background

Vpliv čustev na nespečnost in obratno

Odgovor:

Eksplozija čustev ob stresnih dogodkih v življenju (huda bolezen, izguba službe, ločitev …) seveda lahko zmoti tudi naš spanec. Še več, če ne ukrepamo pravočasno, se lahko posledice še dodatno namnožijo, kot opažate že sami.Stres torej povzroča nespečnost, premalo spanja pa vodi v še več stresa in začaran krog težav je tu.

Stres lahko vodi v nespečnost, ta pa v še večji stres

Ob stresnih dogodkih je pogosto vznemirjenje telesa in uma tako veliko, da seveda lahko zmoti tudi miren spanec. Kadar to traja noč ali dve, telo še nekako prebrodi primanjkljaj spanja, kadar pa čustev (skrb, strah, žalost, jeza, pohlep) ne prebavimo – torej z njimi opravimo in se pomirimo, bo lahko kronična nespečnost še poslabšala naše počutje.

Eden od razlogov za to je zmanjšano čiščenje možganov zaradi nespečnosti. Kadar nam primanjkuje spanja, se namreč tudi možgani ne morejo čistiti in regenerirati. Ti se lahko čistijo le ponoči, ko spimo. Ko pa smo budni, je sposobnost njihovega glimfatičnega sistema čiščenja le 5-odstotna! Dolgotrajna nespečnost zato pomeni kopičenje toksinov v možganih ter seveda posledično moteno delovanje le teh.

Drugi razlog za poslabšanje počutja ob nespečnosti je zmanjšano nastajanje holesterola v možganih. Čeprav možgani tehtajo le 2 % telesne mase, pa se v njih nahaja kar 25 % telesnega holesterola. Tu holesterol skrbi, da se pravilno izgrajujejo in obnavljajo sinapse (ki so stičišče dveh živčnih celic za prenos informacij), ter da se med njimi vrši komunikacija preko informacijskih mehurčkov. Vse to omogoča dobro delovanje naših možganov (razmišljanje, pomnjenje …). Ker je holesterol za možgane tako zelo pomemben, ga proizvajajo kar sami. In verjetno se vam že dozdeva, da je čas nastajanja holesterola ponoči, ko spimo! Pomanjkanje spanja torej vodi v zmanjšano nastajanje holesterola v možganih, to pa v motnje delovanja možganov. Zato ne čudi, da se predhodno slabo počutje po nespečnosti še poslabša. Več o pomenu holesterola za zdravje telesa in duha lahko preberete v knjigi Resnice in zmote o holesterolu (prelistate jo lahko na http://shop.zazdravje.net/).

Torej, kadar nam kronično primanjkuje spanja, niso posledice vidne le na fizičnem nivoju, kot je utrujenost, zmanjšanje odpornosti, porast okužb, debelost, diabetes, neravnovesje ščitničnih hormonov itd., temveč tudi na psihičnem. Zmanjša se bistrost uma, upade koncentracija in sposobnost učenja, slabša se spomin, poveča pa se razdražljivost, nezmožnost odločanja, občutki nemoči in manjvrednosti itd. Ni čudno, da nespečnost lahko še poglobi predhodno čustveno stisko in npr. iz stanja zaskrbljenosti pademo v še hujše stanje, npr. depresijo.

Kaj storiti, da se ne ujamemo v začaran krog težav?

Moto - rešujmo težave sproti in celostno (to je hkrati vzrok in posledico), je tu še kako na mestu. Težave namreč ne bodo izginile, če jih bomo ignorirali, jih odlašali ali se celo jezili nanje …, temveč se bodo kvečjemu potencirale. To pa, kot vidite, vodi v še večjo izgubo zdravja. Zato ob stresnem dogodku (izgubi službe, partnerja, ločitvi …) situacijo čim prej »prebavite«. Npr. ugotovite, kaj je vzrok temu, kaj je vaša vloga pri tem … nato pa spremenite, kar se da in sprejmite, česar ne morete spremeniti. Le tako boste lahko pomirjeni in bogatejši za izkušnjo več zakorakali v nov dan.

