background

Kako iz začaranega kroga uspaval?

Vzroki nespečnosti so lahko številni. Lahko je npr. krivo neustrezno ležišče, hrup, svetloba v prostoru, kjer spimo... ali neprimeren način življenja, lahko je kriv stres, lahko pa je v ozadju tudi katera od zdravstvenih težav. Da bi lahko nespečnost trajno odpravili, je zato potrebno poiskati in odpraviti tudi vzroke zanjo. Spodaj je nekaj namigov …

Kakšno je vaše ležišče?

Če se ponoči prebujate zato, ker se neprestano premetavate po postelji, ker iščete mesto na vzmetnici, kjer ni ugrezanja v jamo ali kjer vas ne zbada vzmet ali žuli trdota ležišča, je čas, da nespečnost namesto z uspavali raje odpravite s preureditvijo ležišča. Če se zbujate, ker vam je pod sintetično odejo vroče in se potite, ko se odkrijete, vas pa zebe, razmislite tudi o zamenjavi odeje. Enako velja tudi za npr. s koščki pene napolnjeno blazino za glavo, s katero nikakor ne morete dobro podpreti glave in vratu med spanjem. Nakup ležišča, vzglavnika in odeje iz naravnih materialov (lateks, bombaž, volna …) bo sicer kar obsežna investicija, a vredna vašega denarja. Pomanjkanje spanja namreč vodi v izčrpanost in bolezen.

Raziskovalci so ugotovili, da če teden dni spimo le po 4-5 ur na noč, to deluje podobno uničujoče na naše telo, kot če bi imeli v krvi 1% alkohola!

Sta v spalnici mir in tišina?

Nespečnost je lahko tudi posledica hrupa nočnega prometa (vlak, sirene rešilcev, avtomobili, kričanja ponočnjakov …), ropotanja kakšne naprave v prostoru, kjer spimo, premikanja hišnih ljubljenčkov itd. Zato poskrbite, da bo spalnica čim manj hrupna in iz nje umaknite vse zvok ustvarjajoče naprave ali pa jih čez noč izklopite. Hišni ljubljenčki (zlasti taki, ki so aktivni ponoči, npr. hrčki), naj bodo raje v drugem prostoru. Dobro je tudi razmisliti o vgradnji protihrupnih oken, v kolikor živite v velikem in hrupnem mestu.

Greste s kurami spat?

Na sploh je sodobni človek preveč podvržen umetni svetlobi. Če že ne gremo tako kot včasih, s kurami spat, je dobro vsaj par ur pred spanjem zmanjšati jakost vseh luči v prostoru in zmanjšati gledanje v svetleče ekrane - televizijo, računalnik, tablico … Tako se bo telo počasi umirilo in pripravilo na spanje. Zmanjševanje svetlobe namreč vpliva na večanje tvorbe hormonov, kot je melatonin, ki omogočajo trdno in učinkovito spanje. Da pa bo nivo melatonina tudi ponoči optimalen, poskrbite tudi, da bo v spalnici čista tema.

Pretiravate s poživili?

Če se kavi in ostalim poživilom ne morete odpovedati, poskušajte vsaj zmanjšati njihovo uživanje. Obvezno pa poživil ne pijte popoldan ali še huje, pred spanjem, saj boste imeli težave, da zaspite.

Lahko pa poskusite spodbuditi telo in um ter zbistriti misli tudi drugače in sicer s čajem iz kardamoma. Za to začimbo so med drugim potrdili, da že 2 tedna uživanja 3 g kardamoma v čaju deluje učinkovito antioksidativno. Torej kardamom, ne le da zbistri misli, zaradi česar lažje delamo, tudi naše celice ščiti pred poškodbami s prostimi radikali.                                                      

Opustite konvencionalno prehrano in ne jejte pred spanjem

Konvencionalna živila, polna bele moke, sladkorja, umetnih barvil, konzervansov … prav tako lahko motijo naše spanje. Hrana, ki povečuje toksično breme in dviguje nivo kislih presnovkov v telesu, med drugim tudi močno obremenjuje jetra - glavni organ razstrupljanja. Ko pa so jetra preobremenjena, pa je običajno moteno tudi spanje. Npr. če se zbujate med 24 in 2 uro zjutraj, je nedvomno razlog nespečnosti tudi v preobremenjenosti jeter in žolčnika.

Enostavni ogljikovih hidrati (npr. bela moka - peciva, kruh, testenine …in beli sladkor) povzročajo hiter dvig glukoze v krvnem obtoku. To povzroči presežek energije v telesu, kar pa zmoti normalen ritem spanja, posebej še če smo jih jedli pred spanjem.

Določena umetna barvila v hrani dokazano povzročajo stresno reakcijo boja ali bega. Z obilnim izločanjem adrenalina, kortizola in ostalih stresnih hormonov, pa telesu sporočamo, da mora ostati budno in pripravljeno na hitro akcijo. Zato seveda ne moremo spati.

Torej namesto uživanja uspaval, raje razmislite o bolj zdravem načinu prehranjevanja ter konvencionalna živila zamenjajte s čim manj predelanimi ekološkimi živili.

Prav tako je dobro, da vsaj tri ure pred spanjem ne jeste obilnih obrokov, kajti presežek energije ponoči lahko zmoti vaš spanec.

Nekatera živila nas še posebej lahko pomagajo zazibati v trden spanec. Npr. naraven med, ki je bogat z kalijem in drugimi vitalnimi snovmi, pomaga alkalizirati telo in nahraniti možgane, kar nas sprosti in zaziblje v miren spanec. Prav tako so mnogi tudi že z nekaj dnevno dieto, ki telo alkalizira (oz. razkisa) odpravili nespečnost. Pomaga pa lahko že to, da za zadnji obrok v dnevu zaužijemo zeleni smuti npr. iz brokolija, ohrovta, koprive ... ali pa pojemo sir, jogurt, kefir, melaso, mandlje, sezam …Ta živila delujejo na telo bazično, kar ugodno vpliva na spanje.   

Odpravite druge zdravstvene težave

Če vam nočni spanec kradejo težave z želodcem, kar prepoznamo po tem, da se nam npr. iz želodca dviguje kislina, nas boli v predelu želodca … jih čim prej učinkovito odpravite. Uspavala namreč tu ne bodo trajno pomagala. Ker so bili mnogi presenečeni, ko so ugotovili, da jim težave z želodcem povzroča primanjkljaj in ne presežek želodčne kisline, vas vabimo, da si več o naravnih rešitvah želodčnih težav preberete v knjigi Konec zgage in ostalih želodčnih težav (prelistate jo lahko na: http://shop.zazdravje.net/).

Podobno velja za vse ostale težave z zdravjem in počutjem, zaradi katerih ne morete spati. Mednje npr. sodijo alergije, vnetje dihal, artritis, glavoboli, bolečine v hrbtenici, depresija, občutki zaskrbljenosti itd. Ko odpravite te, bo tudi nespečnost in potreba po uspavalih izginila.

Kadar nas npr. zbujajo bolečine zaradi vnetij, prav tako pomaga, da pred spanjem zaužijemo nekaj, kar telo alkalizira (npr. alge, ječmenovo travo, Dr. Steinberger Bio korenčkov sok itd.). Med spanjem naj bi bilo normalno, da je v telesu bolj kislo stanje, zato vse, kar zmanjšuje kislost, zmanjšuje tudi vnetja in s tem bolečine. Posledično pa se seveda izboljša tudi spanec.                 

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel