Ura je 15.00 ali 16.00, morda celo več. Otrok je imel v šoli ali vrtcu kosilo, od katerega je minilo več ur. Morda mu sploh ni teknilo ali ga je zaužil le malo. Tudi sami ste lačni, dopoldanske malice se komaj še spomnite. Trenutek za hiter premislek. Če ravnamo impulzivno, se ustavimo v bližnji restavraciji s hitro prehrano ali si na dom naročimo pico ali v mikrovalovko postavimo nekaj v smislu »pogrej-pojej«. Če pa smo o tem razmišljali že včeraj, pa je še kup drugih, veliko bolj zdravih možnosti …
Žita so že nekaj let na črnem seznamu. Ob dober glas so jih spravili bel kruh, pekovsko pecivo, slaščice in druga živila, pripravljena iz razvrednotene bele pšenične moke in kopice umetnih dodatkov in sladkorja. Pojav alergij (tudi v odrasli dobi) ni nobena redkost, mnogo ljudi ne prenaša glutena, številni se na splošno ogibajo ogljikovih hidratov.
Pri žitih ne gre metati vsega v isti koš. Če uporabimo zrnje od bližnjega kmeta in tega pravilno pripravimo, so jedi na njegovi osnovi še kako dobrodejne. Pripravljamo ga skupaj z obilico zelenjave, začimb, kakovostnih maščob in beljakovin.
Pomembna je ustrezna priprava, kar pa velja tako za žita kot tudi za stročnice. Največ hranljivih snovi prejmemo, če jih predhodno namakamo, npr. čez noč. Z namakanjem zrno zbudimo in tako močno povečamo njegovo prehransko moč, hkrati pa iz njega odplaknemo določene škodljive snovi. Tako bo tudi hitreje kuhamo.
V praksi to naredimo tako: zvečer izbrano žito ali stročnice (npr. riž, pirin rižek, proso, ješprenj, fižol, lečo …) temeljito speremo, nato pa ga preko noči namakamo v veliki skledi, polni vode. Zjutraj to vodo odlijemo (prihranimo npr. za zalivanje rož), zrnje pa ponovno speremo pod svežo, tekočo vodo, nato pa ga pristavimo v sveži vodi. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut (odvisno od vrste žita ali stročnic), nato pa posodo pustimo pokrito, kar ohranja toploto in omogoča, da se zrnje še nekaj časa kuha brez energije. Za ohranjanje toplote lahko posodo dodatno ovijemo v toplo odejo. Na tak način nas bo živilo popoldne pričakalo še toplo.
Druga možnost je, da zrnje v naprej skuhamo npr. že v nedeljo. V tem primeru ga za nekaj dni lahko hranimo v hladilniku.
Ko bi se ljudje zavedali, kakšno obilje antioksidantov in mikrohranil se skriva v začimbah, bi si manj belili glavo ob vprašanjih, kako zadostiti prehranskim potrebam telesa. Pest v naprej kuhanega riža, nekaj sveže solate s fižolom, kakovosten preliv v solati in začimbe in že so pokrite vse telesne potrebe. Zelo preproste, brez visoke kulinarike in posebnega kuharskega znanja.
Da izkoristimo polno zdravilno moč začimb in se jih hkrati zares navadimo uporabljati vsak dan, koristi, če si iz njih pripravimo ustrezne mešanice, ki močno pohitrijo pripravo v kuhinji. Navajam nekaj možnosti:
Česen v medu
Olupljena zrna česna vložimo v med in sicer tako, da jih med povsem prekrije. Po približno tednu dni smo dobili zelo zdravilen pripravek, ki pa ga lahko obenem uporabljamo tudi v kulinariki, npr. za začinjanje solat, juh in podobno. Gre za fermentiran česen, kjer se njegove zdravilne moči še pomnožijo, obenem pa postane bolj zdravilen tudi med sam. Več o tem si lahko preberete tudi v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke, ki jo lahko prelistate tukaj.
Tak česen lahko pred uporabo strete v sekljalniku, dodate sol, kis in olje in že je pripravljen preliv za solato. Lahko pa strtemu česnu dodamo nekaj olja in kuhanih stročnic in že je nared omaka za kuhano ali pečeno zelenjavo.
Kurkumino maslo
Posebej pri škrobnatih jedeh je dodatek kurkume nujen, ta začimba pa olajša tudi presnovo maščob. Kurkuma je eden najmočnejših antioksidantov in deluje močno protivnetno, protialergijsko in še bi lahko naštevali. Za boljši izkoristek jo kombiniramo s črnim poprom, maščobo in toploto.
V ponvi segrejemo približno en deciliter kokosovega olja in vanj dodamo 1-2 žlici kurkume in četrt žličke sveže mletega črnega popra. Segrevamo nekaj sekund, nato ogenj ugasnemo, ohlajeno olja pa pretočimo v kozarček in hranimo v hladilniku. S to maščobo lahko zabelimo in začinimo jedi kot so riž, testenine, krompir in podobno.
Prav nič ne bo narobe, če v to mešanico dodamo še katero od drugih začimb, kot je denimo ingver, cimet, žafran. Tako imamo v trenutku pri roki že mešanico za pripravo zlatega mleka.
Oglejte si video pripravo kurkuminega masla.
Peteršilj v soli
Jeseni imamo na vrtu še veliko svežega peteršilja. Njegove zdravilne moči najbolje uporabimo, ko ga uživamo svežega, za zimo pa ga sesekljanega shranimo v soli ali mešanici olja in soli. Z zamrzovanjem namreč uničimo dragocene biofotone. Priprava: Peteršilj operemo in temeljito osušimo. Drobno sesekljamo, posolimo in zalijemo z olivnim oljem. Dobro premešamo (najbolje z rokami) in shranimo v malih kozarcih. Pazimo, da pri polnjenju v njih ne nastajajo zračni mehurčki. Za boljšo obstojnost vrh pripravka dodatno zalijemo z oljem.
Ker je tako pripravljen peteršilj slan, to upoštevamo pri kuhanju. Tako denimo riž skuhamo brez soli, na koncu pa vanj vmešamo slan peteršilj in jed bo ravno prav slana. Peteršilja na vsak način ne kuhamo, temveč ga jedem dodajamo tik pred zaužitjem.
Slane in sladke začimbne mešanice
V terilniku ali mlinčku za kavo stremo poljubne začimbe. Za slane jedi jim dodajamo groba zrnca soli, za sladke pa kristalni sladkor. Oba prevzamete vlogo noža, zato začimbe z njuno pomočjo lažje in temeljiteje stremo v prah. Ko imamo tako pripravljene zeliščne soli in sladkorje, se moramo nanje le še spomniti in jih uporabiti. Vsekakor pa si prihranimo sproten razmislek o tem, kaj uporabiti pri določeni jedi. Na primer:
Sipki začimbni sladkor:
Vse skupaj v prah zmeljemo v mlinčku za kavo. Če želimo zdravo različico sladkorja v prahu, mešanico dodamo brezinemu sladkorju. Isto mešanico lahko zmešamo tudi z običajnim sladkorjem (npr. mascavo) in tega uporabljamo za začinjanje različnih sladkih jedi (npr. sadni zavitki, puding, kompot, jogurt ipd).
Na podoben način lahko pripravljamo različne mešanice tudi za slane jedi, npr. mešanico za ribe (npr. rožmarin, koper, sol in poper). Če vas to podrobneje zanima, vabljeni k prebiranju knjige Ščepec ustvarjanja.
Ni potrebno, sploh pa ne vsak dan. A če ga težko pogrešate, je tudi meso lahko hitro pripravljeno. Narezano na manjše koščke je v ponvi veliko hitreje pečeno, kot če bi pekli cel kos pečenke v pečici. Zelo hitro je pripravljeno tudi mleto meso. Posebej za otroke je priporočljivo, da je tudi meso iz ekološke reje, ne pozabite pa mu dodajati tudi začimb. V knjigi Zdravilna moč začimb za otroke boste našli recept za odlično bolonjsko omako, v kateri je skrite še veliko zelenjave in začimb.
Mesne kroglice s koromačem iz pečice
Različica mesnih kroglic, ki jim imamo vsi radi. Namesto klasične paradižnikove omake jih ponudimo z bešamelom, namesto pire krompirja pa za spremembo ponudimo gomoljni koromač.
Na vsak način pa je zelo priporočljivo, da z mesom ne pretiravate, saj kakovostne beljakovine lahko uživate tudi iz rastlin. Otroci imajo običajno radi tudi različne polpete, kamor z malo spretnosti lahko skrijemo veliko dobrega in zdravega, pa tega še opazili ne bodo. Maso za polpete lahko pripravimo v naprej, ob prihodu iz službe jih le še spečemo.
Alternativa pravim iz povsem rastlinskih sestavin. Iz mase lahko oblikujemo tudi »pleskavice«, in z njimi obogatimo tako priljubljene burgerje. Ključno vlogo seveda odigra izbrana mešanica začimb. Tudi pravi čevapčiči ne bi bili tako slastni, če bi jih pripravili brez njih.
Zelenjava in solate …
Veliko otrok nad njima ni navdušenih, kar pa ne pomeni, da se vztrajnost staršev ne izplača. V družinah, kjer sta zelenjava in solata redno na jedilniku, je tudi manj vihavih noskov. Če ne gre drugače, miksamo. Palični mešalnik je pomemben rekvizit, ki iz številnih vrst zelenjave ustvari kremaste juhe, ki gredo otrokom hitreje v slast kot bistre juhe z vidnimi koščki zelenjave. Dodajte še izbrane začimbe in prepričani ste lahko, da otroku ne bo prav nič manjkalo.
Takšna juha bo otroka v jesensko- zimskem času prijetno ogrela in ga razveselila z radoživo sončno barvo.
Grah je vsestranska in nadvse okusna stročnica. Odličen je za prebavo in presnovo ter za zdravo kri. Kadar ga imamo pri roki precej, si privoščimo bogato kremno juhico.
Absolutno. Veliko sladic je celo priporočljivih, ko jih pripravimo iz polnovrednih sestavin in obogatimo z začimbami. V razširjeno izdajo knjige sem vključila še kopico novih receptov, vključno s sladkimi jedmi. V njej boste našli tudi jedi, ki jih lahko pripravite v naprej, nato pa le še postrežete, tako tudi recept za domačo »nutello«, domač »čokolešnik«, domač »benko« in recept za gobovo juho »iz vrečke«.
Dovolite, da vam v kuhinji kar največ pomaga otrok. Ljubezen do hrane se da zlahka privzgojiti in otroci so nadvse ponosni, ko lahko sami kuhajo. Naj vaša kuhinja postane duša doma, naj v njej diši in naj bo veselo.
Besedilo: Sabina Topolovec
O tematikah zdrave prehrane in zdravilnih moči začimb predavam tudi znotraj najvelčje spletne šole za starše Veva.
Vabljeni k poslušanju predavanj:
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Kronična vnetja so pogosto povezana z različnimi boleznimi, vključno z avtoimunskimi motnjami, srčno-žilnimi obolenji, diabetesom in rakom.
Sklepi se starajo hitreje, kot ostalo ogrodje telesa. Z nesmotrno rabo jih lahko tudi preuranjeno obrabimo in si tako omejimo gibanje.
Stres je postal neizogiben del sodobnega načina življenja in ga doživljamo skoraj vsi, ne glede na starost, poklic ali življenjske okoliščine
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.