background

Drugo mnenje

Krčne žile z vidika tradicionalne kitajske medicine, joge in velnesa

Tradicionalna kitajska medicina

O vzrokih za pojav krčnih žil smo se pogovarjali z doktorico orientalske medicine Jadranko Perl, Slovenko, ki z možem živi v ZDA. Pri svojem delu na kliniki združujeta več vej medicine in se osredotočata na celosten pristop. Preden pričnemo z lajšanjem simptomov, je potrebno najti izvor težave. Ravnovesje je namreč preplet vplivov telesa, duha in okolja.

Kakšni so vzroki oziroma kaj je povod za težave s krčnimi žilami z vidika tradicionalne kitajske medicine?

Krčne žile so v kitajski tradicionalni medicini (TKM) primarno posledica oslabelosti mišic in veznega tkiva, kar je povezano z vranico in vraničnim meridianom. Sekundarni vzrok za krčne žile, posledico pomanjkanja energije vranice, je zastajanje krvi. Oslabljena vranica ne more opravljati ene izmed svojih pomembnejših funkcij – nadzora in dvigovanja ravni či-ja (či je krožeča življenjska sila, katere obstoj in lastnosti so osnova kitajske filozofije in medicine).

Zakaj pride do pešanja energije oziroma slabšega delovanja vranice?

Najbolj pogosti vzroki šibke vranice in šibkega vraničnega meridiana so naslednji:

 • dednost – podedovana šibkost vraničnega meridiana in vranice,
 • prehranske navade – preveč surove in hladne hrane oziroma pijače, premajhne ali prevelike količine hrane,
 • emocionalni in kognitivni stresi – preveč skrbi in obveznosti, pretiravanje s fizično aktivnostjo in delom,
 • bivanjske razmere - dolgotrajna izpostavljenost hladu in/ali vlagi.

S kakšno hrano lahko pripomoremo h krepitvi vranice?

K zdravju in energiji vranice prispeva raznolika prehrana, ki jo je na pretek za vse okuse in diete. Hrano za krepitev vranice najdemo prav v vseh skupinah živil:

 • zelenjava: poparjena zelenjava, koruza, zêlena, vodna kreša, repa, buče, alfalfa, ohrovt, šampinjoni, redkev, koromač, česen
 • žita: rjavi riž, ječmen, amarant, rž, oves
 • stročnice: fižol v zrnju, leča
 • sadje: limone, maline, breskve, jagode, češnje
 • alge: morske alge, kelp
 • semena, oreščki: sezamovo seme, bučna semena, sončnična semena, orehi, kostanj, pinjole, pistacije
 • meso: zmerne količine pustega ekološkega mesa, perutnina, jagnjetina, divjačina
 • morska hrana: jastog, školjke, kozice, ribe
 • čaji: zeleni čaj, jasminov čaj, čaj iz malinovih listov
 • začimbe: črni in kajenski poper, cimetovo lubje, nageljnove žbice, koper, ingver, meta, rožmarin, žajbelj, kurkuma, timijan, hren, muškatni orešček.

Krčne žile dejansko nastanejo zaradi zastojev na več nivojih. Za krepko zdravje vranice in pretočnost žil sta potrebni pestrost in dinamika – v gibanju, domačem in delovnem okolju pa tudi v kulinariki.

Jadranka Perl, Magistrica TKM in DOM (Doktorica Orientalske Medicine)
EasternandWestern Medical Center, Massachusetts, ZDA

 

 

 

DAO JIN JOGA

Za vaje, ki spodbujajo pretok in blažijo občutek težkih nog, smo povprašali trenerko in raziskovalko kitajske metafizike in joge Darjo Furek. Po poklicu je gradbena inženirka, a jo je življenjska pot preusmerila k drugačnim gradbenim elementom. S starodavnimi znanji ustvarja programe, ki so gradniki zdravja. Dao jin joga izhaja iz Kitajske; je nežno ritmično gibanje, ki ob izvajanju aktivira energijske kanale (meridiane) in usmerja energijo v telesu. Aktivira tudi sklepe in kosti ter preprečuje izsuševanje telesa. Kaj to pomeni? Z leti proizvajamo vse manj sline, solz in ostalih telesnih tekočin. Bolj ko smo 'sočni', bolj vitalno je naše telo. Si predstavljate, da bi bili prožni in gibčni kot mlada veja drevesa tudi na jesen življenja? Redno izvajanje dao jin joge ohranja vitalnost, zdravje in notranji mir.

Katere vaje nam priporočate za dobro prekrvavitev ter ublažitev težav pri krčnih žilah?

Za prvo preprosto vajo, ki jo lahko izvajamo kjerkoli, so potrebni le neovirani prsti na nogah. Najlažje jo izvajamo bosi. Drgnite palec in kazalec na obeh nogah. Izročilo pravi, da vsaj 360-krat na dan. S tem boste spodbudili meridiana jeter in želodca, ki potekata po omenjenih prstih. Oba organa in pripadajoča meridiana vplivajo na cirkulacijo in nastajanje krvi. Z gibanjem omenjenih prstov aktiviramo tudi sklop mišic stopala, narta ter goleni, kar spodbuja tudi pretok krvi nazaj proti srcu.

Pri drugi vaji lezite na hrbet ter iztegnite noge in roke v zrak. Začnite jih sproščeno stresati, pri tem pa naj se sprošča tudi mišica jezika. Sproščenost jezika in ustne votline lahko ustvari tudi zvok. Položaj sprosti srčno mišico in olajša pretok krvi. Vaja spominja na gibe dojenčka, zato jo imenujemo 'veseli dojenček'. Zaradi spremembe smeri cirkulacije se pri njej spodbuja tudi delovanje limfnega sistema. Privoščite si jo vsaj enkrat dnevno.

Tudi pri tretji vaji ostanite na hrbtu. Pokrčite in dvignite kolena približno v širini kolkov. Roke položite na tla ob telo. Ob vdihu čim višje dvignite medenico in trebuh. Trikrat ponovite. Nato dlani položite na spodnji del trebuha in ponovite še trikrat. Tretji del vaje je nekoliko zahtevnejši, saj se dvignete na teme. Noge malo bolj iztegnite in se preko podlahti in komolcev ob vdihu dvignite na teme glave. Ob izdihu se preko temena in podlahti spustite na tla. Ta različica je malo zahtevnejša in je primerna za tiste, ki nimajo težav z visokim krvnim tlakom in vratnimi vretenci. Prijetno spodbuja cirkulacijo dobesedno od glave do pet ter odpravlja občutek teže v nogah, ki je pri krčnih žilah pogosto prisoten.

Darja Furek, trenerka Dao jin joge
Pot Sonca in Lune

 

 

 

Medicinska pedikura, velnes za stopala

Stopala so stik s tlemi, hkrati pa nosijo tudi vso težo in obremenitev telesa. O negi stopal in pomenu pedikure pri težavah z venami smo se pogovarjali s specialistko medicinske in estetske pedikure Elzo Gavranović Rupa.

Kakšen pomen ima nega stopala pri težavah z venami?

Pri pedikuri najprej opravimo pregled stopala. Glede na področja, kjer je koža bolj odebeljena, lahko sklepamo tudi na obremenitve stopal. Sledi pregled prstov in nohtov. Noge z naprednim stadijem krčnih žil so zaradi področij stanjšane kože bolj podvržene vnetjem, zato je zelo pomembno, da med drugim preprečujemo tudi nastanek glivic na nogah. Z redno pedikuro ohranjamo prožno stopalo in pospešujemo cirkulacijo v celotni nogi. Z masažo stopala ter raztegovanjem prstov prebudimo celotno telo, saj so na stopalu pomembne akupresurne točke. Sama pedikura poteka v sedečem položaju z dvignjenimi nogami, kar še dodatno sprošča preobremenjeno ožilje.

Kako pomembna je redna nega stopal?

Z izbranimi mazili in redno nego ohranjamo prožnost in sproščenost stopal. Strankam za preprečevanje občutka težkih in napetih nog pri krčnih žilah svetujem redno uporabo Venagela z izvlečkom semen divjega kostanja. Nanesemo ga na nart, stopalni lok in celotno golen. Zelo hitro se vpije, lahko pa ga uporabljamo tudi v kombinaciji z drugimi negovalnimi kremami. Za nego stopala pa svetujem Gabezovo kremo; je bolj mastne teksture, zato ustrezno nahrani, navlaži in mehča predele s trdo kožo. Odlično vpliva tudi na prekrvavitev in sklepe. Prožno in negovano stopalo pomeni tudi lahkotnejši korak!

Poletje je čas, ko se z veseljem znebimo obutve in sprostimo noge. Ob visokih temperaturah pa se v primeru težav s krčnimi žilami poveča občutek neprijetnega pritiska v spodnjem delu nog. Kaj nam lahko svetujete za olajšanje?

Prvi del pedikure, v katerem stranke najbolj uživajo, je namakanje nog v prijetni kopeli. V manjšem čebru si jo lahko pripravimo tudi doma. Za temeljito osvežitev, poživitev in sprostitev pa priporočam 'poligon kopeli'. Za pripravo potrebujete 3 plastične čebre in 3 brisače. Pripravite še kuhinjsko sol, žličko poljubnega olja, osvežilno eterično olje (lahko tudi Po-Ho), ledene kocke ter nekaj kamnov ali peska.

V prvi čeber do polovice nalijte vodo sobne temperature ter ji dodajte pest soli. Za čebrom po podlagi potresite pesek. V naslednji čeber nalijte četrtino vode in dodajte četrtino ledu. Za njim pogrnite brisačo in tretji čeber napolnite s toplejšo vodo, ki ste ji dodali poljubno olje ter nekaj kapljic eteričnega olja. Poligon zaključite s tretjo brisačo.

V prvem čebru se zadržite minuto, da se vaša stopala naužijejo mineralov. Stopite iz čebra ter spodbudite točke na stopalu s sprehodom po pesku ali kamnih. Nato stopite v čeber z ledom. Prijetno vas bo osvežil in prebudil. Nato stopite ven ter se čez brisačo sprehodite do zadnjega čebra z vodo in oljem. Zaradi temperaturne razlike boste občutili rahlo mravljinčenje, vaša stopala pa se bodo naužila negovalnih olj. Vrnite se na začetek in ponovite nekaj krogov. Takšen poligon je lahko prijetna zabava ter pustolovsko raziskovanje čutov za celo družino!

Elza Gavranović Rupa, specialistka medicinske, estetske in športne pedikure
Pedikura Elza, Lepotni Studio P&Co

 

 

 

 

 

Besedilo: Lucija Šušteršič

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam