background

5 nenavadnih mest, kjer se lahko pojavijo krčne žile

Krčne žile so poškodovane žile, ki se najpogosteje pojavljajo na nogah. Vene na nogah imajo v primerjavi z venami drugod po telesu precej težje delo, saj morajo svoje delo opravljati v nasprotni smeri težnosti. Kljub temu se krčne žile lahko pojavljajo tudi na drugih, manj znanih predelih telesa.

Roke

Kljub temu, da se krčne žile na tem mestu pojavijo redko, pa to ni izključeno. Enako kot na nogah gre tudi tu za poškodovane žile, ki pričnejo otekati. Kri zaradi različnih dejavnikov ne teče več konstantno proti srcu, temveč zastaja (v nogah, rokah in na drugih mestih). Zastoj krvi povzroči, da so stene žil vedno prepustnejše, zato tekočina in sestavine prehajajo v kri.

Spolovila

Krčne žile se lahko na ženskih spolovilih pojavijo predvsem med nosečnostjo. Otrok v maternici z naraščajočo težo pritiska na vene v medenici, poleg tega se v tem času v telesu poveča količina krvi, kar dodatno povečuje pritisk v venah. Med nosečnostjo se v telesu poveča tudi količina progesterona, zaradi česar se vene hitreje širijo in otekajo.

Krčne žile se lahko pojavijo tudi na moških spolovilih. Gre za t.i. varikocele, ki se pojavijo na testisih pri 15% moških med 15 in 25 letom starosti. Običajno ne gre za resno obolenje, kljub temu pa so v nekaterih primerih varikocele lahko vzrok kasnejše neplodnosti pri moškem.

Danka

Krčne žile na danki ali anusu so bolj znane pod imenom hemoroidi. Ti so pogosto posledica nosečnosti (kot tudi krčne žile na zunanjem ženskem spolovilu in v nožnici, ki se v nosečnosti pojavijo zaradi zgoraj naštetih dejavnikov). Do te vrste krčnih žil pa lahko pride tudi sicer, ne zgolj v nosečnosti, predvsem zaradi pretiranega napenjanja (npr. zaradi zaprtja).

Medenica

Krčne žile se lahko pojavijo tudi znotraj medenice. Gre za t.i. sindrom medenične kongestije, ki se pojavi v medeničnih venah in okoli jajčnikov. Te krčne žile v določenih primerih lahko povzročajo bolečine v spodnjem delu trebuha, včasih pa tudi vidne krčne žile na zunanjem spolovilu in notranji strani stegen.

Požiralnik

Vzrok za to vrsto krčnih žil so običajno poškodana jetra oz. ciroza jeter, ki nastane zaradi pretiranega uživanja alkohola ali virusne okužbe kot je hepatitis. Brazgotine na jetrih lahko povzročijo upočasnitev pretoka krvi, zaradi česar se poveča pritisk na vene okrog želodca in požiralnika. Vene na požiralniku so precej na površju. V primeru, da počijo, lahko pride krvavitve, kar je lahko tudi nevarno.

Nasveti za samopomoč

Krčne žile lahko zdravimo in preprečujemo s povsem naravnimi ukrepi:

  1. Poskrbite za dovolj gibanja, s katerim boste poživili krvni obtok. Šport je lahko poljuben, zlasti pa tek, kolesarjenje ali plavanje, pa tudi nežnejša vadba, kot sta joga ali sprehod, prinašata koristi. Če pri delu pretežno sedite ali ga opravljate stoje, lahko krvni obtok skozi noge v tek spravite tudi s preprostimi vajami.
  2. Če imate hemoroide, poskrbite za živahnejšo prebavo, predvsem tako da zaužijete več vode (vsaj dva litra na dan), zelenjave, sadja in drugih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin.
  3. Krčne žile na požiralniku lahko preprečite tako, da ohranjate dobro zdravje jeter. Omejite uživanje alkohola, prehranjujte se zdravo in negujte lepe misli. Zlasti pretirana jezi slabi delovanje jeter.
  4. Privzdignite prizadeti del. Če imate krčne žile na spolovilu ali danki, lahko leže privzdignete boke tako, da po njih namestite nekaj blazin. Tako bo kri lažje odtekala nazaj proti srcu.

 

Ali lahko pomagajo zdravila rastlinskega izvora?

Divji kostanj je dobro poznano domače zdravilo za blaženje težav s krčnimi žilami. Čeprav je najbolj znana njegova uporaba pri lajšanju bolečih, utrujenih nog in krčev, ki jih povzročajo krčne žile, pa ista rastlina lajša simptome krčnih žil tudi na drugih mestih v telesu.

Preizkusite lahko tablete A.Vogel Venaforce ali mazilo Venagel. Slednjega lahko varno uporabljajo tudi nosečnice (z izjemo področja spolovil).


Ocenite, kolikšno je vaše tveganje za nastanek bolezni ven.

 

 

Po www.avogel.ca povzela: Sabina Topolovec 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel