background

Borite se za dober spanec - celostno!

Zakaj je spanje pomembno?

Dober spanec je pomemben tako za ohranjanje vitalnosti in zdravja kakor tudi za hitro okrevanje po bolezni. Kadar se dobro naspimo, to čutimo tudi v izboljšanju počutja, zbranosti, bistrosti, odzivnosti, kreativnosti, storilnosti,… in moči. Boljši pa je tudi spomin. Posledično je seveda tudi naše zadovoljstvo vse večje.

Da se po krepkem spanju počutimo bolje, pa se imamo zahvaliti skoraj čudežnim regenerativnim sposobnostim telesa. Ta se ponoči posveti veliki akciji pospravljanja odpadnih snovi, uničevanja prostih radikalov ter obnavljanja tkiv in organov. Torej ne le da ponoči rastemo, ko smo otroci, ampak se tudi razstrupljamo in obnavljamo.

Kateri organi so v pogonu med spanjem ponoči?

Da ima noč svojo moč, pa vedo tudi tradicionalne medicine. Zagotavljanje kvalitetnega spanja, ki telesu omogoči regeneracijo, je namreč sestavni del njihovih terapij. Zato ne preseneča, da so npr. v tradicionalni kitajski medicini že tisočletja nazaj zapisali, da ponoči s polno paro delujejo prav organi razstrupljanja. Tako si jetra, ki so naš glavni organ za razstrupljanje, nočno izmeno (od 23. do 7. ure) delijo z žolčnikom, pljuči in debelim črevesom in sicer na naslednji način.

Ko ležemo v posteljo in zaspimo, prvi nastopi nočno izmeno žolčnik. Največja moč njegovega delovanja je namreč med 23. in 1 uro ponoči. Ta poleg izločanja žolčnih kislin pomaga tudi pri transportu odpadnih snovi,… iz jeter v črevo. Ni čudno, da številni naturopati za ohranjanje zdravja priporočajo občasna čiščenja žolčnika, da se lahko strupi nemoteno in redno izločajo iz jeter v črevo. Naslednji organ, ki prevzame čistilno akcijo, so jetra. Ta imajo največjo moč delovanja od 1 do 3. ure ponoči. Kadar je njihova moč zaradi prekomerne zastrupljenosti telesa oslabljena, to lahko opazimo, ko se začnemo med 1 in 3. uro zbujati. Podobno kot za žolčnik se občasne čistilne akcije priporočajo tudi za jetra. Nato se največji pretok vitalne energije odpravi v pljuča in se tam zadrži do 5. ure. Za pljuča je med drugim znano, da kri bogatijo s svežim kisikom in jo razbremenjujejo ogljikovega dioksida. Da bodo pljuča kar najbolj učinkovita pri delu, je dobro poskrbeti za dobro prezračeno spalnico. S pljuči pa je povezana tudi koža- še en organ, za katerega ste verjetno že slišali, da ga ni dobro ponoči oljiti, mazati, ampak pustiti, da »diha«. Zaključni del nočne izmene pa opravi debelo črevo in sicer od 5. do 7. ure zjutraj. Ta z rednim odvajanjem skrbi za čiščenje strupov iz telesa. Črevesju odločilno pomagamo, če upoštevamo nasvet, da zjutraj na tešče popijemo večjo količino vode. S tem namreč ulovimo vlak – največjo moč delovanja debelega črevesa- in dobesedno porinemo odpadne snovi, nakopičene preko noči, iz telesa.

Če torej spoštujemo naravne ritme delovanja našega telesa in si privoščimo kvaliteten spanec, bo to dobra investicija v naše dolgo in vitalno življenje. V nasprotnem primeru nas bo telo »sabotiralo«, saj zamud v regeneraciji,… in kopičenja odpadnih snovi ne bo dolgo zdržalo.

Kaj se zgodi, ko ne spimo dovolj?

Ko se pojavi pomanjkanje spanja, bodisi zaradi našega pomanjkljivega odnosa do spanja ali pa zaradi drugih vzrokov, to lahko vodi v utrujenost, izčrpanost, v izgubo moči, zbranosti, odzivnosti, kreativnosti, v slabšanje spomina… ter ne nazadnje v padec odpornosti in izgubo zdravja. Niso zastonj med vojno ujetnike mučili tako, da so jim onemogočili spanje! Mnogi so se pod pritiskom pomanjkanja spanja zlomili.

Kako obsežne bodo posledice pomanjkanja spanja, je pač odvisno od obsežnosti vzroka, ki je motnjo spanja povzročil in od našega odnosa do reševanja težav z nespečnostjo.

Kaj spanje zmoti?

Spanje je lahko moteno zaradi različnih vzrokov, ki jih lahko iščemo na fizičnem, psiho/socialnem in duhovnem nivoju.

Vzroki, ki so najpogosteje prisotni na fizičnem nivoju in motijo spanec, so bolečine v vratu, hrbtenici, kolkih,… občutek nemirnih nog, krči v mišicah,… zgaga, refluks in bolečine v želodcu, bolečine in krči v črevesju,… motnje uriniranja zaradi inkontinence ali težav s prostato itd. Zbujamo se lahko tudi zaradi motenj v delovanju zgoraj omenjenih organov (jeter, žolčnika, pljuč, debelega črevesa). Če je npr. preobremenjen žolčnik, se lahko prebujamo od 23. od 1 ure, če imamo težave s pljuči, se zbujamo med 3. in 5. uro itd.

Novejše raziskave pa poročajo tudi o pojavu nespečnosti zaradi uživanja alergene hrane. Tudi hrana, polna težkih kovin, aditivov, ostankov pesticidov,… lahko tako ali drugače zmoti biološke procese v telesu in povzroči nespečnost.

Problematična naj bi bila tudi nezadostna izpostavljenost kože sončnim žarkom. To je v današnjem času pereč problem prav zaradi kemtrailov, ki v veliki meri preprečujejo dostop sončnim žarkom na površje zemlje. Posledica je motnja v ravnovesju hormonov, kar lahko povzroči kronično nespečnost.

Tudi kronična dehidracija, ki vodi v kronično kopičenje strupov v telesu in s tem v preobremenjenost jeter, živčevja,… lahko vodi v nespečnost. Naše spanje pa lahko zmoti tudi neustrezno- pretrdo, premehko ležišče in vzglavnik. Prav tako motijo postelja in posteljnina iz umetnih materialov, ki ne dihajo. Zmoti pa nas lahko tudi hrup in nepopolna tema v spalnici, prisotnost elektro smoga itd.

Normalno pa je, da bo spanec moten tudi ob poznem uživanju kave, pravega čaja, čokolade in drugih poživljajočih substanc. Spanec pa lahko zmoti tudi delo v nočni izmeni.

Da pa naš spanec lahko zmoti tudi psihični stres, prav tako ni več skrivnost. Kratkotrajna nespečnost se tako lahko pojavi ob novih življenjskih preizkušnjah, kjer preverjamo lastne sposobnosti in premagujemo lastne strahove, jezo, žalost, skrb itd.  Kronična nespečnost pa nas lahko doleti, ko se nam v življenju »ustavi« in ko mislimo, da življenjskim izzivom nismo kos. Kot vidite, je lahko vzrokov, ki spanje zmotijo, veliko. Zato ni dovolj, da nespečnost obravnavamo površno in jo poskušamo odpraviti s tem ali onim pripravkom, pa čeprav je naraven. Trden spanec si bomo povrnili le s celostnim pristopom do te težave.

Kako si povrniti trden spanec?

Nedvomno nam tabletka, ki jo popijemo pred spanjem, ne bo trajno odpravila težav s spanjem, če so te nastale zaradi zgage ali refluksa iz želodca. Prav tako tabletka za spanje ne bo uspešna, če smo skregani s sosedom ali npr. z očetom. Zastonj se trudimo s tabletko tudi, če je naše ležišče v obupnem stanju. Še bi lahko naštevali, a verjetno vam že postaja jasno, da bo za povrnitev krepkega spanja potrebno začeti pri vzroku in ne pri posledici. Kajti ko bomo odpravili vzrok, se bo povrnil tudi trden spanec!

Med procesom odpravljanja vzroka pa si seveda lahko pomagamo težave z nespečnostjo blažiti tudi na naraven način. Eden od načinov je lahko tudi uživanje tinkture A.Vogel Dormeasan. Gre za tradicionalno rastlinsko zdravilo iz baldrijana in hmelja. Oba se v medicini uporabljata kot pomirjevalo, hmelj pa ima tudi uspavalni učinek. Naravno zdravilo umirja blage napetosti in pomaga pri lažjem uspavanju. Klinične raziskave dokazujejo, da že enkratni odmerek pripravka podaljša čas regenerativnega globokega spanja, zaradi česar se zjutraj zbudimo sveži in spočiti.

Pa miren spanec!

Adriana Dolinar

Naravna pomoč pri nespečnosti, napetosti in nemiru.


Vse informacije o spanju na enem mestu

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.