background

Bolečine v nogah: utrujene noge ali kronično vensko popuščanje?

Bolezen pogosteje prizadene ženske, saj se z njo spoprijema vsaka druga, medtem ko je prizadet le vsak četrti moški. Kaj je vzrok za nastanek kroničnega venskega popuščanja, kakšni so postopki zdravljenja, kako si lahko pomagamo sami, zakaj sta Venagel gel in Venaforce tako učinkovita pri odpravljanju težav z bolečimi nogami ter kakšno vlogo pri tem odigra divji kostanj, odgovorimo v članku.

Od težkih in utrujenih nog do kroničnega venskega popuščanja

Kronično vensko popuščanje (KVP) je motnja (podrobneje o njej v nadaljevanju članka), ki se začne postopoma in se z leti slabša. Sprva se kaže le kot občutek utrujenih in težkih nog proti koncu dneva. Težave so še izrazitejše po večjih naporih ter v poletnih mesecih. Bolj jih občutijo ljudje v nekaterih poklicih, kot je na primer poklic kuharice, saj mora cel delovni dan stati na vročini. Večina se jih sicer na ta občutek težkih in utrujenih nog navadi. Navadno pa omenjenih težav sploh ne povezujejo z vidnimi znaki KVP  ̶  krčnimi žilami, če jih imajo. Zlasti pri ženskah se temu stanju z leti pridružita občutek nemirnih nog ter krčev. Težave so izrazitejše zvečer, ko se bolniki po napornem dnevu usedejo in umirijo. Pogosto se pridružijo še krči v mečih, najpogostejši so popoldne ter proti večeru ¹.  

Kako pa si lahko pomagamo sami, če se spoprijemamo z občutkom težkih in utrujenih nog? Venagel gel je mazilo, namenjeno lajšanju težav pri bolečih nogah, in predstavlja dobrodošlo dopolnilno nego.

Venagel gel

Gel vsebuje izvleček semen navadnega divjega kostanja. Zato je Venagel odličen pri odpravljanju težav z bolečimi nogami, saj hladi noge in odpravlja občutek težkih in utrujenih nog. Prav tako pomaga pri krčnih žilah in drugih stanjih, ki spremljajo kronično vensko popuščanje. Najboljši učinek delovanja Venagel gela dosežemo, če ga nanesemo dva do trikrat dnevno na mesta okrog gležnjev. Uporabljamo ga lahko sočasno z zdravilom rastlinskega izvora Venaforce.

Divji kostanj

Za zdravljenje se uporabljajo le posušena semena divjega kostanja. Farmakološko najpomembnejša sestavina semen je escin, zmes različnih triterpenskih saponinov (predstavljajo pomembne naravne derivate rastlinskih triterpenoidov, ki so sekundarni rastlinski metaboliti). Zakaj je escin tako učinkovit pri odpravljanju težav težkih in utrujenih nog ter zdravljenju simptomov kroničnega venskega popuščanja?  Escin zavira tvorbo vnetnih snovi v telesu in zmanjša aktivnost encimov, ki razgrajujejo stene žil. Prav tako povečuje napetost žil in hitrost pretoka krvi ter s tem preprečuje nastanek edemov (kopičenje vode v tkivu) ². Kaj pravijo raziskave? Najnovejši podatki študij potrjujejo protivnetne lastnosti escina pri zmanjševanju prepustnosti žil v vnetih tkivih in s tem zaviranju nastajanja edemov. Venotonični učinki escina so bili dokazani predvsem z in vitro študijami (potekajo v laboratorijih) na izoliranih človeških podkožnih venah ᶟ.

Kronično vensko popuščanje lahko zdravimo tudi z zdravili

Posledica motenj venskega obtoka spodnjih okončin imenujemo kronično vensko popuščanje - KVP. Skupni imenovalec teh težav je stalno povišan tlak v venah spodnjih okončin, ki se pri hoji ali drugem gibanju z nogami ne zniža.