Če zaradi stresnega dogodka ne morete spati, vam lahko pomagajo še številni naravni ukrepi. Počutje in spanje lahko izboljšate na različne načine, npr. z uživanjem zdrave hrane, s krepitvijo črevesne flore, z jemanjem naravnih pripravkov ali naravnih zdravil za umiritev in izboljšanje spanja, s sproščanjem (izvajanjem določenih vaj za sproščanje, z vajami za dihanje, z masažo …), z akupunkturo itd.

Slednja npr. pomaga uravnovesiti energijski disbalans telesa, ki se pogosto zgodi ob naših reakcijah na stres. Npr. če prevladuje čustvo strahu, se lahko pojavi motnja v energijski oskrbi ledvic in mehurja (pa tudi spolnih organov). Če vas prežema skrb, bo motnja v energijski oskrbi želodca, vranice in trebušne slinavke itd. Vsako čustvo torej lahko vodi v energijski disbalans, kar pa se lahko odraža tudi z nespečnostjo.

Hrana, polna sladkorja in rafiniranih žit, ki povzroča hiter dvig glukoze v krvi (in posledično hipoglikemijo) v možganih spodbudi tudi preveliko izločanje glutamata. Ta pa znano lahko povzroči poslabšanje našega počutja - torej še več jeze, skrbi, razdražljivosti, depresije ... Da se vaše počutje ne bo še dodatno po ne potrebnem poslabšalo, zamenjajte konvencionalno hrano za čim manj predelano ekološko prehrano.

Krepitev črevesne flore, kot kažejo nova dognanja, lahko izboljša tudi naše počutje. Največja koncentracija serotonina (hormona sreče) se namreč nahaja v našem črevesju in ne v naših možganih! Z uživanjem mlečno-kislinsko fermentiranih jedi in napitkov (jogurt, kefir, sirotka- npr. A.Vogel Molkosan…), probiotikov, hrane, polne vlaknin … bomo tako poskrbeli ne le za zdravje črevesja, temveč tudi za boljše psihično počutje.

Da nas ne bodo čustva depresije popolnoma prevzela, je dobro telesu priskrbeti tudi obilje vitamina B12 in vitamina D. Oba namreč pomagata pri obvladovanju depresivnega počutja.

Ob pomanjkanju vitamina D je npr. za 11-krat večja možnost razvoja depresije, kakor če je nivo vitamina D v telesu normalen. Ni čudno, da spomladi poleg cvetlic na travniku od božanja sončnih žarkov zacveti tudi naša dobra volja. Zato je dobro, da ob stresnih trenutkih sprostitev poiščete tudi na prostem, ob nežnem božanju sončnih žarkov, ki bodo poskrbeli za dvig vitamina D v vašem telesu.

Stresna obdobja, polna skrbi in strahov, pa pomaga odpravljati tudi uživanje živalskega vira omega 3-maščobnih kislin. Ta npr. učinkovito odpravljajo poporodno depresijo, zaskrbljenost in napetost pri študentih itd.

Ob stresnih situacijah ne pozabite tudi na pitje večjih količin čiste vode in uživanje večjih količin soli kot sicer. Torej več kot 2- 2,5 l vode in več kot pol čajne žličke naravne soli na dan. Tako pomanjkanje vode kot pomanjkanje soli lahko vodi v še večji stres in depresivno počutje.

Od naravnih pripravkov vam npr. lahko pomaga tudi tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora A. Vogel Dormeasan. Baldrijan in hmelj v zdravilu sproščata napetost in nemir ter odpravljata nespečnost. Blaga stanja nemira in napetosti boste tako lahko odpravili z jemanjem 10-20 kapljic pripravka 1-2 krat na dan. Težave z nespečnostjo pa z jemanjem 30 kapljic pripravka pol ure pred spanjem. Učinek zdravila nastopa postopoma, zato ga je potrebno jemati vsaj 4 tedne.

Nemir in razdraženost, ki je pogosto vzrok za nespečnost, pa lahko odpravite tudi z jemanjem prehranskega dopolnila iz svežega ovsa - A. Vogel Avenaforce.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel