background

Moda za lepe noge? Ne, hvala!

Tesno oprijete hlače res poudarijo lepo postavo ali skrijejo majhne lepotne nepravilnosti, ampak za kakšno ceno? Visoke pete so res seksi, ampak morda obenem tudi povod za še večje težave z venami. Ker takšno in podobno „modo za lepe noge“ prenašamo še na naše hčere, jih že od malega učimo, da je to dobro. Ko bodo odrasle, bodo le težko verjele, da lepoto nog prav zaradi teh dejanj lahko izgubijo. Vas zanima, zakaj?

Posledice visokih pet

Venozno kri po nogah navzgor pomagajo „prečrpavati“ mišice nog. Mišice tako skupaj z venami in venskimi zaklopkami sestavljajo mišično vensko črpalko. To aktiviramo ob hoji ali drugih telesnih aktivnostih. Podobno kakor se v naših rokah ob stisku moker košček mila iztisne iz dlani, se kri s pomočjo aktivnih mišic nog iztisne po venah proti srcu. Da bi bilo potiskanje krvi po venah navzgor ob telesni aktivnosti čim bolj optimalno, pa ni vseeno, kako smo obuti. Visoke pete npr. ovirajo normalno gibanje stopala in gležnja ter tako zmanjšajo delo mišično venske črpalke.

V raziskavi so ugotavljali, kako na venski pretok krvi nog vpliva hoja v čevljih z različno visokimi petami, v primerjavi z bosonogo hojo. Sodelovalo je trideset, v povprečju 26 let starih žensk, brez težav z venami. Med poskusom so bile enkrat bose, drugič obute v čevlje s srednje visoko peto (3,5 cm) ter tretjič in četrtič obute v čevlje z visoko peto (7 cm) s polnim ali klasičnim podplatom.

Med mišičnimi vajami, ki aktivirajo mišično vensko črpalko, so testirali, kako različna obutev, v primerjavi brez nje, požene venski obtok v nogah. Ugotovili so, da čevlji z visokimi petami najbolj zmanjšajo učinkovitost mišic pri zagonu mišično venske črpalke. Razlog? Med drugim se ob nošenju visokih peta najbolj zmanjša učinkovitost mišic, da porinejo venozno kri navzgor in najbolj poveča pritisk venozne krvi na površinske vene. Torej, venska cirkulacija v visokih petah je slaba. Srednje visoke pete so se v poskusu izkazale nekoliko bolje. Najbolj pa so mišično vensko črpalko in s tem pretok venozne krvi navzgor pognale bose noge.

Raziskovalci še opozarjajo, da lahko dolgotrajno nošenje čevljev z visokimi petami izzove povišan krvni tlak na stene ven, kar lahko dolgoročno vodi tudi v pojav utrujenih, oteklih in bolečih nog. Visoke pete torej res ustvarijo videz lepih nog, a dolgoročno lahko vodijo v nastanek težav z venami, ki pa lepoto nog lahko okrnejo.

Če je le možno, se zavoljo dolgega zdravja in lepote nog raje izogibajte prepogostemu nošenju visokih pet. V kolikor vam delo to res ne dopušča, je dobro vsaj večkrat na dan sezuti čevlje ter z bosonogo hojo ali ustreznimi vajami aktivirati mišično vensko črpalko. V kolikor so vaše noge na koncu dneva otečene, utrujene ali boleče, jih lahko podprete tudi s pripravki iz divjega kostanja, ki vene krepijo in omenjene težave blažijo ali celo odpravljajo. Za zunanjo nego je npr. na voljo gel iz svežih semen divjega kostanja - A. Vogel Venagel, za notranjo podporo pa tablete naravnega rastlinskega zdravila iz svežih semen divjega kostanja - npr. A. Vogel Venaforce.

Tesno oprijete hlače

Tako kot so ženske dolgo nazaj zategovale steznik, da bi izgledale vitke in lepe, to mnogo žensk počne danes s tesno oprijetimi hlačami. A podobno, kot so stezniki slabo vplivali na zdravje žensk, tudi pretesne hlače lahko vodijo v zdravstvene težave. Zato mnogi specialisti s področja zdravja ven svetujejo, naj takšna moda ne bo vaš pretežni način oblačenja, saj tesno oprijete hlače lahko slabo vplivajo ne le na zdravje živčevja nog in zdravje prebavil (zgaga), ampak tudi na prekrvavitev nog.

Res je, da kompresijske nogavice podpirajo vensko cirkulacijo. A tesno oprijete hlače, čeprav se tesno prilegajo našim nogam, nikakor nimajo istega učinka. Te naj sicer ne bi direktno povzročale krčnih žil, lahko pa krčne žile zagotovo poslabšajo pri vseh, ki z venami že imajo težave. Takšne hlače namreč ovirajo cirkulacijo krvi v nogah, stiskajo spodnji del trebušne votline in ovirajo normalno dihanje. S tem pa povečajo zadrževanje krvi v venah. Vene so zaradi tega pod dodatnim stresom, saj več krvi pritiska na njihove stene in tako še težje premikajo kri navzgor proti srcu. Kadar so vene zdrave, lahko prenesejo takšen stres, ko pa so vene že prizadete, pa jih to lahko še dodatno oslabi. Znak, da imate z venami že težave, so npr. otečeni gležnji ali spodnji del nog proti koncu dneva ter utrujene in težke noge. Če opažate te težave, se tesno oprijetim hlačam raje izogibajte, v nasprotnem primeru se lahko problemi z venami poslabšajo s tem pa je seveda lahko konec tudi lepih nog.

Prav tako ni priporočljivo, da tesno oprijete hlače nosijo ženske, ki so nagnjene k razvoju krčnih žil. To so, denimo, kadilke. Cigarete telesu kradejo pomemben C vitamin, ki med drugim, skrbi za zdravje naših žil. Tudi ženske s previsoko telesno težo so nagnjene k nastanku težav na venah, zato naj raje izberejo drugačno modo. Prav tako naj se tesnim hlačam izogibajo ženske, ki so v hormonskih nihanjih (puberteta, nosečnost, menopavza) in ženske po 40. letu. V kolikor imate pretežno stoječe ali sedeče delo, vašim venam tesno oprijete hlače ne bodo v pomoč, ampak jih bodo še dodatno obremenjevale. Če imate diabetes, so vaše žile že zaradi povišane krvne glukoze pod stresom, zakaj bi jih potem še dodatno mučili s tesno oprijetimi hlačami?

Za zdravje in lepoto nog so zato od tesno oprijetih hlač boljša izbira hlače, ki so krojene po vašem telesu, a trebuha in nog ne stiskajo dodatno. Naj bodo narejene iz naravnih materialov, ki dihajo in se lahkotno prilagajajo vašemu gibanju in dihanju. Takšna moda ali pa nošenje ohlapnih hlač ali kril zagotovo ne bo dodatno obremenjavala vaših ven. Še ena dobra lastnost „ohlapne mode“, ki omogoča normalno cirkulacijo nog, je ta, da z njo ne boste spodbujale nastajanje celulita. Nastanek le-tega namreč povezujejo s slabo prekrvavitvijo nog, ki je lahko posledica tudi pretesno oprijetih hlač.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.