Vzrok za to je slabost vezivnega tkiva v venah. Venske zaklopke v povrhnjih in globokih venah pri zdravih ljudeh zagotavljajo pretok venske krvi samo v eno smer  ̶  proti srcu. Pri pojavu krčnih žil pa zaklopke v razširjeni veni ne morejo več opravljati te naloge. Kri teče v tem primeru po globokih venah proti srcu le do dimelj. Od tu pa se po povrhnjih venah znova vrača v golen. Zaradi tega povratnega toka kri zastaja v goleni in tlak v venah se poviša. Pride do odtekanja goleni in občutka napetosti. Zvišan tlak razširi vene, vpliva pa tudi na mikrocirkulacijo, v kateri  se zaradi zvišanega tlaka dogajajo spremembe, ki povzročajo cel kup težav in bolezenskih znakov na spodnjih okončinah ⁴.

Zdravljenje KVP lahko razdelimo na pet skupin:

  • sprememba življenjskega sloga,
  • izvajanje zunanjega pritiska na vene (kompresija) s povoji ali medicinskimi kompresijskimi nogavicami,
  • lajšanje težav z zdravili,
  • zamašitev (sklerozacijo) povrhnjih ven z vbrizgavanjem določenih kemičnih snovi in nato nošenje elastičnih povojev ali medicinskih kompresijskih nogavic,
  • operativna odstranitev krčnih žil.

Dolgo je veljalo, da težav s krčnimi žilami ne moremo zdraviti z zdravili. Vendar to ne velja več, saj so dokazali učinkovitost novih zdravil. Ta namreč delujejo na ravni mikrocirkulacije in preprečujejo vnetno dogajanje v tkivu. Gre za posebej pripravljene snovi  ̶  nahajajo se v naravi ter vplivajo na vene. Njihova učinkovitost pri lajšanju simptomov je namreč dokazana na velikih mednarodnih študijah ⁴. Eno izmed takšnih zdravil je zdravilo rastlinskega izvora Venaforce.

Venaforce

Je registrirano zdravilo rastlinskega izvora na osnovi izvlečka semen divjega kostanja. Venaforce je nepogrešljiv pri zdravljenju simptomov kroničnega venskega popuščanja. Kako pa vemo, da se spoprijemamo s kroničnim venskim popuščanjem? Najbolj značilni znaki bolezni so: otekle noge, krčne žile, občutek teže v nogah, srbenje, bolečine ter napetost in krči v mečih.


Kako deluje zdravilo Venaforce? Protivnetno, antiedematozno (deluje proti oteklini) in venotonično (okrepi stene ven), kar uspešno učinkuje pri kroničnem venskem popuščanju. Venaforce torej učinkovito deluje na tonus ven in prepustnost kapilarnih sten: zmanjša prehajanje tekočin iz kapilar ter njihovo nabiranje v tkivu. Na ta način zmanjša otekanje nog in ublaži pogoste, že zgoraj navedene spremljajoče simptome. Za odrasle in mladostnike (od 18 let) je priporočljivo jemanje 2 tablet dnevno (ena zjutraj in ena zvečer) med obrokom. Prvi učinki delovanja zdravila Venaforce se pokažejo po približno dveh do treh tednih zdravljenja. Za še boljše delovanje moramo zdravilo uživati vsaj tri do šest mesecev. Zdravilo Venaforce dokazano poveča kakovost življenja bolnikom s kroničnim venskim popuščanjem.

Suzana Križ

 

Literatura in viri:

  1. Novo ime za znane težave: kronično vensko popuščanje (KVP), primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg, dostopno: 11.4.2024, https://zasrce.si/clanek/i78/
  2. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin; Kreft S. in sod.; Slovensko farmacevtsko društvo; Ljubljana, 2013
  3. Escin: a review of its anti-edematous, anti-inflammatory, and venotonic properties, Luca Gallelli, dostopno: 15.04.2024, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6776292/
  4. Novo ime za znane težave: kronično vensko popuščanje (KVP), primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg, dostopno: 11.4.2024, https://zasrce.si/clanek/i78/

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam noge zlasti pod kolenom otekajo? So proti koncu dneva vse bolj utrujene in težke? Vas koža na nogah pod koleni neznosno srbi? Se vam težave v vročih dneh povečajo? Pomaga vam lahko divji kostanj!

Okrepite vene z divjim kostanjem

Življenje po operaciji žil in kako preprečiti nadaljnje zaplete?

Ustrezna podpora je po operaciji za ohranjanje preostalih ven še toliko bolj pomembna. 

Ne prezrite naslednjih ukrepov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam