background

Kako preprečiti krčne žile?

Pijmo dovolj vode

Za preprečevanje in blaženje krčnih žil je v prvi vrsti pomembna redna skrb za hidriranost telesa. Kadar smo dehidrirani, se med drugim naša kri zgosti, kar povzroča dodatno obremenitev venam. Ob dehidraciji se rado pojavi tudi zaprtje, kar prav tako venam povzroča dodatne težave. Če smo dehidrirani v vročih poletnih mesecih, pa bodo naše vene še izraziteje zaradi tega trpele. Da telo lahko vzdržuje konstantno telesno temperaturo, se mora poleti ohlajati. To med drugim poteka tako, da se vroča kri zadržuje v površinskih venah, od kjer se toplota prenaša v okolico, in s potenjem. Če v telesu ni na voljo dovolj vode, bo ohlajanje s potenjem in izhlapevanjem vode s kože ovirano, kar ponovno poveča obremenitev ven. Zato ne dovolimo, da zaradi natrpanosti delovnika, skrbi … pozabimo na našo najosnovnejšo potrebo – pitje vode. Dnevno naj bi je zaužili med 2 in 2,5 litra.

Kakovostna prehrana

Bolj bo hrana polna vitaminov (C, E…), antioksidantov, encimov, naravnih protivnetnih snovi, aminokislin …, v boljšem stanju bodo naše vene, saj bodo že s hrano dobile obilje potrebnih gradnikov za ohranjanje zdravja njihove žilne stene in zaklopk. Prednost naj zato imajo domača, ekološka hrana, obilje zelenjave in sadja, sveže pripravljena hrana, začimbe, mlečno-kislinsko fermentirana hrana, kostne in zelenjavne juhe, divjerasla hrana … Npr. fermentirane jedi in napitki (npr. kim-či, kefir, sirotka - Molkosan) ter vlaknine v zelenjavi in sadju bodo krepili prebavo, odpravljali zaprtje in podpirali vsrkavanje vitalnih snovi iz črevesja v telo. Pogostejše začinjanje jedi z začimbami ne bo pričaralo le okusnejše jedi, ampak bo pozitivno delovalo tudi na vene. Kurkumin v kurkumi npr. med drugim deluje protivnetno, krepi jetra in redči kri. Vse našteto koristi tudi venam. Ingver pa naj bi celo olajšal simptome krčnih žil in preprečeval strjevanje krvi. Obe začimbi tudi krepita energijo vranice, kar je dobro, saj je šibkost vranice pogost vzrok v ozadju težav z venami.

Za voljo zdravja ven se je dobro čim bolj izogibati živilom, ki telesu ropajo vitamine in minerale, ga zakisajo, zastrupljajo, rušijo ravnovesje črevesne flore ter povečujejo telesna vnetja. Sem npr. sodijo bel sladkor, bela moka, industrijsko močno predelane maščobe (transmaščobe, omega 6 rafinirana olja), prevelike količine mesa, hitra prehrana itd.

Krepitev mišic nog

Mišice nog so pomembne pri črpanju venozne krvi navzgor, saj stene venskih žil niso, tako kot arterijske, opremljene s čvrstimi mišicami. Če so mišice šibke ali neaktivne npr. zaradi pretežno sedečega ali stoječega dela, premalo telesne aktivnosti, bomo venam zelo škodili na dolgi rok. Zato poskrbimo, da mišice nog redno krepimo npr. z vajami doma ali na delovnem mestu, nordijsko hojo, tekom, bosonogo hojo itd.

Čevlji, ki podpirajo vene

Raziskovalci ugotavljajo, da vensko kri iz nog najučinkoviteje potisnemo navzgor kadar smo bosi oz. obuti v čevlje brez dvignjene pete in obratno. Večja kot je peta na čevljih, slabši je venski pretok krvi v nogah. Kar pomeni, da se je dobro izogibati rednemu nošenju čevljev z visoko ali srednje visoko peto in dati prednost čevljem brez dvignjene pete. Takšni so npr. bosonogi čevlji Leguano, ki imajo tudi mnogo drugih prednosti pred običajnimi čevlji.

Zemljenje

Še samo ležanje, sedenje ali hoja brez čevljev po naravnih površinah v naravi ima, verjeli ali ne, zelo pozitivne učinke na naše telo, tudi vene. Zemljenje telesu omogoča povezovanje z zemljino energijo in odpravlja pomanjkanja elektronov, ki nastane zaradi sodobnega načina življenja. Elektroni pomagajo telesu vzpostavljati ravnovesje, posebej v primeru ko v telesu kroži obilje prostih radikalov, ki, znano, lahko vodijo v nastanek kroničnih vnetij. Ko imamo dovolj elektronov, tudi kri ni gosta in lepljiva, kar ugodno vpliva na vene. Torej, prepustite se objemu narave vsak dan vsaj v toplih mesecih leta.

Zeliščna pomoč

Že prizadetim venam lahko pomagamo z različnimi izvlečki iz rastlin (borovnic, grozdja, ginka, divjega kostanja, Gotu Kola, bodeča lobodika, ajde…). Nekateri od teh (npr. izvleček iz semen divjega kostanja) so celo registrirana rastlinska zdravila, namenjena zdravljenju težav z venami.

Npr. mesec dni dnevnega uživanja ekstrakta plodu borovnic, ki vsebuje 173 mg antocianinov (standardizirano na 25 %), zmanjša simptome kroničnega venskega popuščanja. Tudi izvleček iz pečk grozdja pozitivno vpliva na vene. Vsebuje proantocianidine. Ti antioksidanti med drugim zavirajo propad kolagena, pomembnega za elastičnost venskih žil, delujejo protivnetno in preprečujejo strjevanje krvi. Priporoča se uživanje 25-100 mg 1 do 3 krat dnevno (standardizirano 40 - 80 % proantocianidinov). Izvleček listov ginka je eden najpogosteje predpisanih zeliščnih pripravkov v Evropi, saj ima zelo široko področje uporabe. Med drugim podpira tudi tonus venskih žil. Odmerek je 40 - 80 mg 3 krat dnevno (standardiziran na 24 – 27 % flavon glikozidov ginka in 6 – 7 % triterpenov).

Izvleček semen divjega kostanja v pripravku A. Vogel Venaforce je registrirano zdravilo, ki zdravi težave pri krčnih žilah in oteklih, težkih ter bolečih nogah, krepi vene in izboljšuje venski obtok v nogah. Dnevni odmerek je 1 tableta zjutraj ena zvečer (med obrokom). Tableta vsebuje 157,5 – 225,0 mg izvlečka svežega semena navadnega divjega kostanja, tako da ustreza 50 mg triterpenskih glikozidov (escina). Zdravilo deluje na tonus ven in prepustnost kapilarnih sten, tako da zmanjša prehajanje tekočin iz kapilar in njihovo nabiranje v tkivu. Na ta način zmanjša otekanje nog in ublaži pogoste spremljajoče simptome, kot so občutek teže in napetosti v nogah, bolečine ter srbenje. Terapijo uživanja izvlečka divjega kostanja lahko dopolnimo z lokalnim mazanjem nog z gelom divjega kostanja.

Akupresurna pomoč

Težave z venami v začetni fazi venskega popuščanja lahko previdno dodatno lajšamo tudi z masažo določenih akupresurnih točk. Ta bo podprla venski pretok, šibke mišice nog, zmanjšala otekanje, utrujenost in bolečino nog.

Aromaterapija

Tudi eterična olja lahko pripomorejo k zmanjševanju simptomov krčnih žil, kot so slaba prekrvavitev nog, otekanje in bolečine. V ta namen se lahko uporabljajo sivka, limonska trava, geranija, cipresa, kamilica, žajbelj, poprova meta, klinčki in številna druga eterična olja. Mnogi npr. opažajo, da so težave z venami izrazitejše, kadar smo pod stresom. Ker sivka pomirja psiho in telo, ugodno vpliva tudi na vene. Utrujene, boleče in otekle noge lahko nežno v smeri proti glavi masiramo z eterični olji geranije in ciprese, pomešane v osnovnem olju za masažo (12 kapljic vsake v 1 dcl olja). Geranija med drugim vpliva na zmanjševanje vnetja, podpira boljšo cirkulacijo, cipresa pa med drugim pomirja mišične krče zaradi krčnih žil.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

5 nasvetov za trdnejše zdravje otroka v jesenskem času

Otroci so vnovič sedli v šolske klopi. Za mnoge to pomeni čas novih prehladnih obolenj in drugih težav z zdravjem.

Kako naravno krepiti imunski sistem?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.