujenosti v nogah.

Še eden izredno koristen učinek bosonoge hoje ali teka je tudi stimulacija oz. aktivacija vseh telesnih organov. Na obeh podplatih imamo namreč akupresurne točke vseh telesnih organov. Hoja ali tek z bosimi nogami te točke neprestano stimulira, kar pomeni, da s tem ne koristimo le venam, ampak celotnemu telesu in počutju. Bosonogo hojo ali tek je zato nedvomno dobro vključiti v celostno obravnavo težav z venami. Poletje je za to idealen čas, ni pa nemogoče bosonoge hoje prakticirati tudi v ostalih letnih časih. Celo pozimi smo lahko deležni pozitivnih učinkov bosonoge hoje, pri čemer pa ni nujno, da hodimo ali tečemo bosi. Lahko smo obuti v bosonoge čevlje! Kakovostno obutev, s katero lahko uživate kot bi bili bosi, lahko najdete pod blagovno znamko Leguano.

Električni stimulator mišice meč

Mišice nog (npr. meča) pa lahko stimuliramo oz. aktiviramo, krepimo tudi z električnim stimulatorjem mišic. Ta deluje tako, da s pošiljanjem električnih impulzov stimulira mišice meč h krčenju. Ko pa se mišice krčijo, to pozitivno vpliva tudi na limfni in venski krvni pretok, saj se obenem krčijo tudi površinske in globoke vene, ter aktivira limfni sistem. Venski pretok se požene podobno kakor ob telesni aktivnosti.

Takšna pomoč venam je dobrodošla vsem, ki imajo težave z venami, pa zaradi npr. časovne stiske nimajo časa za ustrezno telesno aktivnost. Ljudem, ki imajo težave z venami, se namreč priporoča vsaj enourna telesna aktivnost vsak dan. Električni stimulator lahko mirno in neopazno uporabite v času pavze na delovnem mestu v pisarni. Prav tako pa je takšna pomoč venam dobrodošla tudi ljudem z gibalnimi omejitvami, zaradi npr. poškodb, debelosti, starosti, bolezni … Električna stimulacija meč pa je lahko dobrodošla tudi za nosečnice, ki se zaradi različnih vzrokov ne uspejo dovolj gibati. Znano je, da se v tem času kar pogosto rade pojavijo težave z venami zaradi rasti otroka in pritiska trebuha na vene v spodnjem delu trebuha.

Zanimivo je, da kvalitetne električne stimulatorje, kot je denimo VEINOPLUS, priporočajo za blaženje težav ne le v primeru občutka bolečih in oteklih nog ter odpravljana venskih zastojev, ampak celo za zdravljenje simptomov venske insuficience (VI) in post-tromboznega sindroma(PTS), ter za pomoč pri celjenju venske razjede (ulkusa) (CVI). To pomeni, da si lahko z električno stimulacijo meč kvaliteto življenja izboljšajo tudi osebe, ki trpijo zaradi hujših težav z venami, kot je venska insuficienca stopnje (VI).

Besedilo: Adriana Dolinar

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam